Bordeaux Wijn

Saint Émilion, Pomerol, Médoc en Graves : Bordeaux-wijnen

De wijn van Bordeaux heeft het op één na grootste productiegebied van Frankrijk en de rivieren in deze streek bepalen de belangrijkste onderverdelingen ("de rechteroever van de Dordogne", "Entre-deux-Mers" en "de linkeroever van de Garonne"). Er zijn zeven gebieden van maximaal belang in Bordeaux en zij verdelen hun productie naar gelang van hun terroir, dat hun oorsprong met verschillende stijlen markeert. Als eindresultaat worden de wijnen van Bordeaux gegroepeerd in vier soorten rode wijnen en twee witte wijnen van verschillende kwaliteit (Bordeaux Red en Bordeaux Superieur, Côtes de Bordeaux Red, Libourne Red, Graves en Medoc Red, droge witte wijnen en zoete witte wijnen).

De Bordeaux-streek ligt in het geografische gebied Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk. Het wordt geflankeerd door de monding van de Gironde en beschikt rechts en links van de rivier over 115.000 hectare landbouwgrond. Vandaar de naam "au bord de l'eau" (aan de rand van het water). Ongeveer 14.000 wijnbouwers, ingedeeld in 57 appellations, produceren ongeveer 850 miljoen flessen per jaar, waarbij de rode wijnen overheersen.

Met dergelijke cijfers wordt het gewicht van Bordeaux als wijnproducent op wereldschaal duidelijk. Afgezien van zijn kwantitatieve capaciteiten moeten we ons echter concentreren op de kwaliteit van zijn wijnen. De grote verscheidenheid aan regio's en subregio's biedt een enorme diversiteit en je kunt er zowel middelmatige als uitzonderlijke wijnen vinden. Bordeaux is een statussymbool geworden en afhankelijk van het "Château" waar de wijn vandaan komt, oftewel een bepaalde wijnmakerij en wijngaard, kan de prijs buitensporig oplopen. En dankzij haar wereldwijde prestige is er geen wijnstreek zoals Bordeaux waar geografie en economie nauwer met elkaar verbonden zijn.

Klimaat, bodem en variëteiten.

Als er een reden is waarom in Bordeaux wijnen van hoge kwaliteit worden geproduceerd, dan is dat vooral dankzij het uitstekende ecosysteem dat het gebied heeft voor de groei van de wijnstok. Enerzijds zorgt de geologische kalksteenformatie van de streek voor kalkrijke bodems en anderzijds zorgt de invloed van de Gironde met haar twee zijrivieren, de Garonne en de Dordogne, voor een ideaal zeeklimaat voor de wijnstokken.

De waarheid is dat de beste wijngaarden in Bordeaux zich meestal in de buurt van de rivier bevinden. Dit zijn goed gedraineerde bodems van grind, zandsteen en klei waarvan de wijngaarden meestal geclassificeerd zijn. Er zijn zeven regio's om uit te lichten: Médoc, Graves, Sauternes, Saint Emilion, Pomerol, Entre-deux-Mers en Fronsac. Na hen zijn er vier van minder belang: Saint Macaire, Premières côtes de Bordeaux, Blayais en Burgeois.

Classificatie van Bordeaux-wijnen

.

Bij het classificeren van Bordeaux-wijn zijn er verschillende methoden. Het gaat om een reeks plaatselijke kwalificaties waarvoor helaas geen gemeenschappelijke regeling bestaat. De bekendste is die van Napoleon uit 1855 voor de Wereldtentoonstelling in Parijs, en die bestaat uit een classificatie op basis van de prijzen die in de laatste 100 jaar zijn behaald. Deze ordening betreft echter alleen de wijnen van Mèdoc, de Château Haut-Brion de Graves en Sauternes, en is bovendien voor veel kenners achterhaald.

