Gratis verzending voor bestellingen van meer dan € 150!

Witte wijn

Koop witte wijn online in de meest complete wijncatalogus

De witte wijn wordt altijd op de achtergrond geplaatst, waardoor hij niet het belang krijgt dat hij verdient. De witte wijn kan ons echter een waaier van eigenschappen en een vleugje complexiteit bieden die andere wijnen niet hebben. De witte wijnen kunnen jaren rijpen en spectaculair zijn. Ze zijn veelzijdig qua smaak en stijl, zodat je er op elk moment van het jaar van kunt genieten en, als je de juiste exemplaren kiest, kunnen ze zelfs de meest uitgebreide maaltijden van begin tot eind begeleiden. Wij nodigen je uit om onze witte wijn catalogus te bekijken en alle geheimen en emoties te ontdekken die zij in zich dragen.

Witte wijnproductie

Witte wijn heeft een bijzonder productieproces waardoor hij met witte druiven of rode druiven kan worden gemaakt. Daarom zijn er de blanc de blancs en blanc de noirs, waarbij de eerste groep de meerderheid vormt. Beide worden op dezelfde manier geproduceerd. Het grootste verschil is dat de wijnen op basis van rode druiven in geen geval met de schillen van de druif mogen worden gemacereerd, anders zouden we in plaats van een witte een rosé of een rode hebben, en de blanc de blanc kan een lichte maceratie ondergaan om de wijn meer body en aroma's van het druivenras te geven.

Om de most te verkrijgen, kunnen de druiven worden ontsteeld en vervolgens geperst of gewoon in hun geheel met hun steeltjes worden geperst. Deze tweede methode levert de beste kwaliteit witte wijn op. Om een schone gisting zonder ongewenste aroma's te verkrijgen, wordt de most vervolgens overgestoken en bij lage temperatuur in isothermische tanks bewaard, zodat alle onzuiverheden, het beslag en het slib kunnen neerslaan. Als de most schoon is, is hij klaar om te gisten. De gisting kan worden uitgevoerd in verschillende soorten vaten: roestvrijstalen tanks, foudres, vaten, kruiken... waarbij de eerste het meest worden gebruikt.

Een andere belangrijke factor die de productie van witte wijn van die van rode wijn onderscheidt, is de temperatuurbeheersing. In het algemeen wordt van witte wijnen verwacht dat ze fris en fruitig zijn, terwijl bij rode wijnen, als ze niet jong zijn en voor snelle consumptie zijn bestemd, deze kenmerken meestal niet zo belangrijk zijn. Daarom wordt witte wijn gegist bij een relatief lage temperatuur, ongeveer 15-17ºC. Dankzij de lage temperatuur tijdens de gisting worden de fruitigste aroma's van de druiven gegenereerd en bewaard.

Na de gisting kan de wijn op droesem rijpen om hem meer complexiteit en romigheid te geven en tot slot, afhankelijk van de producent, wordt hij gestabiliseerd en gefilterd voordat hij wordt gebotteld.

Geschiedenis van witte wijn

Er zou bewijs zijn dat al meer dan 7500 jaar geleden witte wijn werd geproduceerd in wat nu bekend staat als Iran en er wordt aangenomen dat het ook werd geproduceerd in Mesopotamië en verschillende delen van het Midden-Oosten. Later beoefenden ook de Grieken en Romeinen de teelt van de wijnstok. Zij waren verantwoordelijk voor de verspreiding ervan over het hele Middellandse Zeegebied. Er wordt voornamelijk rode wijn geproduceerd, maar er zijn aanwijzingen dat er ook witte wijn werd geproduceerd. Na de val van het Romeinse Rijk, werd de katholieke kerk belast met het onderhoud van de wijngaarden en met het behoud en de uitbreiding van de kennis van de wijnbouw. Pas in de moderne tijd en dankzij de industriële revolutie begon de democratisering van witte wijn. Technologische vooruitgang en microbiologische kennis maakten verdere verfijning van de bereidingen mogelijk en brachten de witte wijn binnen het bereik van bijna iedereen.

Classificaties van witte wijn

In het algemeen kan witte wijn aan de hand van verschillende criteria worden ingedeeld. Naar gelang van het type druif dat voor de bereiding is gebruikt, naar gelang van de suiker die aanwezig is of naar gelang van de bereiding en de rijping:

.

