
Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM
- Australië
- Belgie
- Bulgarije
- Cyprus
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Griekenland
- Hong Kong
- Hongarije
- IJsland
- Italië
- Japan
- Korea
- Kroatië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Nederland
- Noorwegen
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal
- Roemenië
- Singapore
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Taiwan
- Tsjechië
- Verenigd Koninkrjk
- Verenigde Staten
- Zweden
- Zwitserland

-
Wijn WijnWijnhuizen
-
Wijnhuizen
- Enate
- Roda
- Protos
- Pétrus
- Vetus
- Marqués de Riscal
- Matsu
- Château Margaux
- Mauro
- Aalto
WijnType druif-
Type druif
- Chardonnay
- Primitivo
- Verdejo
- Merlot
- Riesling
- Malbec
- Montepulciano
- Tempranillo
- Viognier
- Albariño
WijnWijnWijnhuizen-
Wijnhuizen
-
Enate
-
Roda
-
Protos
-
Pétrus
-
Vetus
-
Marqués de Riscal
-
Matsu
-
Château Margaux
-
Mauro
-
Aalto
WijnType druif-
Type druif
-
Chardonnay
-
Primitivo
-
Verdejo
-
Merlot
-
Riesling
-
Malbec
-
Montepulciano
-
Tempranillo
-
Viognier
-
Albariño
WijnUitwerking-
Uitwerking
-
Veganistische
-
Kosher
-
Natuurlijke
-
Biologische wijn
Wijn -
-
Mousserende wijn Mousserende wijnProductiegebied
-
Productiegebied
- Champagne
- Cava
- Prosecco
- Lambrusco
- Moscato d'Asti
- Franciacorta
- Corpinnat
Mousserende wijnSuikerniveau-
Suikerniveau
- Champagne Brut
- Champagne Brut Nature
- Champagne Extra brut
- Cava Brut
- Cava Brut Nature
- Cava Extra Brut
Mousserende wijnMeer ontdekken-
Meer ontdekken
- Champagne in Magnum formaat
- Cava in Magnum formaat
- Top 10 Champagne
- Top 10 Cava
- Champagne en cava om als cadeau te geven
Mousserende wijnMousserende wijnProductiegebied-
Productiegebied
-
Champagne
-
Cava
-
Prosecco
-
Lambrusco
-
Moscato d'Asti
-
Franciacorta
-
Corpinnat
Mousserende wijnScores-
Scores
-
Beoordeeld door Parker
-
Beoordeeld door Decántalo
Mousserende wijnSuikerniveau-
Suikerniveau
-
Champagne Brut
-
Champagne Brut Nature
-
Champagne Extra brut
-
Cava Brut
-
Cava Brut Nature
-
Cava Extra Brut
Mousserende wijnMeer ontdekken-
Meer ontdekken
-
Champagne in Magnum formaat
-
Cava in Magnum formaat
-
Top 10 Champagne
-
Top 10 Cava
-
Champagne en cava om als cadeau te geven
Mousserende wijn -
-
Sterke drank
-
Geschenk
-
Selecties
-
Alcoholvrije
-
Accesoires
-
Outlet
-
Blog
Wijnen Ribera del Duero
Hooggeprezen wijnen met een uitstekend evenwicht tussen complexiteit van aroma's en finesse in de mond
De wijnen van Ribera del Duero zijn een van de meest prestigieuze wijnen van Spanje. Rode wijnen gemaakt van het druivenras Tinto Fino, met een grote complexiteit aan aroma's, fijn in de mond en met een groot vermogen om te rijpen. De wijnen uit Ribera del Duero hebben een perfect evenwicht tussen de levendigheid van het fruit en de verfijning van het hout, waardoor ze een welverdiende internationale erkenning hebben gekregen.
Geschiedenis en locatie
De Ribera del Duero ligt in Castilla y León, in het centrum-noorden van het Iberisch schiereiland, en strekt zich uit over een strook van ongeveer 100 kilometer langs de oevers van de rivier de Duero die door de provincies Soria, Burgos, Valladolid en Segovia stroomt.
Aangenomen wordt dat het de Fenicische handelaren waren, 1000 jaar voor onze jaartelling, die de meest geavanceerde technieken voor de wijnbouw in het gebied introduceerden. Enkele eeuwen later waren het de Romeinen die deze wijngaarden begonnen te cultiveren, met als doel hun legers van wijn te voorzien.
In de late Middeleeuwen, rond de tiende eeuw, en door toedoen van de geestelijkheid, begon men de wijnen van Ribera del Duero te verspreiden. De kloosters vermenigvuldigen zich, en met hen groeit de wijncultuur in het hele gebied.
