Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Spaanse wijnen

Geniet van de beste wijnen van Spanje

Spanje is een land met oneindig veel nuances van klimaten en bodems, iets wat wordt weerspiegeld in het brede scala van Spaanse wijnen: de elegantie van Rioja-wijnen, de subtiliteit van Ribera del Duero-wijnen, de concentratie van Jumilla, de mineraliteit van Priorat-wijnen, de frisheid van Bierzo, het zoutgehalte van Rías Baixas-wijn, het karakter van Verdejo en Rueda-wijn. Spaanse wijnen uitgewerkt volgens verschillende verwerkings- en rijpingsmethoden. De grote reservewijnen van Rioja, jonge wijnen die zijn gemaakt volgens de methode van de macération carbonique, witte wijnen die op vat zijn gerijpt of versterkte wijnen die zijn gemaakt volgens het bijzondere systeem van soleras en criaderas in Jerez. Ongeacht het soort wijn: als je op zoek bent naar Spaanse wijnen, dan is Decántalo jouw winkel. Vind hier de beste Spaanse wijnen

.

Wijn is een van de kenmerken van Spanje. Als het land met de grootste uitbreiding van wijngaarden op de planeet en de vierde grootste producent ter wereld, is het aanbod van Spaanse wijnen in de afgelopen 20 jaar exponentieel toegenomen. Van de prestigieuze versterkte wijnen van Jerez tot de karakteristieke wijnen van Rioja, Spanje heeft een rijke wijncultuur. Een groot aantal verschillende wijngebieden die een groot aantal en een grote verscheidenheid aan rode, witte, rosé, mousserende en versterkte wijnen voortbrengen. Een hele wereld om te ontdekken!

Klimaat, bodem en variëteiten.

Spanje en Italië zijn de twee grote mediterrane wijnnaties, en toch hebben ze maar weinig gemeen. Terwijl Italië geografisch een zeer ruig land is, waar zee en bergen nooit ver weg zijn, is Spanje een grote landmassa met de meest uiteenlopende bodems, klimaten en variëteiten. In alle 17 autonome gemeenschappen waarin het land is verdeeld, worden wijngaarden aangeplant en het is een feit dat er voortdurend nieuwe ontdekkingen worden gedaan van oude wijnstokken die kwaliteitswijnen kunnen voortbrengen. Onder de bekendste wijngebieden kunnen we noemen:

Vallei van Duero

Het noorden van de Castiliaanse hoogvlakte wordt gemarkeerd door de rivier de Duero. De benamingen Toro, Rueda en Ribera del Duero liggen in de vallei van deze rivier. Op 650-800 meter boven de zeespiegel is het klimaat droog en ruw en valt er relatief weinig regen. Ribera del Duero is het wonder van de moderne rode wijn. Een zeer jonge appellation, die echter in zeer korte tijd het niveau van Rioja heeft bereikt. Rode wijnen die hoofdzakelijk worden gemaakt van de fijne rode variëteit (Tempranillo) en die geconcentreerd, fruitig en intens zijn. Toro werkt ook met dezelfde variëteit, bekend als tinta de toro, en de sleutel tot de kwaliteit van de wijn ligt in de hoogte. Tenslotte is Rueda een appellation die de laatste jaren is gered dankzij de heropleving van zijn huidige stervariëteit: de Verdejo.

Rioja

Als de wijnen van Spanje bekend zijn over de hele wereld, dan is dat dankzij de Rioja-wijnen. Een appellation die al 150 jaar geconsolideerd is en gekenmerkt wordt door zijn Franse invloed. Het begon met de komst van wijnmakers uit Bordeaux die, op de vlucht voor de verwoestende phylloxera in Frankrijk, onmiddellijk het grote potentieel van Rioja en zijn sterras inzagen: Tempranillo. Andere variëteiten die in het gebied worden gebruikt zijn de rode garnacha, mazuelo, graciano en viura.

Priorat

Dit is een kleine appellation gelegen in het zuiden van Catalonië, in een uitgestrekt en ruig gebergte (Montsant). Hoewel de wijnbouw er een lange traditie heeft, werd het pas in de jaren zeventig door een groep ondernemende wijnmakers een van de meest prestigieuze appellations ter wereld. Het geheim van zijn succes ligt verborgen in de "llicorella", een ongebruikelijke leisteen bestaande uit kwartsietgranieten die een indrukwekkende concentratie en mineraliteit aan de wijn geeft. De belangrijkste rassen die hier worden geteeld zijn Carignan en Grenache.

Rías Baixas

Afwijkend van het Spaanse stereotype, zijn de wijnen van deze appellation wit, delicaat, intens en aromatisch. Ze liggen in een vochtige en groene hoek van Galicië en worden gekenmerkt door hun kleinschalige productie door een groot aantal kleine boeren. De belangrijkste variëteit in deze streek is de Albariño, een witte druif met een dikke schil die goed bestand is tegen de dreiging van meeldauw.

Sherry

Andalusië is synoniem met versterkte wijnen. Wijnen die worden gemaakt met de autochtone variëteit palomino fino en die worden gekenmerkt voor het groeien op bodems van albariza. Het bestaat uit een witachtige aarde die tot keien is samengeperst en die het weinige water dat op de ondergrond valt, kan vasthouden. Maar als er één ding is waardoor de versterkte wijnen van Jerez zich onderscheiden is het systeem van criaderas en soleras; een methode van veroudering almacenista die het mogelijk maakt de kwaliteit van oxidatieve veroudering is zeer hoog en homogeen.

