Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Wijn uit Duitsland

Ontdek de witte en rode wijnen van Duitsland

De wijn uit Duitsland is afkomstig uit 13 gebieden die zijn erkend alsgereglementeerde en gecontroleerde appellations. De Duitse wijn die uit deze gebieden komt, wordt "Qualitätswein" of kwaliteitswijn genoemd. De meest overheersende druif is Riesling, gevolgd door M¨ller-Thurgau en de meest gerenommeerde wijnen komen uit de gebieden aan de oevers van de Rijn die Duitsland doorkruist.

Duitsland is ook een land van wijnen, vooral witte wijnen. Zij brengen echter ook zeer interessante frisse rode wijnen voort met een lage duit en een hoog zuurgehalte. De Duitse wijn in het algemeen onderscheidt zich door zijn frisheid, intensiteit en aangenaam parfum. Bovendien kan Duitse wijn dankzij zijn zuurgraad in het algemeen zeer goed rijpen, vooral in de fles.

Duitse wijnmakers worden door velen beschouwd als experts in de kunst van het vinden van het evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad in een wijn. Restsuiker en zuurgraad moeten hand in hand gaan, anders zou de wijn ofwel te zoet, plakkerig en flauw, ofwel te sterk en scherp zijn. In Duitsland, als gevolg van de breedtegraad en het koele, regenachtige klimaat, hebben de wijngaarden moeite om te rijpen, zodat de druiven vaak worden geoogst met een zeer hoge zuurgraad die alleen kan worden gecompenseerd met een paar gram restsuiker per liter, zodat het repertoire van Duitse wijn met een vleugje zoetheid immens is.

Historisch gezien produceerden de Duitsers wijnen die neigden naar zoetheid. Sinds enkele decennia winnen droge wijnen echter terrein op zoete wijnen met restsuikers, en droge wijnen zijn nu goed voor meer dan de helft van de Duitse wijnproductie.

Droge wijnen zijn de meest populaire wijnen in Duitsland.

Klimaat, bodem en variëteiten.

In de Duitse wijngaard is Riessling de koninginnesoort. Hij is te vinden in de beste wijngaarden van de belangrijkste wijngebieden: in de Moezel, Rheingau, Nahe of Pfalz. De tweede witte druif in termen van wijngaardoppervlakte is Müller-Thurgau en de derde is Silvaner. Silvaner is op zijn best wanneer hij wordt verbouwd op klei-kalksteen bodems en zijn wijnen doen enigszins denken aan Chardonnay uit Chablis. Tot slot is het vermeldenswaard dat pinot gris (Grauburgunder) en pinot blanc (Weissburgunder) in de Pfalz en Baden meer worden gewaardeerd. Wat de rode rassen betreft, is de Pinot Noir (Spätburgunder) de belangrijkste, maar we vinden ook Syrah, Merlot en Cabernet. Momenteel wordt ongeveer 35-40% van de wijngaard ingenomen door rode rassen.

De meeste Duitse wijngaarden liggen op hellingen aan de oevers van rivieren, met name de Rijn en zijn twee zijrivieren, de Moezel en de Nahe. De nabijheid van de rivieren draagt bij tot de temperatuurmatiging en maakt het moeilijker om vorst in de wijngaard te laten optreden. De beste percelen liggen op het zuiden of zuidwesten, zodat de zon optimaal kan schijnen en de druiven goed kunnen rijpen.

De bodems van de Duitse wijngaard zijn zeer divers. De rivierhellingen worden gedomineerd door leisteen en de heuvelhellingen door klei en kalksteen. In het Moezelgebied zijn de bodems zeer rijk aan mineralen, in de Ahr zijn de bodems vulkanisch en in de Middenrijn vinden we mengsels van klei en leisteen.

Kwaliteitsaanduidingen.

De classificatie van Duitse wijnen volgens hun kwaliteit kan een beetje verwarrend zijn. Laten we proberen een beetje te ontcijferen:

Huidig is de met deze taak belaste instantie de VDP - Verband Deutscher Prädikatsweingüter, de vereniging van kwaliteitsproducenten. Deze instelling vertegenwoordigt zo'n tweehonderd wijnhuizen die tot de beste van Duitsland worden gerekend. Er zijn er echter die ook voortreffelijke wijnen produceren, maar die niet bij dit instituut hebben willen horen.