Een praktische, gemakkelijke en eenvoudige manier om kwaliteitswijnen te identificeren die geen rekening houden met de officiële voorschriften, is door de plaats van productie als referentie te nemen. Op basis van de verschillende stroomsnelheden kan de Bordeaux-regio in drie hoofdgebieden worden onderverdeeld:

"De rechteroever" of "Rive droite", op de rechteroever van de rivier de Dordogne, in het noordelijkste deel van de regio. Hier zijn de bodems overwegend kalkrijk en kleiachtig en is Merlot de stervariëteit in zowel single varietals als coupages. De grote wijnen van Saint Emilion, Pomerol en Fronsac behoren tot deze oever van de rivier.

"Tussen twee zeeën", of "Entre-deux-mers", gelegen tussen de rivieren Garonne en Dordogne, in het centrum van de regio. De bodem bestaat uit zand, klei, kiezel en klei-kalksteen materiaal zeer bevorderlijk voor de teelt van witte druif wijnstokken zoals semillon en sauvignon blanc.

"De linkeroever" of "Rive gauche", op de linkeroever van de rivier de Garonne, in het westen van de regio. Dit gebied heeft tegelijkertijd twee verschillende gebieden. Aan de ene kant, Graves, boven de stad Bordeaux en aan de andere kant, Médoc, eronder. Overwegend zanderige en stenige bodems en de variëteit bij uitstek is cabernet sauvignon. Hier bevinden zich de prestigieuze Médoc en Graves wijnen die op hun beurt samengaan met de beroemde zoete wijnen die in de Sauternes regio worden geproduceerd..

Wijnstijlen.

Het is duidelijk dat de grote verscheidenheid aan zones en subzones de totstandbrenging van een uniform classificatiesysteem zeer ingewikkeld maakt. In het algemeen kunnen Bordeaux-wijnen echter in 6 verschillende families worden ingedeeld...

1-Tinto de Bordeaux en Bordeaux Superieur

De Bordeaux-rode is de basiswijn die in de hele regio mag worden geproduceerd. Dit zijn fruitige wijnen, met weinig eikenhout en bedoeld om jong te worden gedronken en zijn meestal de goedkoopste wijnen van Bordeaux.

Binnen deze groep vallen ook de Bordeaux Superieur die, hoewel ze op dezelfde locatie liggen, afkomstig zijn van wijnstokken met een lagere opbrengst en de wijn intenser en iets alcoholrijker is.

2- Côtes de Bordeaux rode wijn

Op de rechteroever van de Garonne, in de streek Entre-deux-Mers, vind je wijnen die voornamelijk van het rasMerlot zijn gemaakt. Het gaat om producties die voorkomen in 8 appellations, tussen de basis Bordeaux en de beste appellations van de linkeroever. Aangezien er in dit gebied echter geen zeer beroemde wijn wordt geproduceerd, zijn de prijzen meestal vrij betaalbaar.

3- Rode wijn uit Libourne

Om de stad Libourne, op de rechteroever, liggen 10 appellations die rode wijnen maken van voornamelijk merlot vermengd met cabernet franc en cabernet sauvignon. Het zijn zeer fruitige wijnen met zachte tannines en evolueren goed in de fles.

4- Rode Graves en Médoc is het meest klassieke gebied dat het noorden (Médoc) en het zuiden (Graves) van de stad Bordeaux omvat. Cabernet Sauvignon overheerst, die wordt gecombineerd met Merlot, Cabernet Franc of Petit Verdot. Het zijn krachtige, tanninerijke wijnen met een lang leven in de fles.

5- Droge witte wijnen

Er wordt verdeeld in 12 benamingen van oorsprong. Maar die van Graves zijn de bekendste. Ze worden voornamelijk gemaakt met de rassen sémillon en sauvignon blanc en worden gekenmerkt door hun evenwichtige, fruitige, aromatische en met een eiken invloed.

6- Zoete witte wijnen

Het zijn de enige zoete wijnen ter wereld die worden gemaakt van de witte rassen semillon, sauvignon blanc en muscadelle. Wijnen van door edele rotting aangetaste druiven die, hoewel ze overal in Bordeaux worden geproduceerd, in Sauternes het bekendst en wereldwijd het meest gewild zijn.

Wijnen en wijnmakerijen.

