Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Franse wijnen

Van lichte witte wijnen tot gedenkwaardige rode wijnen.

De Franse wijnen zijn wellicht de meest erkende wijnen ter wereld. Regio's als de Elzas, de Bourgogne, Bordeaux of de Loirevallei staan in de verbeelding van elke wijnliefhebber. Frankrijk is een land met een grote diversiteit en grote contrasten qua landschap en klimaat. Daarom kunnen we een breed scala aan Franse wijnen vinden, variërend van lichte witte wijnen tot gedenkwaardige rode wijnen. Van frisse en lichte jonge wijnen zoals de Beaujolais Nouveau, tot de grote Châteauwijnen in Bordeaux. De Franse wijnen zijn meer dan alleen wijnen. De teelt- en vinificatiemethoden hebben op een of andere manier invloed gehad op talloze wijnbouwgebieden in de wereld. Hier zijn de beste Franse wijnen.

Franse wijnen zijn er zeker voor elk wat wils. Hier geven wij u enkele aanwijzingen over de meest representatieve gebieden en nodigen wij u uit om door zijn buitengewone landschappen van wijngaarden en kastelen te reizen.

Classificatie van Franse wijnen

.

De kwalificatie van Franse wijnen is zeer complex en varieert afhankelijk van het gebied. In grote lijnen kunnen ze echter worden ingedeeld in:

Tafelwijn.
-AOC Appellation d'Origine Contrôlée.

Tegelijkertijd kan onderscheid worden gemaakt naar gebied:
-AOC Generiek: Bijv. AOC Bordeaux, Elzas, Bourgogne...
-AOC Regionaal: Bijv. AOC Médoc, Côtes du Forez...
-AOC Municipal: Bijv. AOC Chablis, Beaune, Margaux...

AOC Chablis, Beaune, Margaux...

Op basis van kwaliteit:
-Cru.
-Premier Cru.
-Grands Cru.
-Premier Grand Cru.

Zij kunnen ook worden ingedeeld naar hun kleur (vin blanc, vin rouge, vin rosé, vin gris, vin jaune), naar de hoeveelheid restsuikers (vin sec, vin demi-sec, moelleux, Doux of liquoreux in de stille wijnen; brut nature, extra-brut, brut, extra-sec, sec, demi-sec, doux in mousserende wijnen) naar gelang van het koolzuurgas dat erin is opgelost (als hij geen vin tranquille heeft, of als hij in vin effervescent, perlant, pétillant of mousseaux heeft) en naar gelang van de rijping (vin primeur of vin de garde).

Klimaat, bodem en variëteiten per zone.

Wij bespreken hier enkele van de meest gerenommeerde Franse wijnbouwgebieden:

Borgogne

Gelegen in het midden-oosten van het land, heeft de Bourgogne Frankrijk internationale faam gebracht voor zowel zijn minerale, langlevende witte wijnen als zijn delicate, elegante rode wijnen. In dit wijngebied zijn twee variëteiten de onbetwiste hoofdrolspelers: de pinot noir, waaruit enkele van de meest subtiele, elegante en dure rode wijnen ter wereld voortkomen, en de chardonnay, een witte druif die ook naam heeft gemaakt en erin geslaagd is de witte wijnen van de Bourgogne te plaatsen op de ranglijst van de grootste en meest begeerde rode wijnen ter wereld.

Een van de bijzonderheden die de wijnen van Bourgondië bekendheid en persoonlijkheid heeft gegeven, ligt in de samenstelling van de bodem van hun wijngaarden die zich bevinden op kalksteen en resten van mariene fossielen, omdat deze velden zo'n 200 miljoen jaar geleden door de zee werden bedekt. Fascinerend, is het niet?

Binnen de Bourgogne zijn er vijf grote gebieden: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Mâconnais waar we ook wijnen van de rassen aligoté, pinot gris, gamay of sauvignon blanc kunnen vinden.

Louis Latour, Joseph Drouhin, Domaine Laflaive of Dominique Derain zijn enkele van de representatieve producenten van dit gebied.

Bordeaux.

