Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Natuurlijke wijn: wijn zonder sulfieten

Treed de natuurlijke revolutie binnen

Dewijn zonder sulfieten, wijnenbekend alsnatuurlijke wijn zijn de wijnen die op een natuurlijke manier met druiven worden gemaakt, zonder iets toe te voegen of te verwijderen. De natuurlijke wijn is afkomstig van een vorm van biologische of biodynamische landbouw waarbij uitsluitend natuurlijke producten worden gebruikt. In de wijngaard worden geen chemische meststoffen, onkruidverdelgers of pesticiden gebruikt. In natuurlijke wijnen is het belangrijkste doel het wijnjaar en het terroir te weerspiegelen, dus het wijnbereidingsproces is zo non-interventionistisch mogelijk, zodat de smaak van de druif zo puur mogelijk blijft.  Er worden geen geselecteerde gisten of andere soorten bacteriën gebruikt om de gisting te versnellen. De natuurlijke wijn wordt niet geklaard of gefilterd, zodat de wijn zelf kan evolueren. Bovendien worden in geen enkele fase van het productieproces sulfieten toegevoegd, zodat sulfietvrije wijn wordt verkregen.

Natuurlijke wijn, van de wijnstok tot in het glas

.

Zoals overal, zijn er in de wereld van de natuurlijke wijn zowel overtuigde voorstanders als overtuigde tegenstanders te vinden. De waarheid is echter dat de productie van wijn met minimale interventie elke dag meer aanhangers krijgt. Aanvankelijk beschouwden veel kenners het als een rage, maar inmiddels zijn er veel meer producten van wijn zonder toevoegingen. Maar wat maakt deze wijn zo succesvol? Om te beginnen is het belangrijk duidelijk te zijn wat nu precies een natuurlijke wijn

.

Wat is een natuurlijke wijn?

Hoewel Verordening (EG) nr. 479/2008 in bijlage IV "Categorie van wijnbouwproducten" wijn definieert als "een product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost", bestaat er in de praktijk een eindeloze lijst van toegestane oenologische producten die bij de wijnbereiding kunnen worden toegevoegd. Ingrediënten zoals zwavel, gist, enzymen of voedingsstoffen zijn nu aan de orde van de dag in veel conventionele wijnmakerijen. De natuurlijke wijn daarentegen wil trouw blijven aan deze intentieverklaring en wordt daarom gemaakt zonder toegevoegde additieven.

Zoals we, wanneer we vragen om een natuurlijk sinaasappelsap, in werkelijkheid verwachten een sap geserveerd te krijgen dat gewoon van geperste sinaasappel is gemaakt, zonder zoetstoffen, toegevoegde vitamine B, kleurstoffen of conserveringsmiddelen, zo bedoelen we, wanneer we het hebben over natuurlijke wijnen, wijnen die alleen van gefermenteerde druivenmost zijn gemaakt, zonder enige kunstmatige toevoeging.strong>natuurlijke wijnen bedoelen we wijnen die uitsluitend met gefermenteerde druivenmost zijn gemaakt, zonder enige kunstmatige toevoeging.

Is een natuurlijke wijn hetzelfde als een biologische of biodynamische wijn?

Is een natuurlijke wijn hetzelfde als een biologische wijn?

Wijnen van biologische, biodynamische en natuurlijke zijn weliswaar gebaseerd op respect voor de natuur, maar als we ze moeten definiëren, zien we dat het om verschillende termen gaat.

Om te beginnen is een biologische wijn een wijn die is gemaakt met respect voor het land en de wijngaardzonder gebruik van chemicaliën, kunstmest of fytosanitaire behandelingen in laboratoria. Wel kunnen officieel gecertificeerde biologische technieken en toevoegingen bij de productie van de wijn worden gebruikt.

De wijnproductie is niet biologisch.

Een biodynamische wijn is een wijn die evenwicht zoekt met het ecosysteem, waarbij onder andere de cycli van de natuur en de maankalender en astrale kalender worden gerespecteerd. Ook op het niveau van de verwerking is het mogelijk additieven van natuurlijke oorsprong te gebruiken, op voorwaarde dat zij voldoen aan de wettelijke beperkingen die zijn vastgesteld door de officiële biodynamische certificaten Demeter of Biodyvin.

.

Tot slot is natuurlijke wijn afkomstig van biologische, ecologische en/of biodynamische druiven, maar er worden geen additieven toegevoegd tijdens het wijnbereidingsproces. Deze producten worden gefilterd, ongeklaard en zonder toegevoegde zwaveldioxide in de handel gebracht.

Hoe wordt een natuurlijke wijn gemaakt?