Tussen het grote aantal wijnboeren in de Bordeaux-streek bevinden zich vele beroemde wijnhuizen die met hun wijnen geschiedenis hebben geschreven.

Pètrus

De wijnen van Pétrus, gelegen in de wijnstreek Pomerol, behoren tot de meest gewaardeerde en duurste ter wereld. Het zijn echter wijnen die nooit tot een classificatie hebben behoord en bovendien nooit een echt château fysiek op het domein hebben gehad, vandaar dat de wijn meestal Pétrus wordt genoemd en niet Château Pétrus.

Château d'Yquem

Als het enige Château in de wijnstreek Sauternes dat de waardering 'Premier Cru Supérieur' heeft gekregen voor het uitzonderlijke karakter van zijn terroir, is dit Bordeaux-wijnhuis een legende in een streek waar enkele van de beste zoete witten ter wereld worden gemaakt.

Pey La Tour

Pey La Tour wordt beschouwd als een van de voorbeelden van Bordeaux kwaliteitswijn en vertoont een opmerkelijke diversiteit aan terroirs. In totaal 90 verschillende percelen die al sinds de 18e eeuw worden bewerkt en afzonderlijk worden gevinifieerd en gerijpt om unieke complexe wijnen te kunnen aanbieden.

Michel Lynch

Dit project is gecreëerd door Jean-Michel Cazes, de huidige eigenaar van de wijnmakerij Lynch-Bages, en is een eerbetoon aan de stichter van Château Lynch-Bages. Als visionair oenoloog die aan het eind van de 17e eeuw in Bordeaux een revolutie in de wijnwereld teweegbracht, is hij een mooi voorbeeld van de kwaliteit en de knowhow van dit wijnbouwgebied.

Filteren en sorteren

 • --- ---

search
search
6

Le Lion de la Fleur de Boüard 2020

Frankrijk AOC Lalande-de-Pomerol (Bordeaux)

Rode wijn van Hubert de Boüard de Laforest, aangenaam en evenwichtig
Le Lion de la Fleur de...
Snel bekijken
91

Parker

89

Decanter

Prijs
€ 21,50
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Grand Village Bordeaux Blanc 2018

Frankrijk AOC Bordeaux Supérieur (Bordeaux)

Een witte blend samengesteld door hetzelfde team van LaFleur.
Château Grand Village...
Snel bekijken
92

Parker

91

Decanter

92

Suckling

Prijs
€ 26,95
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Ausone 2019

Frankrijk AOC Saint-Émilion (Bordeaux)

Een sublieme wijn, een bolwerk tegen de tijd
Château Ausone 2019
Snel bekijken
98

Decántalo

98+

Parker

100

Suckling

Prijs
€ 1.139,20
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Chapelle d’Ausone 2020

Frankrijk AOC Saint-Émilion (Bordeaux)

Het tweede kunstwerk van Château d'Ausone
Chapelle d’Ausone 2020
Snel bekijken
93

Decántalo

Prijs
€ 241,35
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Clos du Marquis 2009

Frankrijk AOC Saint-Julien (Bordeaux)

Een krachtige Saint-Julien
Clos du Marquis 2009
Snel bekijken
91

Parker

92

Wine spectator

95

Suckling

Prijs
€ 91,05
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Montrose La Dame de Montrose 2021

Frankrijk AOC Saint-Estèphe (Bordeaux)

Een verfijnde Cru Classé, ideaal als eerbetoon aan de moeders
Château Montrose La Dame de...
Snel bekijken
91

Decántalo

90

Parker

93

Decanter

94

Suckling

Prijs
€ 46,80
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Malartic-Lagravière 2021

Frankrijk AOC Pessac-léognan (Bordeaux)

Een bekoorlijke wijn om zijn intensiteit en elegantie
Château Malartic-Lagravière...
Snel bekijken
92

Parker

93

Suckling

Prijs
€ 52,80
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Malartic-Lagravière 2018

Frankrijk AOC Pessac-léognan (Bordeaux)

Een bekoorlijke wijn om zijn intensiteit en elegantie
Château Malartic-Lagravière...
Snel bekijken
92