De wijnen van Bordeaux zijn, samen met die van de Bourgogne, de eretitels van de Franse wijnbouw. Talloze internationale wijnmakers volgen zijn school en leren van zijn stijlen. In tegenstelling tot de Bourgogne onderscheidt de Bordeaux, een regio in het zuidwesten van Frankrijk, zich door de ontwikkeling van zijn rode wijnen, die 90% van zijn productie uitmaken.

Bordeaux heeft een bevoorrechte geografische en klimatologische ligging dankzij de nabijheid van de Atlantische kust en de invloed van twee rivieren die erdoorheen stromen en tevens dienen als natuurlijke grens tussen de productiegebieden: de Dordogne en de Garonne. De bodem van dit gebied wordt hoofdzakelijk gevormd door een eerste laag alluviale zandkorrels van het centrale gebergte en de Pyreneeën die de afvoer van water vergemakkelijken en vervolgens door een kleistrook die het water vasthoudt en de wijnstokken helpt zich te voeden.

Médoc en Graves zijn twee van de appellations die zich op de linkeroever van de Garonne bevinden en waar krachtige en langlevende wijnen worden geboren die voornamelijk met de variëteit cabernet sauvignon worden gemaakt en waar vijf Premier Grand Cru´s te vinden zijn waar je waarschijnlijk wel eens van gehoord hebt: Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Latour en Château Mouton Rothschild in Médoc en Château Haut-Brion in Graves.

In de Libournais, op de rechteroever van de Dordogne, worden de meest subtiele en elegante Bordeaux-wijnen voornamelijk van Merlot gemaakt, maar ook in coupages met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. De Rive Droite is de thuisbasis van twee van de grote subregio's van de wereld wijnbouw: Pomerol en Saint-Émilion, thuisbasis van misschien wel de meest begeerde wijn ter wereld, de beroemde Petrus.

Côtes Du Rhône.

De kwaliteiten van de Rhône-vallei voor het verbouwen van wijnstokken zijn al bekend sinds de oudheid, toen het gebied door de Romeinen werd gebruikt als een weg om door Frankrijk te reizen. Zij waren het die de eerste wijngaarden aanlegden en de streek zijn reputatie bezorgden. Samen met de Provence, de Roussillon en de Languedoc behoort dit tot de regio's met een warmer klimaat als gevolg van de invloed van de Middellandse Zee.

Met ongeveer 80.000 hectare is de Rhône-vallei de op een na grootste regio met kwaliteitswijngaarden ter wereld. Hij is onderverdeeld in twee hoofdregio's: de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône. De bodem is overwegend steenachtig en het klimaat is over het algemeen droog.

Zij staan bekend om hun grote rode Syrah-wijnen, maar ze verbouwen en maken ook wijnen met de rassen Grenache, Cinsault en Mourvèdre. Er worden ook roséwijnen geproduceerd en, in mindere mate, witte wijnen, waaronder een aantal zeer interessante, gemaakt van druiven zoals marsanne, roussanne, viognier, clairette, witte grenache en muscat.

Côte Rôtie, Crozes-Hermitage of Châteauneuf-du-Pape zijn slechts enkele van zijn bekendste subregio's.

Chapoutier, Marcel Guigal of Paul Jaboulet Aîné zijn emblematische producenten uit deze streek.

Loirevallei

De Loire is de langste rivier van Frankrijk en werd ook door de Romeinen gebruikt als een route voor het vervoer van goederen. De Loire-vallei is het op twee na grootste wijngebied en dit draagt uiteraard bij tot de diversiteit van de bodems en de microklimaten met een Atlantische invloed die de temperaturen helpt temperen en een grote verscheidenheid aan stijlen en uitwerkingen oplevert. Het is een gebied dat meer geschikt is voor de teelt van witte rassen omdat de zomers er vrij koel zijn, zodat de meeste rode druiven niet goed genoeg zouden rijpen. In dit uitgestrekte gebied zijn er ongetwijfeld twee subzones die bekend staan om de grote witte wijnen die er worden geboren: Sancerre en Pouilly-Fumé.

