Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Champagne

Geniet van het moment met champagne!

Als symbool van kracht en klasse is champagne ongetwijfeld een van de bekendste en meest gewaardeerde mousserende wijnen ter wereld. Champagne wordt geproduceerd volgens de champenoise-methode, in de Franse regio Champagne. Na een eerste traditionele gisting ondergaat de wijn een tweede gisting in de fles na toevoeging van suikers en gisten. Afhankelijk van de restsuikers na deze tweede gisting kan de champagne worden ingedeeld in Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Sec, Sec, Demi-Sec of Doux.

De oorsprong van Champagne

De oorsprong van champagne ligt in de zeventiende eeuw, toen de hitte, die het vervoer van stille wijn naar Engeland belemmerde, een tweede gisting veroorzaakte waarbij koolzuurgas vrijkwam. Dit veranderde de stille wijn in de bekende mousserende wijn waarover we het hier hebben en die de Engelsen die hem ontvingen in verrukking bracht. Al snel hield men zich in Frankrijk bezig met de verbetering van het vervoer, de verwerking en de conservering, wat resulteerde in een nieuw product dat wereldwijde erkenning en prestige kreeg.

Champagnebereidingsproces

Tegenwoordig is het proces vrijwel hetzelfde is als in het verleden:
Eerste gisting bij lage temperatuur waarbij wordt getracht de organoleptische kenmerken te behouden. Dit maakt plaats voor wat bekend staat als basiswijn.
Tweede gisting in de fles voor het vrijkomen van koolzuurgas. Dit proces genereert sedimenten die moeten worden verwijderd. Daartoe worden de flessen op rijm, schuin en met periodieke rotaties voor deze sedimenten tot aan de hals geplaatst.
-De afgieting wordt ten slotte uitgevoerd om het bezinksel te verwijderen en de lege ruimte wordt gevuld met dezelfde champagne of expeditielikeur, afhankelijk van het gewenste resultaat.

De ligging en het terroir van de Champagne

De bekendste mousserende wijn ter wereld, de Champagne, heeft zijn wijngaarden in het noorden van Frankrijk om te profiteren van een koud klimaat met zon maar veel neerslag. Deze gronden bestaan meestal uit klei, kalksteen, mergel en krijt, perfecte eigenschappen voor de wijnbouw.

.

Een kort overzicht van de champagneregelgeving

De regels voor de champagneteelt zijn zeer streng en betreffen onder meer de druivenopbrengst per hectare, de mostopbrengst per kg druiven en de plantdichtheid. Als het toegestaan is rode en witte wijnen te mengen om rosé´s te maken die de meest glamoureuze feestjes ter wereld aankleden.

Filteren en sorteren

  • --- ---