"Zeg me waar je vandaan komt en ik zeg je wie je bent". Om er zeker van te zijn dat we met een natuurlijke wijn te maken hebben, moeten we de herkomst ervan kennen. Hoewel het waar is dat de druivenmost een deskundige hand nodig heeft om goed te gisten, zeggen wijnmakers die zonder additieven werken graag dat zij niet ingrijpen in het proces; zij begeleiden het alleen zodat de wijn zichzelf ontwikkelt. Uitgaande van het idee dat er niets aan de druif mag worden toegevoegd of onttrokken, moeten de grondstoffen van de beste kwaliteit zijn en daarom werken deze wijnbouwers nooit met een vrucht waarvan zij de oorsprong niet kennen.

De druiven zijn het resultaat zijn van een respectvolle teelt, zonder chemische stoffen die schadelijk zijn voor het natuurlijk evenwicht van de wijnstok. Zij opteren voor biologische, ecologische en/of biodynamische praktijken die hen in staat stellen een getrouwe afspiegeling van het land zelf te verkrijgen. Ook wordt er consequent gebruik gemaakt van de omringende natuurlijke hulpbronnen en kiest men vaak voor handwerk.

.

Eenmaal in de wijnmakerij wordt de most van de druiven gevinifieerd zonder toevoeging van commerciële gisten om de aroma's of de smaak te corrigeren. Dit is een spontane alcoholische gisting die wordt uitgevoerd met de autochtone gisten die zich in de druivenschillen bevinden. Evenzo worden bij de malolactische gisting geen externe ingrediënten toegevoegd om het proces te versnellen. Als de wijn eindelijk klaar is, wordt hij gebotteld zonder te filteren of te verfijnen, wat de reden is waarom natuurwijnen er altijd troebel uitzien. Ook wordt op geen enkel punt in het proces een van de ingrediënten toegevoegd die de laatste tijd de meeste controverse heeft veroorzaakt: zwaveldioxide.

Zwavel. De grote kern van de zaak

.

Zwavel is ongetwijfeld het ingrediënt dat een natuurlijke wijn het meest onderscheidt van andere wijnen. En als er één ding is waar natuurlijke wijnen prat op gaan, dan is het wel dat ze geen SO2 bevatten. Veel wijnmakers beweren dat alle wijnen zwavel bevatten, omdat zwavel van nature kan ontstaan tijdens de gisting. Dus uiteindelijk bestaan er geen wijnen zonder sulfieten, maar wel wijnen zonder toegevoegde sulfieten.

De aan conventionele wijnen toegevoegde SO2 is een antiseptische, antioxidant en antimicrobiële chemische stof die al eeuwenlang de kwaliteit van het product garandeert. Zwavel toevoegen om bacteriën te conserveren en te elimineren is echter één ding, zwavel misbruiken om eventuele tekortkomingen of onvolkomenheden in de wijn aan te passen is iets heel anders. Tegenwoordig wordt het in het hele productieproces gebruikt: in de wijngaard om ongedierte te bestrijden, in de kelder om de gisting te reguleren en, ten slotte, in de fles om de wijn te bewaren. Maar SO2 is een chemische verbinding die niet licht opgevat moet worden. In grote hoeveelheden kan het zeer schadelijk zijn. Bovendien kan het de authentieke aroma's en smaken van de wijn maskeren. En dit is waar natuurlijke wijnen tot hun recht komen. Ondanks de overtuiging dat een wijn zonder sulfieten niet correct kan worden geproduceerd, zijn er vele wijnbouwers die zich elke dag inspannen om te bewijzen dat het mogelijk is.

Tegenwoordig kan een natuurlijke wijn worden bewaard zonder toevoeging van SO2. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe het gemaakt wordt. De productie van deze wijn behoeft een speciale zorg vanaf de wijngaard tot de commercialisering. Gezonde druiven van topkwaliteit, hygiënische faciliteiten, zorgvuldige fermentatie en goede opslagomstandigheden zijn fundamenteel. Bovendien is elk wijnjaar anders en de wijnbouwer zelf weet niet vooraf welke wijnen jong moeten worden gedronken en welke nog jaren moeten worden bewaard. Kortom, natuurlijke wijnen vergen een langere tijd van toewijding dan conventionele wijnen, maar goed gemaakt zijn het echte juweeltjes. Daarom zijn het meestal kleine producties met een hogere kostprijs.