In de twaalfde eeuw beginnen monniken van de abdij van Cluny, Frankrijk, hun eigen wijn te produceren in Valbuena de Duero. In de 13e eeuw begon men de druivenoogst te reguleren en verschenen de eerste wijnmakerijen in de dorpen. Wijn is een sleutelelement geworden in de culturele en economische ontwikkeling van het gebied. De productie nam toe, de plaatselijke handel werd intensiever en de markt verspreidde zich over het hele Koninkrijk Castilië.
In de 15e en 11e eeuw begon men de productie en de kwaliteit van de wijnen die in het gebied werden geproduceerd te controleren, hoewel het nog steeds enigszins rustieke wijnen waren.
Het was in de tweede helft van de 19e eeuw toen de familie Lecanda aan de oevers van de rivier de Duero een wijnmakerij stichtte die mettertijd legendarisch zou worden. Van geïmporteerde variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Malbec is men erin geslaagd een uitzonderlijke wijn te produceren. Vega Sicilia.
In 1898 arriveerde de druifluis in de Ribera del Duero, een grote plaag die een grote economische crisis veroorzaakte waarvan het moeilijk zou zijn te herstellen.
In de jaren 70 zou een andere naam de geschiedenis van dit wijnbouwgebied markeren. Alejandro Fernández creëert Bodega Pesquera. Zijn gelijknamige wijn werd al snel een van de iconen van de in Spanje geproduceerde wijnen.
In 1982 kreeg de Ribera del Duero een welverdiende erkenning, door een oorsprongsbenaming te worden. Een nieuwe impuls voor de Ribera del Duero wijnen.
Veel wijngaarden werden opnieuw aangeplant en er verschenen veel wijnhuizen, van coöperaties, familiebedrijven tot grote wijnhuizen die begonnen te investeren in technologische middelen voor de wijnbereiding.
Sindsdien is de productie van Ribera del Duero wijnen verfijnd tot het bereiken van de grote internationale erkenning die dit gebied vandaag de dag geniet, dankzij de aromatische, zachte en fluweelachtige wijnen.
Karakter: druif, bodem en klimatologie
De Ribera del Duero is gelegen op de noordelijke hoogvlakte van het Iberisch schiereiland, op een hoogte tussen 750 en 1.000 m.000 meter hoogte, de loop van de rivier de Duero volgend. De wijngaarden liggen dicht bij beide oevers van de rivier. Het terrein is over het algemeen golvend, gevormd door tertiaire sedimenten van kleiachtige aard, hoewel er ook enkele kalksteengebieden zijn in de hoger gelegen gebieden en weg van de rivier.
Ribera del Duero heeft een continentaal klimaat met extreme temperaturen die variëren van hete zomers, met plotselinge temperatuurschommelingen tijdens de nacht, tot zeer koude winters. De herfsten zijn meestal koud en met een matige neerslag en in het voorjaar komt het vaak tot vorst, waardoor het uitlopen van de wijnstok wordt vertraagd.
De Ribera del Duero heeft een hoge helderheid, met ongeveer 2.De Ribera del Duero heeft een hoge lichtsterkte, met ongeveer 2.500 zonuren per jaar die zorgen voor een perfecte rijping van de druiven.
De koninginnedruif in Ribera del Duero is de Tinto Fino, zo genoemd in de Ribera del Duero en bekend als Tempranillo in andere gebieden van Spanje, zoals La Rioja. Het ras Tinto Fino beslaat ongeveer 60% van de wijngaard die in de appellation is aangeplant.
Het is een perfect aangepast ras dat een grote zuurgraad biedt, waardoor zeer elegante en goed gestructureerde wijnen kunnen worden geproduceerd.
De internationale rassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Garnacha Tinta worden ook verbouwd, evenals het witte druivenras Albillo.
De belangrijkste wijnmakerijen van Ribera del Duero
Bijzondere vermelding verdienen twee van de historische wijnmakerijen in de productie van Ribera del Duero-wijnen, die tot de eersten behoorden die zich in het gebied vestigden.
De eerste, Vega Sicilia. Een referentie niet alleen in Spanje maar in de hele wereld, de schepper van grote wijnen zoals Vega Sicilia Único, Valbuena en Pintia. Pesquera, een ander historisch wijnhuis, met zijn prachtige Pesquera Crianza en Reserva.
Hoewel Ribera del Duero nog vele andere grote wijnhuizen heeft zoals Bodegas Aalto, Emilio Moro, Bodega Arzuaga of de prestigieuze en bekende Dominio de Pingus.