In de WTP kunnen we de volgende categorieën vinden van minder tot meer kwaliteit: VDP Gutsweine, VDP. Ortsweine, VDP. Erste Lage en VDP. Groose Lage.

In de verschillende categorieën kunnen de wijnen worden ingedeeld naar het gehalte aan restsuiker dat ze bevatten of naar het type vinificatie dat is gevolgd:

Trocken: in het geval van droge wijnen.

Kabinett: lichte, verfrissende en niet erg zoete wijnen.

Spätlese: betekent late oogst. Het zijn dus rijpere wijnen dan de Kabinett. Ze hebben een goed verouderingspotentieel, ze kunnen zelfs meer dan 10 jaar meegaan.

Auslese: Rijpere druiven dan de Spätlese, soms zelfs met edele rotting. Ze worden fantastisch oud.

Beerenauslese: Zoete wijnen gemaakt van druiven met nobele rotting.

Trockenbeerenauslese: zeer zoete wijn gemaakt van door edele rotting aangetaste druiven. Eiswein: gemaakt van druiven die in de fabriek bevroren zijn achtergelaten. Ze hebben een hoog suiker- en zuurgehalte.

Relevante Duitse wijnhuizen.

Een aantal van de Duitse wijnhuizen die representatief zijn voor hun regio zijn bijvoorbeeld Villa Wolf van de VDP Pfalz, Dr. Loosen, A. J. Adam, Günther Steinmetz en Markus Molitor van de VDP Mosel-Saar-Ruwer en Battenfeld Spanier en Kühling-Gillot van de VDP Rheinhessen.

Filteren en sorteren

 • --- ---

6

Schieferkopf Riesling Baden 2022

Duitsland Baden (Baden)

De meest aromatische Riesling uit het Zwarte Woud
Schieferkopf Riesling Baden...
Snel bekijken
90

Decántalo

€ 12,15
-5%
Prijs
€ 11,53
Incl. Btw
 • -5,1%
 • Nieuw
6

Von Winning Pechstein GG Riesling 2020

Duitsland VDP Grosses Gewächs (Pfalz)

Een witte wijn geboren in een uitgedoofde vulkaan
Von Winning Pechstein GG...
Snel bekijken
€ 76,60
-10%
Prijs
€ 68,93
Incl. Btw
 • -10,01%
 • Nieuw
6

Von Winning Kalkofen GG Riesling 2020

Duitsland VDP Grosses Gewächs (Pfalz)

Een grootse en romige wijn die iedereen zou moeten proberen
Von Winning Kalkofen GG...
Snel bekijken
€ 45,65
-10%
Prijs
€ 41,08
Incl. Btw
 • -10,01%
 • Nieuw
6

Von Winning Deidesheimer Maushohle Riesling 2021

Duitsland VDP Erste Lag (Pfalz)

Een minerale en smaakvolle witte wijn die de moeite waard is om rustig te...
Von Winning Deidesheimer...
Snel bekijken
90

Parker

€ 23,05
-10%
Prijs
€ 20,74
Incl. Btw
 • -10,02%
 • Nieuw
6

Herr Ehrhard Unfiltered Riesling 2022

Duitsland VDP Rheingau (Rheingau)

Een zeer toegankelijke riesling, sappig en expressief
Herr Ehrhard Unfiltered...
Snel bekijken
90

Decántalo

€ 14,05
-5%
Prijs
€ 13,34
Incl. Btw
 • -5,05%
 • Nieuw
6

Frau Ehrhard Natürlich 2021

Duitsland VDP Rheingau (Rheingau)

Een echte dame, lichte en funky riesling
Frau Ehrhard Natürlich 2021
Snel bekijken
91

Decántalo

€ 19,70
-10%
Prijs
€ 17,72
Incl. Btw
 • -10,05%
 • Nieuw
6

Von Winning Win Win Riesling 2021

Duitsland VDP Gutswein (Pfalz)

Een gok waarmee je altijd wint
Von Winning Win Win...
Snel bekijken
€ 17,25
-10%
Prijs
€ 15,52
Incl. Btw
 • -10,03%
 • Nieuw