Parker

91

Wine spectator

94

Suckling

Prijs
€ 55,70
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Chantalouette 2019

Frankrijk AOC Pomerol (Bordeaux)

Een fluweelzachte en smaakvolle rode wijn uit Pomerol
Château Chantalouette 2019
Snel bekijken
Prijs
€ 37,20
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Cos d'Estournel Blanc 2017

Frankrijk AOC Saint Estèphe (Bordeaux)

Intens, krachtig en overweldigend
Château Cos d'Estournel...
Snel bekijken
94

Parker

Prijs
€ 172,90
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Cos d'Estournel Blanc 2018

Frankrijk AOC Saint Estèphe (Bordeaux)

Intens, krachtig en overweldigend
Château Cos d'Estournel...
Snel bekijken
94+

Parker

94

Decanter

93

Wine spectator

97

Suckling

Prijs
€ 191,45
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Duhart-Milon 2016

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een voorbeeldig geconcentreerde rode wijn uit Pauillac
Château Duhart-Milon 2016
Snel bekijken
93

Parker

93

Wine spectator

Prijs
€ 107,75
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Duhart-Milon 2017

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een voorbeeldig geconcentreerde rode wijn uit Pauillac
Château Duhart-Milon 2017
Snel bekijken
91

Parker

94

Decanter

93

Wine spectator

95

Suckling

Prijs
€ 99,90
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Duhart-Milon 2018

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een voorbeeldig geconcentreerde rode wijn uit Pauillac
Château Duhart-Milon 2018
Snel bekijken
94+

Parker

95

Decanter

93

Wine spectator

96

Suckling

Prijs
€ 118,25
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Duhart-Milon 2019

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een voorbeeldig geconcentreerde rode wijn uit Pauillac
Château Duhart-Milon 2019
Snel bekijken
94

Parker

94

Wine spectator

95

Suckling

Prijs
€ 124,35
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Le Petit Mouton 2016

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een elegante Pauillac om jezelf mee te verwennen
Le Petit Mouton 2016
Snel bekijken
93

Parker

92

Wine spectator

95

Suckling

Prijs
€ 383,40
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Le Petit Mouton 2018

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een elegante Pauillac om jezelf mee te verwennen
Le Petit Mouton 2018
Snel bekijken
93

Parker

94

Decanter

92

Wine spectator

97

Suckling

Prijs
€ 374,15
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Le Petit Mouton 2017

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een elegante Pauillac om jezelf mee te verwennen
Le Petit Mouton 2017
Snel bekijken
91

Parker

92

Decanter

91

Wine spectator

94

Suckling

Prijs
€ 376,85
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Le Petit Mouton 2019

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een elegante Pauillac om jezelf mee te verwennen
Le Petit Mouton 2019
Snel bekijken
92

Parker

94

Decanter

91

Wine spectator

97

Suckling

Prijs
€ 391,30
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Ausone 2018

Frankrijk AOC Saint-Émilion (Bordeaux)

Een sublieme wijn, een bolwerk tegen de tijd
Château Ausone 2018
Snel bekijken
100

Parker

93

Decanter

93

Suckling

Prijs
€ 1.025,90
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Château Lafite Rothschild Carruades de Lafite 2018

Frankrijk AOC Pauillac (Bordeaux)

Een geconcentreerde en mineraalrijke rode wijn waardig aan koningen
Château Lafite Rothschild...
Snel bekijken
94

Parker

93

Decanter

94

Wine spectator

97

Suckling

Prijs
€ 440,40
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Chateau Rocheyron 2020

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De "Bordeaux" van Peter Sisseck
Chateau Rocheyron 2020
Snel bekijken
96

Decántalo

97

Decanter

97

Suckling

Prijs
€ 141,65
Incl. Btw
 • Nieuw
6

Chateau Rocheyron 2021

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De "Bordeaux" van Peter Sisseck
Chateau Rocheyron 2021
Snel bekijken
95

Decántalo

93

Parker

94

Suckling

Prijs
€ 125,35
Incl. Btw
 • Nieuw