Filteren en sorteren

 • --- ---

search
search
search

Actieve filters

6

Puszta Libre! 2022

Oostenrijk Burgenland (Burgenland)

Een eerbetoon aan de klassieke wijnbouw
Puszta Libre! 2022
Snel bekijken
92

Decántalo

Prijs
€ 15,10
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Casa Balaguer Tragolargo Blanco 2023

Spanje D.O. Alicante (Valenciaanse Gemeenschap)

Een mediterraanse Orange wine
Casa Balaguer Tragolargo...
Snel bekijken
91

Decántalo

€ 12,68Eenheid
Bespaar € 8,52
Prijs
€ 14,10
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Foillard Morgon Côte du Py 2022

Frankrijk AOC Morgon (Beaujolais)

Natuurlijke Gamay gemaakt van een mythisch perceel van Morgon
Foillard Morgon Côte du Py...
Snel bekijken
€ 30,01Eenheid
Bespaar € 20,04
Prijs
€ 33,35
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Menade Nosso Verdejo Natural 2023

Spanje D.O. Rueda (Castilla y León)

Een Verdejo zonder masker
Menade Nosso Verdejo...
Snel bekijken
€ 12,86Eenheid
Bespaar € 8,64
Prijs
€ 14,30
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Lirondo 2023

Spanje VT Castilla-León (Castilla y León)

Een Verdejo zonder inmenging, opwindend fris
Lirondo 2023
Snel bekijken
€ 12,59Eenheid
Bespaar € 8,46
Prijs
€ 14,00
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Entre Vinyes Brisat 2023

Spanje Catalonië

Een toewijding aan vakmanschap en persoonlijke verbinding
Entre Vinyes Brisat 2023
Snel bekijken
€ 10,07Eenheid
Bespaar € 6,78
Prijs
€ 11,20
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Kamara Retsina 50 cl. 2022

Griekenland Retsina Traditional Appellation (North Greece)

Een nieuwe versie van een klassieker met harsgisting
Kamara Retsina 50 cl. 2022
Snel bekijken
€ 9,04Eenheid
Bespaar € 6,06
Prijs
€ 10,05
Incl. Btw
6

Tissot Arbois DD 2022

Frankrijk AOC Arbois (Jura)

Een rode wijn met de magie van de Jura
Tissot Arbois DD 2022
Snel bekijken
Prijs
€ 32,85
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Le Puy Cuvée Emilien 2020

Frankrijk AOC Francs Côtes De Bordeaux (Bordeaux)

Finesse, elegantie en wonderbaarlijke zuiverheid
Château Le Puy Cuvée...
Snel bekijken
€ 34,69Eenheid
Bespaar € 23,16
Prijs
€ 38,55
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Francesco Marra Negroamaro Rosé 2022

Italië IGT Salento (Apulië)

Een puur mediterrane ziel
Francesco Marra Negroamaro...
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 22,76Eenheid
Bespaar € 15,24
Prijs
€ 25,30
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Casa Balaguer Tragolargo Monastrell 2022

Spanje D.O. Alicante (Valenciaanse Gemeenschap)

Monastrell de Villena, sappig en veelzijdig
Casa Balaguer Tragolargo...
Snel bekijken
91+

Parker

€ 8,09Eenheid
Bespaar € 5,46
Prijs
€ 9,00
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Casa Balaguer Tomatierra 2021

Spanje D.O. Alicante (Valenciaanse Gemeenschap)

Het Mediterrane Gezicht van de Cabernet Franc
Casa Balaguer Tomatierra 2021
Snel bekijken
91

Parker

€ 11,33Eenheid
Bespaar € 7,62
Prijs
€ 12,60
Incl. Btw
6

Matassa Cuvée Marguerite 2023

Frankrijk Vin de France (Languedoc-Roussillon)

Aromatisch natuurlijk wit uit het zuiden van Frankrijk
Matassa Cuvée Marguerite 2023
Snel bekijken
Prijs
€ 28,50
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Francesco Marra Primitivo Rosato 2022

Italië IGT Salento (Apulië)

Een eerbetoon aan het wijnbouwkundige erfgoed van Salento
Francesco Marra Primitivo...
Snel bekijken
93

Decántalo

€ 22,31Eenheid
Bespaar € 14,94
Prijs
€ 24,80
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Radikon Slatnik 2021

Italië IGT Venezia Giulia (Friuli-Venezia Giulia)

Origineel, tanninerijk en elegant mineraal
Radikon Slatnik 2021
Snel bekijken
Prijs
€ 36,35
Incl. Btw
6

El Grifo Orange Wine Moscatel 2022

Spanje D.O. Lanzarote (Canarische eilanden)

Een oranje wijn met een vulkanische ziel
El Grifo Orange Wine...
Snel bekijken
€ 28,03Eenheid
Bespaar € 18,72
Prijs
€ 31,15
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Soca-rel Escursac 2022

Spanje D.O. Binissalem Mallorca (De Balearen)

De pure essentie van Mallorca
Soca-rel Escursac 2022
Snel bekijken
94

Decántalo

92

Parker

€ 20,29Eenheid
Bespaar € 13,56
Prijs
€ 22,55
Incl. Btw
6

DIT Celler Selenita Brisat 2023

Spanje D.O. Terra Alta (Catalonië)

Nieuwe generatie identiteit van Montsant
DIT Celler Selenita Brisat...
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 10,34Eenheid
Bespaar € 6,96
Prijs
€ 11,50
Incl. Btw
 • Nieuw