De druivensoort:

Deze indeling is het gevolg van het feit dat druivenrassen ook kunnen worden ingedeeld naar de hoeveelheid en intensiteit van de aromatische bestanddelen die zij bevatten. Net zoals we neutrale of aromatische druiven onderscheiden, kunnen we ook witte wijnen indelen.

Neutraal: gemaakt met neutrale druiven. Als het echter om jonge wijnen gaat, kunnen zij frisse en fruitige aroma's afgeven die tijdens de gisting ontstaan. Enkele voorbeelden van neutrale druiven kunnen zijn: Chardonnay, Macabeo, Garnacha Blanca, Airén...

Aromatischl: resultaat van de vinificatie van aromatische druiven. De meest aromatische druiven zijn die van de moscatelgroep. Andere aromatische druiven kunnen Albariño, Malvasia, Riesling, Gewürztraminer, Godello of Sauvignon Blanc zijn.

Volgens de suiker die ze bevatten:

Droog: < 5gr/l.

-Droog: 5 tot 15 g/l.

.

-Halfdroog: van 15 tot 30 gr/l.

Halfzoet: 30 tot 50 gr/l.

Zoet: > 50gr/l.

Naargelang de bereiding of rijping:

Jonge wijnen: dit zijn witte wijnen zonder enige rijping. Ze zijn meestal fris, fruitig en met een goede aromatische intensiteit. Ze zijn bedoeld om snel te worden geconsumeerd, hoewel sommige zeer gunstig evolueren naarmate de tijd in de fles verstrijkt.

Wijnen die op vat gegist of op vat gerijpt zijn: na de gisting blijft de wijn in vaten rijpen. Gedurende deze tijd krijgt de wijn meer complexiteit, body en tertiaire aroma's, zoals geroosterd, karamel en honing.

Wijnen gerijpt op droesem: Dit kan worden gedaan in alle soorten opslagvaten. Rijping op droesem bestaat erin de wijn in contact te laten met een deel van de gisten die de gisting hebben uitgevoerd, zodat de wijn aan body, structuur en romigheid wint.

Gulle wijnen: zijn wijnen die een oxidatieve of biologische rijping hebben ondergaan en zijn geleid met wijnalcohol. Sherrywijnen zijn de meest representatieve van deze groep.

Referentie producenten witte wijn

.

In Spanje kunnen we het over veel producenten hebben. In feite bestaat 49% van de Spaanse wijngaardoppervlakte uit witte rassen. Hier worden talloze interessante wijnen gemaakt. Daarvan kunnen we er enkele noemen:

De Martín Códax en zijn Albariños of die van Pazo de Señorans in Rías Baixas, Galicië. José Pariente met zijn Verdejos en Sauvignon Blanc uit Rueda of die van Menade. Witte Grenache uit Terra Alta van LaFou en Bàrbara Forés. De witte Muga uit Rioja en de bloemige Gessamí uit Gramona of de Xarel-lo uit Can Sumoi in Penedès.

In Frankrijk kunnen we Louis Latour, Joseph Drouhin en Louis Jadot en hun romige Bourgogne Chardonnay uitlichten. De Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei van Francois Croche of Domaine Landron. De Riesling en Gewürztraminer uit de Elzas Bott Geyl en Trimbach.

Tot slot vinden we in Duitsland de Riesling van de Moezel van Dr. Loosen, van Markus Molitor of A. J. Adam en de frissen en bloemige wijnen van Pfalz Villa Wolf en Koehler Ruprecht.

Witte wijn proeven en combineren.

We hebben gezien dat witte wijnen zeer divers zijn, afhankelijk van verschillende variabelen. Dit maakt ze zeer veelzijdig, zodat ze, afhankelijk van hun stijl en kenmerken, perfect kunnen worden gecombineerd met tal van gerechten of zelfs kunnen worden gedronken als aperitief.

.

De meer florale en fruitige wijnen doen het over het algemeen uitstekend als aperitief, bij vis, zeevruchten, rijst- en pastagerechten, maar ook bij meer exotische oosterse of kruidige gerechten.

Ten slotte passen meer romige wijnen met meer body perfect bij blauwe vis, weinig gezouten kazen en zelfs de meest gestructureerde witte wijnen combineren prima met, kalkoen of ander wit vlees.

We hebben gezien dat witte wijnen complex en gevarieerd zijn en bij veel verschillende soorten gerechten kunnen worden gecombineerd en ons in veel situaties kunnen vergezellen. En jij, aan welke geef jij de voorkeur?

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search
search