Kwaliteitsaanduidingen.

Het wijnclassificatiesysteem in Spanje is veel eenvoudiger dan dat in Frankrijk of Italië. In wezen regelt het de geografische oorsprong van de wijn en de erkenning van een gedifferentieerde kwaliteit.

Tafelwijn is een wijn waarin noch de geografische herkomst, noch het oogstjaar voorkomt.

Wijn van de Aarde is de wijn die vergezeld gaat van een afgebakende geografische aanduiding.

De benaming van oorsprong komt overeen met specifieke territoriale gebieden. Het kan overeenkomen met autonome gemeenschappen (D.O. Madrid) of naar een gebied met specifieke geologische en klimatologische kenmerken (D.O. Ribera de Duero).

Denominación de Origen Calificada is voorbehouden aan wijnen uit een specifiek territoriaal gebied die aan zeer precieze kwaliteitscriteria voldoen. Momenteel zijn er maar twee: D.O.Ca. Rioja en D.O. Q. Priorat.

Vino de Pago staat voor een wijn die wordt geteeld en geproduceerd op een bepaald domein of landgoed en die, ongeacht of hij al dan niet tot een Denominatie van Oorsprong behoort, een bewezen kwaliteit heeft.

Gekwalificeerde Pago Wijn is een Pago Wijn die is geregistreerd in een gekwalificeerde appellation.

Er zijn momenteel 67 D.O.'s, maar er moet rekening mee worden gehouden dat de meeste daarvan zo groot zijn dat ze de meest uiteenlopende weersomstandigheden en bodems omvatten. Het is dus niet ongewoon dat er producenten zijn die zich van deze classificatie distantiëren ten gunste van de kwaliteit en het typische karakter van een plaats.

Inschaling naar leeftijd.

Spaanse wijnen kunnen ook worden ingedeeld naar ouderdom, dat wil zeggen, naar de tijd die ze op vat en fles hebben doorgebracht voordat ze op de markt kwamen. Hoewel elke appellation zijn eigen regels heeft, kunnen we er in het algemeen vier onderscheiden:

Joven is een gebottelde wijn die geen enkele vorm van rijping ondergaat.

Crianza is een rode wijn die minimaal 6 maanden in vaten en twee jaar in de fles heeft doorgebracht. In witte en roséwijnen is de rijpingstijd 18 maanden.

Reserva heeft minimaal 12 maanden rijping op vat en in totaal 3 jaar. In wit en rosé zijn 24 maanden waarvan 6 maanden minimum in vat.

Gran Reserva zijn wijnen met vijf jaar rijping, waarvan ten minste 18 maanden op vat. In wit en rosé zijn 48 maanden; de eerste 6 maanden moeten in vaten worden doorgebracht.

Wijnen en wijnmakerijen.

In de wijnwereld van het schiereiland zijn er steeds meer wijnbouwers die de identiteit van hun land willen laten zien. Van het grote aantal wijnhuizen die hun eigen huismerk hebben gemaakt en internationaal aanzien hebben verworven, noemen we er vier.

.

Álvaro Palacios is niet zomaar een wijnmakerij, hij is een instituut. en Spanje´s meest internationale wijnmaker, hij is niet alleen in de voetsporen getreden van het familiewijngoed, maar heeft ook nieuwe wijnbouwhorizonten geopend in Priorat, het voortouw genomen bij de vernieuwing van Rioja Baja en een leidende rol gespeeld bij het ontwaken van Bierzo. Uitwerkingen die garant staan voor een authenticiteit en spirit vergelijkbaar met de meest prestigieuze regio's van Europa.

Marqués de Riscal is een belangrijk wijnbedrijf dat gevestigd is in de stad Elciego in Álava. Opgericht in 1858, is dit het oudste wijnhuis van Álava, dat met groot internationaal prestige wijnen produceert van de D.O.Ca. Rioja en D.O. Rueda. Op dit moment presenteren de faciliteiten de Stad van de Wijn, een hele vrijetijdsruimte om te leren over de wereld van de wijn.

Torres is een van de toonaangevende namen in de wijnsector met meer dan 50 merken op de markt en een aanwezigheid in meer dan 150 landen. Naast het maken van wijnen in de bekendste Spaanse appellations, strekt zijn project zich uit tot belangrijke wijngebieden als Chili en Californië. Het succes van de onderneming is vooral te danken aan haar innovatieve en ondernemende geest.

Vega Sicilia is een van de meest internationaal bekende wijnhuizen. Dankzij haar knowhow heeft de oorsprongsbenaming Ribera de Duero snel naam gemaakt en een plaats veroverd op de beste wijnkaarten ter wereld. Opgericht door de familie Álvarez in 1982, is het nu een grote wijngroep bestaande uit 4 wijnmakerijen in Spanje en één in Hongarije.

González Byass is een in Jerez de la Frontera (Cádiz) gevestigd bedrijf dat vooral bekend is door het wereldberoemde merk van de fijnwijn Tío Pepe. Opgericht in 1835 heeft een lange geschiedenis die hem internationale erkenning heeft opgeleverd en hem ertoe heeft gebracht ook in te zetten voor de productie van kwaliteitswijnen in de belangrijkste wijnstreken van Spanje.

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search