Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Rode wijn

Koop rode wijn online in de meest complete wijncatalogus

De rode wijn maakt al honderden jaren deel uit van onze geschiedenis, cultuur en tradities. Door middel van een glas rode wijn kunnen we reizen en landschappen zien, andere gewoonten en tradities leren kennen, met andere mensen omgaan, onze emoties delen, feestvieren... De rode wijn is misschien wel de beroemdste uitdrukking van het product van de gisting van druiven. De wereld biedt ons voortdurend uitzonderlijke voorbeelden van rode wijnen die ons een heel palet van klimaten en bodems doen waarnemen, die ons een route bieden waarmee we door landen kunnen reizen via hun bereidingen, die ons meenemen naar belangrijke momenten in de geschiedenis en die in ons herinneringen vastleggen aan aangename ervaringen en speciale gelegenheden in ons leven. Wij nodigen je uit om door onze catalogus te reizen, de magie van rode wijn te leren kennen, ervan te genieten en met ons te delen.

Rode wijn maken.

De rode wijn wordt al duizenden jaren gemaakt. Vanaf de eerste vinificaties tot vandaag zijn de technieken echter in de loop van de tijd veranderd naarmate de kennis in de wijnbouw toenam en de wil om te experimenteren van de wijnmakers veranderden.

De verschillende methoden voor de productie van rode wijn hebben één ding gemeen: zij zijn het resultaat van de rijping van rode druiven, waarbij de mostwijn in contact blijft met de druivenschillen en deze naast andere verbindingen kleurstoffen afgeven aan het milieu.

Het type vinificatie varieert echter naar gelang van het type rode wijn dat men wil produceren:

Om te beginnen, wanneer een rode wijn wordt gemaakt, kunnen de druiven, wanneer ze bij de wijnmakerij binnenkomen, al dan niet worden geselecteerd, afhankelijk van de kwaliteit die men wil bereiken..

De trossen kunnen vervolgens worden ontsteeld, waarbij de steeltjes van de schillen worden verwijderd, en de druiven kunnen worden gekneusd om hun sap snel vrij te maken of met de steeltjes of zonder ze eerst te kneuzen in vaten worden gedaan. Deze beslissingen hangen af van het soort rode wijn dat zal worden geproduceerd. Zo worden bijvoorbeeld bij de zogenaamde maceraties met koolzuurgas, zoals bij veel jonge Rioja-wijnen of bij Beaujolais Nouveau, de trossen in hun geheel in vaten gedaan. Door deze werkwijze worden de aroma's van rood fruit versterkt en is de wijn soepeler en minder wrang. Aan de andere kant vinden we de lang rijpende wijnen van Bordeaux, waar de trossen worden ontsteeld, de druiven worden gekneusd en de maceraties lang zijn, dit alles om krachtige wijnen met een enorm rijpingspotentieel te verkrijgen.

In het algemeen worden na de alcoholische gisting de tanks onttakeld en wordt de druivendraf geperst om er zoveel mogelijk sap uit te persen.

De meeste rode wijnen ondergaan na persing een malolactische gisting. Dit is gebaseerd op de omzetting door melkzuurbacteriën van het in de wijn aanwezige appelzuur in melkzuur. Het is een transformatie van een sterker zuur, dat ons kan doen denken aan groene appel, naar een zachter en aangenamer zuur, dat gewoonlijk doet denken aan melktoetsen, yoghurt en zelfs room. Deze gisting doet zich vooral voor bij rode wijnen, maar ook bij witte wijnen met een zeer uitgesproken zuurgraad, zoals bijvoorbeeld op sommige zeer noordelijke breedtegraden.

De wijn kan vervolgens in vaten, foudres of andere recipiënten worden gerijpt en ten slotte worden geklaard, gefilterd of gestabiliseerd indien het niet gewenst is dat er wijnmoer ontstaat of dat de wijn tijdens zijn verblijf in de fles wordt gewijzigd. Deze bewerkingen zullen worden uitgevoerd naar gelang van de te produceren wijn. Als het een jonge commerciële wijn is, is de kans het grootst dat hij tot het einde wordt gedragen. Aan de andere kant, als de wijn wordt onderworpen aan veroudering tijdens dezelfde is stabiliseren natuurlijk.

Uiteindelijk, eenmaal gebotteld, kan de rode wijn in de fles worden gerijpt . Hiermee worden vooral de wijnen die eerder in houten vaten hebben gerijpt en die een goede body en structuur hebben, verfijnd. De passage door de fles zal ze verfijnen en polijsten om uiteindelijk fijner en eleganter in de mond te zijn.

