Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Bordeaux Wijn

Saint Émilion, Pomerol, Médoc en Graves : Bordeaux-wijnen

De wijn van Bordeaux heeft het op één na grootste productiegebied van Frankrijk en de rivieren in deze streek bepalen de belangrijkste onderverdelingen ("de rechteroever van de Dordogne", "Entre-deux-Mers" en "de linkeroever van de Garonne"). Er zijn zeven gebieden van maximaal belang in Bordeaux en zij verdelen hun productie naar gelang van hun terroir, dat hun oorsprong met verschillende stijlen markeert. Als eindresultaat worden de wijnen van Bordeaux gegroepeerd in vier soorten rode wijnen en twee witte wijnen van verschillende kwaliteit (Bordeaux Red en Bordeaux Superieur, Côtes de Bordeaux Red, Libourne Red, Graves en Medoc Red, droge witte wijnen en zoete witte wijnen).

De Bordeaux-streek ligt in het geografische gebied Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk. Het wordt geflankeerd door de monding van de Gironde en beschikt rechts en links van de rivier over 115.000 hectare landbouwgrond. Vandaar de naam "au bord de l'eau" (aan de rand van het water). Ongeveer 14.000 wijnbouwers, ingedeeld in 57 appellations, produceren ongeveer 850 miljoen flessen per jaar, waarbij de rode wijnen overheersen.

Met dergelijke cijfers wordt het gewicht van Bordeaux als wijnproducent op wereldschaal duidelijk. Afgezien van zijn kwantitatieve capaciteiten moeten we ons echter concentreren op de kwaliteit van zijn wijnen. De grote verscheidenheid aan regio's en subregio's biedt een enorme diversiteit en je kunt er zowel middelmatige als uitzonderlijke wijnen vinden. Bordeaux is een statussymbool geworden en afhankelijk van het "Château" waar de wijn vandaan komt, oftewel een bepaalde wijnmakerij en wijngaard, kan de prijs buitensporig oplopen. En dankzij haar wereldwijde prestige is er geen wijnstreek zoals Bordeaux waar geografie en economie nauwer met elkaar verbonden zijn.

Klimaat, bodem en variëteiten.

Als er een reden is waarom in Bordeaux wijnen van hoge kwaliteit worden geproduceerd, dan is dat vooral dankzij het uitstekende ecosysteem dat het gebied heeft voor de groei van de wijnstok. Enerzijds zorgt de geologische kalksteenformatie van de streek voor kalkrijke bodems en anderzijds zorgt de invloed van de Gironde met haar twee zijrivieren, de Garonne en de Dordogne, voor een ideaal zeeklimaat voor de wijnstokken.

De waarheid is dat de beste wijngaarden in Bordeaux zich meestal in de buurt van de rivier bevinden. Dit zijn goed gedraineerde bodems van grind, zandsteen en klei waarvan de wijngaarden meestal geclassificeerd zijn. Er zijn zeven regio's om uit te lichten: Médoc, Graves, Sauternes, Saint Emilion, Pomerol, Entre-deux-Mers en Fronsac. Na hen zijn er vier van minder belang: Saint Macaire, Premières côtes de Bordeaux, Blayais en Burgeois.

Classificatie van Bordeaux-wijnen

.

Bij het classificeren van Bordeaux-wijn zijn er verschillende methoden. Het gaat om een reeks plaatselijke kwalificaties waarvoor helaas geen gemeenschappelijke regeling bestaat. De bekendste is die van Napoleon uit 1855 voor de Wereldtentoonstelling in Parijs, en die bestaat uit een classificatie op basis van de prijzen die in de laatste 100 jaar zijn behaald. Deze ordening betreft echter alleen de wijnen van Mèdoc, de Château Haut-Brion de Graves en Sauternes, en is bovendien voor veel kenners achterhaald.

