Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Beaujolais wijn

De Beaujolais Nouveau wijnstreek

De Beaujolais is een kleine regio ten zuiden van de Bourgogne die vooral bekend is om zijn frisse en fruitige Gamay koolzuur maceratie rode wijnen. Deze Beaujolais zijn wijnen om fris te drinken en om snel te consumeren. Ze worden Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur genoemd. Elk jaar, op de derde donderdag van november, worden in de hele regio grote feesten georganiseerd om het nieuwe oogstjaar van de Beaujolai Nouveau te presenteren. Als reactie op de wijdverbreide praktijk om uitsluitend Beaujolais Noveau te produceren, produceren steeds meer wijnboeren de laatste jaren echter wijnen die meer gestructureerd en complex zijn en een goed bewaarpotentieel hebben.

Geschiedenis van de Beaujolais-wijn

Zoals op veel plaatsen in Europa, cultiveerden de Romeinen reeds wijngaarden in het gebied van de huidige Beaujolais. Zij maakten gebruik van de rivier en de handelsroute van de Saône om goederen en wijnen te vervoeren.

Later, tijdens de Middeleeuwen, waren het de Benedictijner monniken die de wijngaarden in het gebied in stand hielden en bewerkten.

De belangrijkste druif die geteeld werd was Pinot Noir, maar men gelooft dat deze gemuteerd is naar Gamay tijdens de 14e eeuw. Deze mutatie heeft de wijnbouwers geholpen omdat gamay ongeveer twee weken vroeger rijpt dan pinot noir, zodat er minder gevaar is voor rotting die de oogst verpest en het gemakkelijker te telen is. Jarenlang werd de Gamay ook in Bourgondië bewerkt, maar de hertogen van Bourgondië, die inzagen dat hij niet dezelfde kwaliteit gaf als de Pinot Noir, verboden de teelt ervan, waardoor hij verder naar het zuiden werd gedegradeerd, naar de Beaujolaisstreek.

Eeuwenlang werd de Beaujolais-wijn gedronken in de omgeving van zijn oorsprong en pas veel later, met de komst van de spoorwegen, begon hij in heel Frankrijk en Engeland op de markt te komen.

In de jaren tachtig werd de Beaujolai Nouveau populair en beleefde een ongelooflijke expansie. Jaren later, in de 21e eeuw, keerden de wijnmakers in het gebied echter terug naar het maken van complexere wijnen met meer rijpingspotentieel, zodat ze niet uitsluitend werden geassocieerd met zeer fruitige wijn en snelle consumptie.

Druivenrassen

In Beaujolais is de Gamay zonder twijfel de koningin van de variëteiten. Hij beslaat meer dan 95% van de totale oppervlakte van de wijngaard. Gamay wordt gekenmerkt door zijn matige tannines, lichte tot middelzware body en middelmatig lage zuurgraad. De belangrijkste aroma's doen denken aan rode vruchten.

Naast Gamay vinden we in de Beaujolais-wijngaard ook een beetje Pinot Noir, Chardonnay en Aligoté, maar die zijn residuaal en worden geleidelijk aan weggeplukt.

De Beaujolais-wijngaarden hebben de hoogste plantdichtheid ter wereld, tussen 9.000 en 13.000 planten per hectare. Bijna alle druiven uit de streek worden met de hand geoogst, omdat hele trossen druiven in vaten moeten worden gedaan om Beaujolais Nouveau te maken en als ze machinaal zouden worden geoogst, zouden ze breken voordat ze de wijnmakerij bereiken.

In de reglementering staat dat alle rode wijnen mogen worden versneden met 15% witte druiven, maar hoewel het is toegestaan zijn bijna alle rode wijnen monovariëtaal Gamay.

Locatie, klimaat en bodem

Beaujolais ligt ten zuiden van Bourgogne, ten oosten van het Centraal Massief en hoewel het er administratief gezien toe behoort, lijkt het klimaat er misschien meer op dat van de Rhône.

Het klimaat in de regio is semi-continentaal met gematigde invloeden. Het bergmassief van het Centraal Massief beïnvloedt het klimaat van de regio door het te temperen, evenals de relatieve nabijheid van de Middellandse Zee. De gemiddelde jaartemperaturen liggen rond de 10,5 º C en de neerslag bedraagt meer dan 800 mm. per jaar.

Vele wijngaarden van de Beaujolais liggen langs de Saône-vallei, op de hellingen ervan en op de glooiende heuvels die de streek kenmerken. De beste wijngaarden zijn die met de meeste zon, want met meer blootstelling aan de zon kunnen de druiven goed rijpen.

De bodem van de Beaujolais is hoofdzakelijk graniethoudend, met leisteen en een beetje kalk- en kleiachtig in het noorden en meer zand- en kleiachtig en vlakker in de zuidelijke Beaujolais. Wijnen uit het noorden hebben de neiging intenser en gestructureerder te zijn en die uit het zuiden lichter en fruitiger.

Beaujolais-wijnclassificatie

.

De wijnen van de Beaujolais kunnen worden ingedeeld naar hun kwaliteit. We kunnen vinden:

-AOC Beaujolais Nouveau of Beaujolais Premier: dit zijn de jonge wijnen van de macération carbonique, fris en fruitig. Zij vertegenwoordigen ongeveer een derde van de totale productie.

-AOC Beaujolais: Dit is de meest verbreide appellation. Het omvat in totaal 60 dorpen.

-AOC Beaujolais Supérieur: Deze lijkt sterk op de AOC Beaujolais, maar de druiven zijn iets later geoogst en de wijn kan iets meer alcoholgehalte hebben.

