Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Italiaanse rode wijn

Proef de beste rode wijnen van Italië

Door zijn breedtegraad, klimaat en orografie is het een perfect land voor de productie van Italiaanse rode kwaliteitswijn. In feite wordt in alle twintig regio's van het land wijn geproduceerd, zodat de Italiaanse rode wijnen een weerspiegeling zijn van deze regio's, hun variëteiten, bodems en klimaten.

Om enkele voorbeelden te geven kunnen we zeggen dat in Piamonte de DOCG Barolo rode wijnen droog en vol zijn en die van DOCG Barbaresco eleganter en verfijnder zijn.rode wijnen droog en vol en die van de DOCG Barbaresco zijn eleganter en verfijnder. Een ander voorbeeld zijn de rode wijnen van Italië uit de DOC Bardolino, in de Veneto, waar jonge rode wijnen met een robijnrode kleur en een uitgesproken zuurgraad over het algemeen worden geproduceerd.

Variëteiten voor rode wijnen uit Italië.

Italië is een land dat het geluk heeft te beschikken over een enorm plantenerfgoed wat druivensoorten betreft.

De bekendste druiven voor de productie van Italiaanse rode wijn zijn misschien wel Nebbiolo en Sangiovese. De eerste is afkomstig uit Piemonte en wordt vooral gebruikt om krachtige, lang gerijpte rode wijnen te maken. De tweede is typisch voor Toscane, die over het algemeen wordt gebruikt om chiantis te maken, gemakkelijkere wijnen met een wat lager rijpingspotentieel.

Enkele van de meest verbreide variëteiten per gebied zijn de volgende:

Enkele van de meest verbreide variëteiten per gebied zijn de volgende:

In het noordwesten van Italië, in Piëmont, vallen de rassen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto op. In het noordoosten, in de Veneto, de Corvina, Molinara en Rondinella; in de Friuli de Refosco; in de Trento-Alto Adige de Teroldego, Schiava en Lagrein. In het centrum, in Toscane, Sangiovese en Cabernet Sauvignon. In het Zuiden, in Campanië de Aglianico; in Apulië de Negroamaro, de Malvasia Nera, Primitivo en Uva di Troia; in Sardinië de Cannonau en de Carignano. Tot slot, in Sicilia la Nero d'Avola en Nerello Mascalese.

Sicilia la Nero d'Avola en Nerello Mascalese.

De Italiaanse rode wijn is bijzonder rijk dankzij het grote aantal verbouwde variëteiten, de verschillende microklimaten waarover zij beschikken of hun verschillende bodems, of het nu gaat om kalksteen, steenklei of vulkanisch..... Zin om ze te ontdekken?

Filteren en sorteren

  • --- ---

search