Een praktische, gemakkelijke en eenvoudige manier om kwaliteitswijnen te identificeren die geen rekening houden met de officiële voorschriften, is door de plaats van productie als referentie te nemen. Op basis van de verschillende stroomsnelheden kan de Bordeaux-regio in drie hoofdgebieden worden onderverdeeld:

"De rechteroever" of "Rive droite", op de rechteroever van de rivier de Dordogne, in het noordelijkste deel van de regio. Hier zijn de bodems overwegend kalkrijk en kleiachtig en is Merlot de stervariëteit in zowel single varietals als coupages. De grote wijnen van Saint Emilion, Pomerol en Fronsac behoren tot deze oever van de rivier.

"Tussen twee zeeën", of "Entre-deux-mers", gelegen tussen de rivieren Garonne en Dordogne, in het centrum van de regio. De bodem bestaat uit zand, klei, kiezel en klei-kalksteen materiaal zeer bevorderlijk voor de teelt van witte druif wijnstokken zoals semillon en sauvignon blanc.

"De linkeroever" of "Rive gauche", op de linkeroever van de rivier de Garonne, in het westen van de regio. Dit gebied heeft tegelijkertijd twee verschillende gebieden. Aan de ene kant, Graves, boven de stad Bordeaux en aan de andere kant, Médoc, eronder. Overwegend zanderige en stenige bodems en de variëteit bij uitstek is cabernet sauvignon. Hier bevinden zich de prestigieuze Médoc en Graves wijnen die op hun beurt samengaan met de beroemde zoete wijnen die in de Sauternes regio worden geproduceerd..

Wijnstijlen.

Het is duidelijk dat de grote verscheidenheid aan zones en subzones de totstandbrenging van een uniform classificatiesysteem zeer ingewikkeld maakt. In het algemeen kunnen Bordeaux-wijnen echter in 6 verschillende families worden ingedeeld...

1-Tinto de Bordeaux en Bordeaux Superieur

De Bordeaux-rode is de basiswijn die in de hele regio mag worden geproduceerd. Dit zijn fruitige wijnen, met weinig eikenhout en bedoeld om jong te worden gedronken en zijn meestal de goedkoopste wijnen van Bordeaux.

Binnen deze groep vallen ook de Bordeaux Superieur die, hoewel ze op dezelfde locatie liggen, afkomstig zijn van wijnstokken met een lagere opbrengst en de wijn intenser en iets alcoholrijker is.

2- Côtes de Bordeaux rode wijn

Op de rechteroever van de Garonne, in de streek Entre-deux-Mers, vind je wijnen die voornamelijk van het rasMerlot zijn gemaakt. Het gaat om producties die voorkomen in 8 appellations, tussen de basis Bordeaux en de beste appellations van de linkeroever. Aangezien er in dit gebied echter geen zeer beroemde wijn wordt geproduceerd, zijn de prijzen meestal vrij betaalbaar.

3- Rode wijn uit Libourne

Om de stad Libourne, op de rechteroever, liggen 10 appellations die rode wijnen maken van voornamelijk merlot vermengd met cabernet franc en cabernet sauvignon. Het zijn zeer fruitige wijnen met zachte tannines en evolueren goed in de fles.

4- Rode Graves en Médoc is het meest klassieke gebied dat het noorden (Médoc) en het zuiden (Graves) van de stad Bordeaux omvat. Cabernet Sauvignon overheerst, die wordt gecombineerd met Merlot, Cabernet Franc of Petit Verdot. Het zijn krachtige, tanninerijke wijnen met een lang leven in de fles.

5- Droge witte wijnen

Er wordt verdeeld in 12 benamingen van oorsprong. Maar die van Graves zijn de bekendste. Ze worden voornamelijk gemaakt met de rassen sémillon en sauvignon blanc en worden gekenmerkt door hun evenwichtige, fruitige, aromatische en met een eiken invloed.

6- Zoete witte wijnen

Het zijn de enige zoete wijnen ter wereld die worden gemaakt van de witte rassen semillon, sauvignon blanc en muscadelle. Wijnen van door edele rotting aangetaste druiven die, hoewel ze overal in Bordeaux worden geproduceerd, in Sauternes het bekendst en wereldwijd het meest gewild zijn.

Wijnen en wijnmakerijen.