Sancerre is de thuisbasis van witte wijnen met een uitgesproken zuurgraad en gemaakt van het ras sauvignon blanc, met een zekere rokerige mineraliteit en een uitgesproken kruidig karakter. De wijnen uit Pouilly-Fumé zijn daarentegen vergelijkbaar van stijl, maar door hun vatrijping hebben ze een minder kruidig karakter dan die uit Sancerre. Als de Bourgogne wordt begeerd om zijn elegante chardonnaywijnen, dan is het in de Loirevallei waar de rokerige en minerale sauvignon blanc de absolute koningin is. Enkele van de representatieve wijnmakers van de Loirevallei zouden Alphonse Mellot, Domaine de Pallus, Domaine Vacheron of Sébastien Riffault kunnen zijn.

De Provence

Naast een van de mooiste en meest paradijselijke bestemmingen voor toerisme: gelegen in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zeekust, omgeven door olijfbomen en lavendelvelden en met ongeveer 3000 uren zon per jaar, heeft deze Franse regio ons geleerd dat rosé elegantie, klasse en veel glamour kan hebben.

In hun wijngaarden groeien garnacha, cinsault, mourvèdre, carignan, syrah of tibouren, de laatste is een rode variëteit die inheems is in het gebied, met hen worden de beroemdste en meest gewilde rosé wijnen ter wereld gemaakt en zij vormen meer dan 60% van de wijnproductie. Van deze druiven worden ook rode wijnen en witte wijnen gemaakt met de rassen rolle, ugni blanc, clairette, marsanne, roussanne of garnacha blanca.

Het klimaat is vrij warm aangezien het een van de zuidelijkste gebieden van de Franse wijnbouw is. Bovendien helpt de invloed van de Middellandse Zee, die een veel kleinere en warmere zee is dan de Atlantische Oceaan.

Enkele van de meest gerenommeerde roséproducenten in de Provence zijn Domaines Ott, Domaine de l'Eole of Clos Cibonne.

Elzas

Elzas is een kleine regio op de grens tussen Frankrijk en Duitsland en is wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, droog en geurig gemaakt van Riesling, Gewürztraminer of Pinot Gris die hand in hand concurreren met de vermaarde Duitse witte wijnen geproduceerd aan de andere kant van de rivier de Rijn.

Elzas ligt in het noordwesten van Frankrijk. De regio strekt zich uit langs de linkeroever van de Rijn. Aan de andere kant wordt de Elzas beschermd tegen de koude winden uit Duitsland door de natuurlijke grens van het Vogezengebergte. In de Elzas vindt u bodems die zijn samengesteld uit graniet, kalksteen, gneis, zandsteen en schist, waardoor het een totaal andere regio is dan de rest van Frankrijk.

Naast deze buitengewone droge witte wijnen is het gebied door deze ligging gevoelig voor het optreden van botrytis cinerea, zodat ook zoete wijnen van edele rotting of late oogsten worden geproduceerd.

Onder de vele Elzasser producenten die meesters zijn in riesling, pinot gris of gewürztraminer, kunnen we Trimbach, de Famille Hugel, Bott Geyl of Kreydenweiss noemen.

Het is de moeite waard te zeggen dat de Elzas ook een streek van sprookjesachtige landschappen is, ideaal voor sightseeing.

ok een streek van sprookjesachtige landschappen is, ideaal voor sightseeing.

Côtes du Jura

Misschien door zijn geringe omvang, zijn afgelegen ligging of zijn minimale aanwezigheid in de media, misschien overschaduwd door zijn buren, de grote wijnen van Bourgondië, is de Jura die eigenaardige kleine schat die elke wijnliefhebber zou moeten kennen.

Côtes du Jura wordt in het noorden begrensd door de Côte d'Or, Bourgogne, en ligt op het bergmassief dat zijn naam draagt. Het is de eigenaar van een van de oudste wijngaarden van Frankrijk en het is hier waar een van de meest bijzondere en eigenaardige wijnen van het land is geboren, zeer beïnvloed door de Spaanse stijl van de wijnen van biologische veroudering van Jerez: de Vin Jaune, wat letterlijk "gele wijn" betekent, want het is de karakteristieke kleur die het presenteert. Hij wordt gemaakt van de savagnin-variëteit, die na de alcoholische gisting in vaten rijpt onder een sluier van bloem, voile in het Frans. Must-see van de Franse wijnbouw!