Geschiedenis van rode wijnen

De geschiedenis van de wijn is verbonden met de geschiedenis van de mensheid. De eerste sporen van de productie ervan werden gevonden in Georgië, daterend van 8.000 v. Chr., en in het Midden-Oosten, in wat nu Irak en Iran is. De laatste dateren van 5.400 v. Chr. Ze vallen ook samen met het verschijnen van keramiek.

Van daaruit verspreidde het zich naar de Middellandse Zee. Het was toen dat de Grieken en de Romeinen wijn en wijnbouw verspreidden over hun invloedssferen. De Romeinen gingen zelfs op zoek naar variëteiten die het best geschikt waren voor hun verschillende streken en ontwikkelden bestaande wijnbouwtechnieken. Wijn, een onmisbaar element in hun banketten en zelfs een drank voor hun troepen, maakte deel uit van de Romeinse cultuur zo lang als hun rijk duurde.

Na de val van het Romeinse Rijk, was het tijdens de Middeleeuwen de Katholieke Kerk die de wijngaarden en de kennis die met wijnbouw en wijnbereiding gepaard ging, in stand hield. Gedurende deze hele periode was wijn hoofdzakelijk bestemd voor plaatselijke consumptie en religieuze diensten.

Daarna, met de verovering van Amerika, werd de wijnstok naar dat continent geëxporteerd. Het was toen, tijdens de handelsreizen tussen Europa en Amerika in het midden van de 19e eeuw, dat de druifluis, een insect dat vooral de wortels van de Europese wijnstokken aantast, naar het oude continent werd ingevoerd. Eenmaal hier heeft het het grootste deel van de wijngaarden in een paar jaar weggevaagd. De hele wijnwereld begon te zoeken naar een remedie tegen deze vreselijke plaag en pas enkele jaren later werd de oplossing gevonden: het enten van Europese wijnstokken op Amerikaanse wijnstokken, waardoor planten werden verkregen die uit twee individuen bestonden, namelijk het luchtgedeelte en dat wat de vruchten voortbrengt van de Europese wijnstokken en de voet of het wortelstelsel van de Amerikaanse wijnstok die resistent is tegen phylloxera.

.

Wijn wordt van oudsher geassocieerd met de hogere kringen en met feesten en banketten. Pas in het hedendaagse tijdperk, waarin grote technologische vooruitgang is geboekt in de wijnbouw en de oenologie, is de wijn echter gedemocratiseerd en voor het grootste deel van de samenleving toegankelijk geworden en heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een levensmiddel voor dagelijkse consumptie.

Rode wijn classificaties

.

De classificatie van rode wijnen is een beetje verwarrend, omdat de criteria niet precies dezelfde zijn, afhankelijk van het gebied.

In Spanje kunnen we ze indelen op basis van hun rijping op vat en fles en onderscheid maken tussen:

Jong: zonder vatrijping.

Oak: minimum 3 maanden in vaten en 6 maanden in fles.

-Rijping: minimum 6 maanden in vaten en 18 maanden in de fles.

-Reserve: minimaal 12 maanden in vat en 36 maanden in de fles.

-Gran Reserva: minimum 24 maanden in vaten en 36 maanden in de fles.

Of naar gelang van de kwaliteit en het gebied van herkomst:

-Tafelwijn: het is de gemakkelijkst te behalen kwalificatie, omdat er niet zoveel eisen aan worden gesteld als aan de andere.

Wijn uit het land van... : De volgende link. Hier moet men aan bepaalde eisen voldoen, zoals dat de druiven uit een bepaald gebied komen, het resultaat zijn van de vinificatie van variëteiten die voor dat gebied zijn toegestaan, een bepaald alcoholgehalte hebben en bepaalde organoleptische kenmerken bezitten.

-VCPRD of Kwaliteitswijn uit een bepaald gebied. Deze indeling beantwoordt aan de noodzaak om de kwaliteit van wijnen uit bepaalde gebieden te beschermen en hun typiciteit te behouden.

-IGP of Beschermde Geografische Aanduiding Wijn. Wanneer de wijn uit een bepaald gebied komt.

Denominatie van oorsprong Het is het niveau na de IGP. Het belangrijkste verschil is dat om tot een DO te behoren alle wijnbereidingsprocédés in het betrokken gebied moeten worden uitgevoerd, wat niet nodig is voor IGP-wijnen. Er zijn er 70 in Spanje, waaronder twee DOCa.