Tussen het grote aantal wijnboeren in de Bordeaux-streek bevinden zich vele beroemde wijnhuizen die met hun wijnen geschiedenis hebben geschreven.

Pètrus

De wijnen van Pétrus, gelegen in de wijnstreek Pomerol, behoren tot de meest gewaardeerde en duurste ter wereld. Het zijn echter wijnen die nooit tot een classificatie hebben behoord en bovendien nooit een echt château fysiek op het domein hebben gehad, vandaar dat de wijn meestal Pétrus wordt genoemd en niet Château Pétrus.

Château d'Yquem

Als het enige Château in de wijnstreek Sauternes dat de waardering 'Premier Cru Supérieur' heeft gekregen voor het uitzonderlijke karakter van zijn terroir, is dit Bordeaux-wijnhuis een legende in een streek waar enkele van de beste zoete witten ter wereld worden gemaakt.

Pey La Tour

Pey La Tour wordt beschouwd als een van de voorbeelden van Bordeaux kwaliteitswijn en vertoont een opmerkelijke diversiteit aan terroirs. In totaal 90 verschillende percelen die al sinds de 18e eeuw worden bewerkt en afzonderlijk worden gevinifieerd en gerijpt om unieke complexe wijnen te kunnen aanbieden.

Michel Lynch

Dit project is gecreëerd door Jean-Michel Cazes, de huidige eigenaar van de wijnmakerij Lynch-Bages, en is een eerbetoon aan de stichter van Château Lynch-Bages. Als visionair oenoloog die aan het eind van de 17e eeuw in Bordeaux een revolutie in de wijnwereld teweegbracht, is hij een mooi voorbeeld van de kwaliteit en de knowhow van dit wijnbouwgebied.

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search
6

Château Puygueraud Blanc 2023

Frankrijk AOC Francs - Côtes de Bordeaux (Bordeaux)

Verrassend wit op droesem
Château Puygueraud Blanc 2023
Snel bekijken
91

Decántalo

89

Parker

94

Suckling

Prijs
€ 14,80
Incl. Btw
6

Château Le Puy Cuvée Emilien 2020

Frankrijk AOC Francs Côtes De Bordeaux (Bordeaux)

Finesse, elegantie en wonderbaarlijke zuiverheid
Château Le Puy Cuvée...
Snel bekijken
€ 34,69Eenheid
Bespaar € 23,16
Prijs
€ 38,55
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Clos des Lunes Lune d’Argent 2021

Frankrijk AOC Bordeaux (Bordeaux)

Droog, fris en mineraal
Clos des Lunes Lune...
Snel bekijken
90

Decántalo

91

Wine spectator

92

Suckling

€ 15,90
-10%
Prijs
€ 14,30
Incl. Btw
  • -10,06%
6

Château Léoville Barton 2021

Frankrijk AOC Saint-Julien (Bordeaux)

Uitzonderlijk erfgoed in het hart van Saint-Julien
Château Léoville Barton 2021
Snel bekijken
93

Parker

94

Decanter

€ 86,30Eenheid
Bespaar € 57,60
Prijs
€ 95,90
Incl. Btw
6

Château Nénin 2023

Frankrijk AOC Pomerol (Bordeaux)

Een juweel van Pomerol voor drinkers met geduld
Château Nénin 2023
Snel bekijken
94

Decántalo

93

Parker

93

Atkin

Prijs
€ 68,65
Incl. Btw
6

Château Nénin 2021

Frankrijk AOC Pomerol (Bordeaux)

Een juweel van Pomerol voor drinkers met geduld
Château Nénin 2021
Snel bekijken
95

Decántalo

93

Parker

93

Decanter

Prijs
€ 84,85
Incl. Btw
6

Château Laroque 2023

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De zoektocht naar uitmuntendheid
Château Laroque 2023
Snel bekijken
95

Decántalo

94

Parker

94

Suckling

Prijs
€ 29,65
Incl. Btw
6

Château Laroque 2021

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De zoektocht naar uitmuntendheid
Château Laroque 2021
Snel bekijken
92