Een andere karakteristieke wijn van de streek is de Vin de Paille (strowijn), een natuurlijk zoete wijn die ontstaat uit de natuurlijke droging van overrijpe druiventrossen.

Franse wijnen en wijnhuizen

.

Enkele van de emblematische producenten van deze wijnwonderen die nog niet eerder in hun gebied zijn genoemd zijn Domaine André et Mireille Tissot, Domaine Berthet-Bondet of Domaine Des Marnes Blanches onder andere.

Het lijdt geen twijfel dat Frankrijk een mozaïek is van wijnbouw, landschappen, klimaten en variëteiten met als rode draad elegantie en raffinement, waar veel wijnmakers over de hele wereld van willen leren. Wij nodigen je uit om deze spannende reis voort te zetten door onze selectie van Franse wijnen die je, dat verzekeren wij u, niet onverschillig zullen laten!

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search
6

Château Pesquié Terrasses Rouge 2022

Frankrijk AOC Ventoux (Rhône)

Het paradigma van zon en hoogte
Château Pesquié Terrasses...
Snel bekijken
93

Parker

93

Suckling

€ 10,84Eenheid
Bespaar € 7,26
Prijs
€ 12,05
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Le Paradou Côtes de Provence Rosé 2023

Frankrijk AOC Côtes de Provence (Provence)

Een rosé van superieure kwaliteit voor een onverslaanbare prijs
Le Paradou Côtes de...
Snel bekijken
€ 12,41Eenheid
Bespaar € 8,34
Prijs
€ 13,80
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Domaine Lafage Narassa 2022

Frankrijk VDP des Côtes Catalanes (Languedoc-Roussillon)

Een wijn die iedereen op één lijn krijgt
Domaine Lafage Narassa 2022
Snel bekijken
€ 13,76Eenheid
Bespaar € 9,24
Prijs
€ 15,30
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Foillard Morgon Côte du Py 2022

Frankrijk AOC Morgon (Beaujolais)

Natuurlijke Gamay gemaakt van een mythisch perceel van Morgon
Foillard Morgon Côte du Py...
Snel bekijken
€ 30,01Eenheid
Bespaar € 20,04
Prijs
€ 33,35
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Château Pesquié Terrasses Blanc 2022

Frankrijk AOC Ventoux (Rhône)

Frisse, delicate en elegante Ventoux
Château Pesquié Terrasses...
Snel bekijken
91

Decántalo

90

Parker

€ 10,61Eenheid
Bespaar € 7,14
Prijs
€ 11,80
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Miraval Rosé 2023

Frankrijk AOC Côtes de Provence (Provence)

Rosé glamour
Miraval Rosé 2023
Snel bekijken
89

Decanter

€ 18,62Eenheid
Bespaar € 12,48
Prijs
€ 20,70
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Studio By Miraval Rosé 2023

Frankrijk AOC Côtes de Provence (Provence)

Glamoureuze en mediterrane rosé
Studio By Miraval Rosé 2023
Snel bekijken
90

Decanter

€ 14,89Eenheid
Bespaar € 9,96
Prijs
€ 16,55
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Domaine Lafage Miraflors Rosé 2023

Frankrijk VDP des Côtes Catalanes (Languedoc-Roussillon)

De emblematische rosé van het huis
Domaine Lafage Miraflors...
Snel bekijken
€ 10,70Eenheid
Bespaar € 7,20
Prijs
€ 11,90
Incl. Btw
  • Nieuw
6

Caves d'Esclans Whispering Angel Rosé 2023

Frankrijk AOC Côtes de Provence (Provence)

Delicaat en sensueel als het gefluister van een engel
Caves d'Esclans Whispering...
Snel bekijken
91

Parker

91

Suckling

€ 19,93Eenheid
Bespaar € 13,32
Prijs
€ 22,15
Incl. Btw
  • Nieuw
6