-AOC Beaujolais-Villages: Een benaming die 39 gemeenten van de Haut Beaujolais omvat. Door de aard van de wijngaarden zijn de wijnen van de AOC Beaujolais-Villages van een iets hogere kwaliteit dan die van de twee voorgaande kwalificaties.

-Crus de Beaujolais: Ze bestaan uit tien dorpen of kleine regio's die op verschillende heuvels in het gebied liggen. Het gaat om AOC Saint Amour, AOC Juliénas, AOC Chénas, AOC Moulin à Vent, AOC Fleurie, AOC Chiroubles, AOC Morgon, AOC Régnier, AOC Brouilly, AOC Côtes de Brouilly.

.

Een aantal uitstekende wijnhuizen in de Beaujolais

.

Antoine Sunier: richtte zijn wijnhuis op in 2014 en sindsdien is het er alleen maar beter op geworden. Hij maakt natuurlijke wijnen uit zijn 4,5 hectare biologisch bewerkte wijngaarden.

Jean-Claude Lapalu: Hij is een van de meest kwaliteitsvolle producenten in de streek. Zijn wijnen hebben als eerste 94 Parkerpunten gekregen. Hij is de derde generatie van een familie van wijnmakers en werkt op een ambachtelijke manier om zijn terroir ten volle tot uitdrukking te brengen.

Domaine Jean Foillard: pleit voor een terugkeer naar de oorsprong en werkt volgens de principes van minimale oenologische interventie. Zijn wijnen zijn fris, oprecht en aangenaam.

Marcel Lapierre: Het is een wijnmakerij die in 1981 is gestart en die streeft naar vinificatie zonder zwavel en zonder commerciële gisten. Momenteel staat Mathieu Lapierre, zoon van Marcel Lapierre, aan het hoofd van de wijnmakerij en hij blijft werken volgens dezelfde filosofie als zijn vader.

Filteren en sorteren

 • --- ---

search
6

Foillard Morgon Côte du Py 2022

Frankrijk AOC Morgon (Beaujolais)

Natuurlijke Gamay gemaakt van een mythisch perceel van Morgon
Foillard Morgon Côte du Py...
Snel bekijken
€ 33,35
-5%
Prijs
€ 31,67
Incl. Btw
 • -5,04%
 • Nieuw
6

Marcel Lapierre Morgon 2022

Frankrijk AOC Morgon (Beaujolais)

De erfenis van Lapierre gaat verder
Marcel Lapierre Morgon 2022
Snel bekijken
92

Decántalo

Prijs
€ 29,00
Incl. Btw
 • Nieuw
6

K. Descombes Beaujolais blanc 2022

Frankrijk AOC Beaujolais (Beaujolais)

Een uitdaging die alle verwachtingen tart
K. Descombes Beaujolais...
Snel bekijken
€ 23,90
-5%
Prijs
€ 22,70
Incl. Btw
 • -5,02%
 • Nieuw
6

Domaine Jean Foillard Morgon 2021

Frankrijk AOC Morgon (Beaujolais)

De meest natuurlijke uitdrukking van de autochtone Gamay variëteit
Domaine Jean Foillard...
Snel bekijken
93

Decántalo

€ 21,85
-5%
Prijs
€ 20,75
Incl. Btw
 • -5,03%
 • Nieuw
6

Château Cambon Beaujolais 2022

Frankrijk AOC Beaujolais (Beaujolais)

Beaujolais natuurlijk fruitig, fris en expressief
Château Cambon Beaujolais 2022
Snel bekijken
91

Decántalo

€ 19,70
-5%
Prijs
€ 18,71
Incl. Btw
 • -5,03%
 • Nieuw
6

Domaine Saint-Cyr Alien 2020

Frankrijk Vin de France (Beaujolais)

Een vernieuwer in de Beaujolais-regio
Domaine Saint-Cyr Alien 2020
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 23,60
-5%
Prijs
€ 22,41
Incl. Btw
 • -5,04%
 • Nieuw
6

Séléné Cuvée de Printemps 2022

Frankrijk AOC Beaujolais (Beaujolais)

Een echte lente-lekkernij
Séléné Cuvée de Printemps 2022
Snel bekijken
92

Decántalo

€ 19,25
-5%
Prijs
€ 18,28
Incl. Btw
 • -5,04%
 • Nieuw
6

Albert Bichot MR No Sulfite 2021

Frankrijk AOC Beaujolais-Villages (Beaujolais)

Een zeer respectabele natuurwijn
Albert Bichot MR No Sulfite...
Snel bekijken
€ 12,95
-5%
Prijs
€ 12,29
Incl. Btw
 • -5,1%
 • Nieuw
6

Domaine Mee Godard Côte du Py AOC Morgon Tinto 2020

Frankrijk AOC Morgon (Beaujolais)

De meest uitstekende manier om een nieuw hoofdstuk in uw leven te starten
Domaine Mee Godard Côte du...
Snel bekijken
93

Decántalo

92+

Parker

96

Suckling

€ 34,60
-5%
Prijs
€ 32,86
Incl. Btw
 • -5,03%
 • Nieuw
6

Louis Latour Bourgogne Gamay 2022

Frankrijk AOC Bourgogne Gamay (Beaujolais)

De frisheid en fruitigheid van Bourgogne
Louis Latour Bourgogne...
Snel bekijken
€ 18,25
-10%
Prijs
€ 16,42
Incl. Btw
 • -10,03%
 • Nieuw
6

K. Descombes Moulin à Vent 2021

Frankrijk AOC Moulin-à-Vent (Beaujolais)

De gebottelde perfectie
K. Descombes Moulin à Vent...
Snel bekijken
€ 30,55
-5%
Prijs
€ 29,01
Incl. Btw
 • -5,04%
 • Nieuw