Parker

93

Decanter

93

Suckling

Prijs
€ 36,40
Incl. Btw
6

Château Léoville Barton 2023

Frankrijk AOC Saint-Julien (Bordeaux)

Uitzonderlijk erfgoed in het hart van Saint-Julien
Château Léoville Barton 2023
Snel bekijken
94

Parker

97

Suckling

Prijs
€ 79,65
Incl. Btw
6

Le Lion de la Fleur de Boüard 2020

Frankrijk AOC Lalande-de-Pomerol (Bordeaux)

Rode wijn van Hubert de Boüard de Laforest, aangenaam en evenwichtig
Le Lion de la Fleur de...
Snel bekijken
91

Parker

89

Decanter

Prijs
€ 21,50
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Château Potensac 2023

Frankrijk Médoc (Bordeaux)

Zuivere uitdrukking van de Médoc
Château Potensac 2023
Snel bekijken
92

Parker

89

Atkin

93

Suckling

Prijs
€ 23,30
Incl. Btw
6

Château de Camensac 2023

Frankrijk AOC Haut-Medoc (Bordeaux)

De heropleving van een roemrucht verleden
Château de Camensac 2023
Snel bekijken
91

Atkin

93

Suckling

Prijs
€ 24,00
Incl. Btw
6

Château Soutard 2021

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

Een wijn van Saint-Émilion's meest emblematische terroir
Château Soutard 2021
Snel bekijken
91

Parker

90

Decanter

92

Suckling

€ 52,46Eenheid
Bespaar € 35,04
Prijs
€ 58,30
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Château La Pointe 2021

Frankrijk AOC Pomerol (Bordeaux)

Uitstekende kwaliteit van een grand cru in Pomerol
Château La Pointe 2021
Snel bekijken
93

Decántalo

92

Parker

91

Decanter

€ 43,91Eenheid
Bespaar € 29,34
Prijs
€ 48,80
Incl. Btw
6

Château Clos Puy Arnaud 2023

Frankrijk AOC Castillon-Côtes de Bordeaux (Bordeaux)

Oogverblindende concentratie Castillon-Côtes de Bordeaux
Château Clos Puy Arnaud 2023
Snel bekijken
93

Parker

89

Atkin

Prijs
€ 30,00
Incl. Btw
6

Château Clos Puy Arnaud 2021

Frankrijk AOC Castillon-Côtes de Bordeaux (Bordeaux)

Oogverblindende concentratie Castillon-Côtes de Bordeaux
Château Clos Puy Arnaud 2021
Snel bekijken
91

Parker

€ 31,40Eenheid
Bespaar € 21,00
Prijs
€ 34,90
Incl. Btw
6

Château Lespault-Martillac 2021

Frankrijk AOC Pessac-léognan (Bordeaux)

Een juweeltje, Bordeaux op zijn best
Château Lespault-Martillac...
Snel bekijken
91

Parker

92

Suckling

€ 26,00Eenheid
Bespaar € 17,40
Prijs
€ 28,90
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Château Clos du Roy 2021

Frankrijk AOC Fronsac (Bordeaux)

Een rijke en complexe Fronsac
Château Clos du Roy 2021
Snel bekijken
91

Parker

91

Suckling

€ 15,56Eenheid
Bespaar € 10,44
Prijs
€ 17,30
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Château Canon 2023

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De gelijknamige wijn van het prestigieuze wijnhuis van de twee C's
Château Canon 2023
Snel bekijken
99

Decántalo

96

Parker

Prijs
€ 127,95
Incl. Btw
6

Château Canon 2016

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De gelijknamige wijn van het prestigieuze wijnhuis van de twee C's
Château Canon 2016
Snel bekijken
98+

Parker

97

Decanter

95

Wine spectator

Prijs
€ 233,30
Incl. Btw
6

Château Canon 2021

Frankrijk AOC Saint-Émilion Grand Cru (Bordeaux)

De gelijknamige wijn van het prestigieuze wijnhuis van de twee C's
Château Canon 2021
Snel bekijken
94

Parker

97

Suckling

Prijs
€ 142,90
Incl. Btw