Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Chardonnay wijn

Gemaakt van chardonnay druiven

De uit de Franse Bourgogne afkomstige Chardonnaywijn is uitgegroeid tot de meest gewaardeerde witte druif ter wereld. Het heeft zich zeer goed aangepast in verschillende gebieden van Spanje. De Chardonnay wijnen worden gekenmerkt door een licht aroma als gevolg van hun hoge droge extract, glycerine en lage oxidatiegraad. De druif is klein, rond en krijgt bij rijpheid een honingkleurige tint. Het resultaat van de vinificatie is een zachte en aromatische most, die fruitig wordt genoemd en waarvoor hij wordt gebruikt bij de bereiding van mousserende wijnen (champagne, cava).

De chardonnay druivensoort.chardonnay, oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne in Frankrijk, wordt beschouwd als de koningin van de witte druiven omdat zij internationaal het meest bekend is, omdat zij zonder problemen groeit en rijpt in vrijwel alle gebieden die geschikt zijn voor de druiventeelt, en omdat zij aanleiding geeft tot verfijnde en elegante wijnen, met of zonder rijping, die bovendien altijd kenmerken vertonen van het terroir waar zij vandaan komen.

Karakteristieken van de chardonnay

Dit ras biedt kleine, compacte trossen ovale korrels met een fijne, geelgroene schil en vroege knoppen, een situatie die een risico kan vormen bij voorjaarsvorst, maar die de strengheid van de winter zeer goed doorstaat.

Doordat de trossen en de bessen klein zijn, heeft de druif een groot kwalitatief potentieel dat de productie mogelijk maakt van wijnen van hoge kwaliteit in een brede waaier van stijlen, van droge witte wijnen tot mousserende wijnen en zoete likeurwijnen.

Hoewel hij zich aan bijna alle bodems aanpast, geeft hij de voorkeur aan bodems met klei en kalksteen, zoals die in de Bourgogne.

Wijnen gemaakt met de chardonna druif en in koude klimaten worden meestal beter gewaardeerd dan die uit warmere streken.

Proeverij van de chardonnaywijnen

In koelere klimaten behoudt de wijnstok de zuurgraad tijdens de rijping, maar in warme streken verliest de variëteit die zuurgraad en produceert fruitige wijnen maar met minder structuur.

Deze druif heeft een subtiele smaak en is daarom de populairste witte wijndruif ter wereld. Omdat hij niet zo intens is, reageert hij perfect op de gisting en de rijping in eiken vaten.

Wanneer hij vroeg wordt geoogst, heeft hij weinig body en voldoende zuren, zodat hij uitstekend geschikt is voor de bereiding van mousserende wijnen zoals champagne.

Wijnen op basis van chardonnay variëren van een gemiddelde zuurgraad als ze op vat zijn gerijpt en afkomstig zijn uit gebieden met een gematigd klimaat, tot een gemiddelde hoge zuurgraad als ze niet op vat zijn gerijpt en afkomstig zijn van wijnstokken die in gebieden met een koud klimaat zijn aangeplant.

Wanneer de wijnstokken op hun optimale rijpingspunt worden geoogst, kunnen zij wijnen bieden met hints van versgebakken gebak, boter of hazelnoten.

Wijnen die zonder vatrijping worden gemaakt, krijgen aroma's van ananas, appeltaart, citroen en soms peer, perzik of passievrucht, afhankelijk van het gebied waar de wijnstokken staan.

Wijnen met aroma's van ananas, appeltaart, citroen en soms peer, perzik of passievrucht, afhankelijk van het gebied waar de wijnstokken staan.

Wanneer wijnen van chardonnay-druiven op eikenhout worden gefermenteerd en/of gerijpt, krijgen ze meer body en komen de aroma's van het druivenras goed in balans met die van het eikenhout. door gisting en/of rijping op eikenhout krijgen ze body en zijn de aroma's van de variëteit goed in evenwicht met die van het hout. Zo verschijnen er vanilletonen, toffee, citroen, rokerige noten, room, toast, boter of zelfs kokosnoot, kruidnagel en kaneel, afhankelijk ook van de soort en de herkomst van het hout dat voor de rijping is gebruikt. Deze wijnen hebben de neiging te verbeteren na een rustperiode op fles die gemiddeld kan variëren van drie tot vijf jaar.

Je kunt zeggen dat er twee soorten chardonnaywijnen zijn:

Cardonnaywijnen:

  • Als je de voorkeur geeft aan romige, volle witte wijnen, kies dan een klassieke, op eikenhout gerijpte Chardonnay.
  • Als je van minerale, lichte en droge wijnen houdt, kies dan voor een Chardonnay zonder weking.

Aan de andere kant, als je meer van bubbels houdt, kun je mousserende wijnen vinden die deze bevatten zoals Champagne, en Cava in sommige van zijn coupages.

Cava is een mousserende wijn die bubbels bevat.

Wanneer u een fles Champagne ziet met het etiket "Blanc de Blancs" betekent dit dat u te maken heeft met een mousserende wijn uit dat gebied die uitsluitend is gemaakt met de variëteit chardonnay.

.

In de mond zijn Chardonnay-wijnen over het algemeen subtiel, zonder agressieve zuren of een bijzonder sterke eigen smaak. Ze bieden smaken die doen denken aan appels, citrusvruchten, meloen, peren, honing, was, karamel en herinneringen aan enkele minerale tonen, afhankelijk van het gebied waar ze zijn geteeld stammen.

De smaak van chardonnay wijnen zal ook variëren afhankelijk van het punt van rijpheid waarop de druiven worden geoogst, die kan variëren van citroen tot groene appel wanneer de druiven minder rijp worden geoogst, tot smaken die doen denken aan ananas of vijgen wanneer de trossen zeer rijp worden geoogst.

Wijnarrangementen met chardonnay
.

Wijnen op basis van chardonnay zijn ideaal om kazen te begeleiden, vooral die welke lijken op de stijl van Brie, halfzachte of zachte kazen op basis van geiten- of koemelk.

Zij matigen ook het gevoel van de intensiteit van de in sommige gerechten aanwezige specerijen en intensiveren de smaken en de romige texturen. Het zijn de perfecte wijnen voor bij bijvoorbeeld een kreeft of gerechten uit keukens als de Aziatische, waar de kruiden een overheersende plaats innemen.

Non-crianza wijnen doen het goed bij rauwe zeevruchten, gebakken vis, gevogelte, patés en gerechten als sushi of groenterisotto.

De wijnen gemaakt met chardonnay en gerijpt in vaten accepteren complexere harmonieën, variërend van zeevruchten tot varkensvlees.

Zij combineren ook goed met vis zoals kabeljauw, zalm, heilbot of steur en gevogelte zoals kip of kalkoen en gaan samen met zetmeelrijke groenten zoals maïs, pompoen of erwten, en harmoniëren met asperges, seitan, truffels, champignons en amandelen.

Productiezones
.

Zoals reeds gezegd, staat de druif vrijwel overal ter wereld aangeplant en vinden we uiteraard grote voorbeelden in zijn geboortestreek, de Bourgogne, maar ook in de Verenigde Staten: het is de meest aangeplante druif in Californië; in Argentinië, Spanje, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en de rest van Frankrijk.

Variëteiten vergelijkbaar met chardonnay
.

Als je van wijnen gemaakt van de chardonnaydruif houdt, dan houd je wellicht van wijnen van de rassen Marsanne, Roussanne, Viognier, Sémillon, Fiano (Italië) of Antão Vaz (Portugal).

Filteren en sorteren

  • --- ---