DOCa Gekwalificeerde Oorsprongsbenaming: In Spanje zijn er maar twee, Rioja en Priorat. Zij verschillen van de DO in het feit dat alle wijnen die onder deze kwalificatie vallen, gebotteld moeten worden verkocht.

Vino de Pago: Momenteel zijn er slechts 15 in Spanje. Het verwijst naar het feit dat zij afkomstig zijn van specifieke plaatsen met zeer specifieke kenmerken die hen bijzonder maken.

In Frankrijk, bijvoorbeeld, is er een ander onderscheid:

Tafelwijn

-AOC Appellation d'Origine Contrôlée.

Terzelfdertijd kunt u een onderscheid maken volgens het gebied:

-AOC Generiek: Bijv. AOC Bordeaux, Elzas, Bourgogne...

AOC Regionaal: Bijv. AOC Médoc, Côtes du Forez...

AOC Municipal: Bijv. AOC Chablis, Beaune, Margaux...

AOC Chablis, Beaune, Margaux...

Of volgens zijn kwaliteit:

-Cru.

-Premier Cru.

Grands Cru.

-Premier Grand Cru.

Ten slotte, om te eindigen met voorbeelden van verschillende classificaties van rode wijn laten we eens kijken naar het voorbeeld van Duitsland. Daar heet hun wijnclassificatie-instantie VDP - Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Naar gelang hun kwaliteit kunnen de wijnen worden onderscheiden in:

-VDP Gutsweine.

-VDP. Ortsweine.

-VDP. Erste Lage.

-VDP. Groose Lage.

Referentie rode wijnmakers.

Er zijn vele, vele gerenommeerde rode wijnmakers. Ieder van hen geeft er zijn eigen stijl aan en probeert zijn territorium en variëteiten zo goed mogelijk tot uiting te brengen. Sommige daarvan kunnen zijn:

Van Spanje Pago de los Capellanes, Pago de Carraovejas, Emilio Moro of Vega Sicilia uit Ribera del Duero. Remelluri, Palacios Redondo of Muga de la Rioja. Juan Gil of Casa Castillo met hun Monastrell in Jumilla. Venus la Universal, Orto Vins of Celler Acústic in Montsant. Descendientes de J. Palacios of Raúl Pérez in Bierzo. Mas Martinet, Álvaro Palacios en Clos Mogador del Priorat...

.

Van Frankrijk zouden we kunnen wijzen op Jean Folliard, Joseph Drouhin of Louis Jadot in de Bourgogne, Domaines Paul Jaboulet Aîné in de Loirevallei, Chapoutier of Domaine de La Janasse in de Rhônevallei, Jean-Pierre Moueix in Bordeaux en Domaines Ott in de Provence of Trimbach en Bott Geyl in de Elzas.

In Italië zijn er ook veel producenten. Laten we er een paar opnoemen: Masciarelli de Abruzzo. Castello dei Rampolla in Chianti Classico, Toscane. Cascina degli Ulivi, Bera Vittorio E Figli of G.D. Vajra allemaal uit Piëmonte. Eduardo Torres Acosta de Sicilia.

Ten slotte kunnen we, om enkele van Portugal te noemen, spreken over Quinta do Noval, Quinta Do Crasto, Niepoort of Ramos Pinto in de Douro streek. Uit Campolargo, Luis Pato of ook in Barriada en Esporao in Alentejo.

Proeven en koppelen van rode wijnen

.

Rode wijn kan heel divers zijn waardoor het een goede begeleider is van de meeste gerechten.

In het algemeen zijn rode wijnen, omdat ze meer tannines bevatten en meer structuur hebben dan witte wijnen, geschikter om krachtigere gerechten mee te combineren dan witte wijnen. Er zijn echter veel jonge, lichte en zelfs delicate rode wijnen die ook als aperitief of per glas op een terras kunnen worden gedronken.

De jongere, frisse of fruitige rode wijnen gaan perfect samen met lichtere gerechten zoals pasta, rijst, wit vlees, halfzachte kazen, charcuterie of zelfs blauwe vis. De crianza, meer gestructureerd, zal het gerecht intenser

moeten zijn, zoals gebraad, gegrild rood vlees en oudere kazen. Tenslotte zijn er de reserva of gran reserva en de krachtigste wijnen die een wildgerecht perfect ondersteunen en toch een subtiele aanvulling blijven. Deze laatste gaan zelfs perfect samen met pralines met een hoog cacaogehalte.

En jij, heb jij je rode wijn voor elke gelegenheid gevonden?

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search
search