Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Mousserende wijn

Cava, champagne, corpinnat, prosecco en andere mousserende wijnen.

Mousserende wijn is elke wijn waarin koolzuurgas is opgelost, ongeacht of hij afkomstig is van de tweede gisting in de fles, zoals in het geval van cava, crémant of champagne; in een tweede tank, zoals in het geval van prosecco; of door gedeeltelijke gisting in tank en gedeeltelijke gisting in fles zoals in oudere recepten. De bekendste mousserende wijnen ter wereld zijn de champagnes, mousserende wijnen die in de Franse regio Champagne worden geproduceerd. Tegenwoordig worden echter ook in vele andere regio's mousserende wijnen van hoge kwaliteit geproduceerd. In Spanje bijvoorbeeld zijn de bekendste die met de oorsprongsbenaming Cava, een benaming die niet zozeer een productiegebied, als wel een productiemethode beschermt.

Een korte geschiedenis van mousserende wijn

.

Bubbelwijnen vinden hun oorsprong in de 17e eeuw, toen men in de regio Champagne, in het noorden van Frankrijk,begon de wijn te bottelen iets voor het einde van de gisting om zijn frissere en schonere aroma's te bewaren. Door deze voortijdige botteling ging de gisting echter door in de fles en bleef een deel van het koolzuurgas van de gisting in de wijn achter. Veel wijnmakers noemden dit soort wijn "duivelswijn" of "springtapper", omdat veel flessen verloren gingen door de druk die door het gas werd uitgeoefend. Pas enkele jaren later vond de beroemde monnik dom Pérignon bepaalde manieren om deze druk te beheersen: kurken met een kegelvormige kurk en deze vastzetten met een metalen clip, een dikker glas kiezen voor de fles zodat deze niet explodeert door de druk van het gas... Momenteel zijn het de ancestrale mousserende wijnen die deze techniek van bereiding opnieuw toepassen.

.

Bubbelwijn wordt al vele jaren geassocieerd met feestelijkheden. Het is gebruikelijk een fles champagne te breken op de romp van een schip wanneer het van de scheepswerf te water wordt gelaten. In veel sporten, vooral in de motorsport, zijn kampioenen of podiumplaatsen gewend zichzelf, het publiek of hun team met mousserende wijn te besproeien. Bij het openen van een fles mousserende wijn is het echter niet raadzaam de fles te schudden of te ontkurken om hem goed te laten barsten, want dan zou een groot deel van de wijn of van het koolzuurgas verloren gaan. Het is wenselijk de fles te ontkurken door hem langzaam te draaien, zodat zo min mogelijk gas verloren gaat.

Classificaties van mousserende wijn

.

In het algemeen kan mousserende wijn worden ingedeeld naar de wijze van bereiding:

Gemaakt volgens de Champenoise of traditionele methode: de methode die de hoogste kwaliteit bereikt. Het bestaat uit een eerste gisting in tank en een tweede gisting in fles. Dit proces leidt tot een kleine bubbel. Hoe langer de mousserende wijn in stapels rijpt (op de sedimenten van de tweede gisting), hoe romiger de mousserende wijn zal zijn en hoe meer de belletjes geïntegreerd zullen zijn.

Herwinning van de antieke methode: vandaag de dag zijn er wijnmakers die de aloude manier van mousserende wijn maken nieuw leven willen inblazen. Een deel van de gisting gebeurt in een vat en een deel in de fles, om de koolzuur van het laatste deel te behouden.

Volgens de methode Charmat of Granvas: deze methode bestaat ook uit het uitvoeren van een dubbele gisting, maar deze tweede gisting wordt uitgevoerd in tanks. Volgens deze methode is de luchtbel niet zo geïntegreerd.

En vergassen: het kunstmatig toevoegen van koolzuurgas, zoals ook in veel koolzuurhoudende frisdranken wordt gedaan. Bij deze methode zijn de bellen dikker en minder geïntegreerd dan bij de vorige.

Ze kunnen ook worden ingedeeld naar de restsuiker die ze bevatten: droog, zoet, halfdroog, halfzoet of zoet.

Combineren met bubbelwijn.

Bubbelwijnen moeten in het algemeen koud worden gedronken, bij ongeveer 5-8ºC. Het is ook raadzaam het glas niet te open te zetten, want dan gaan de aroma's en de belletjes snel verloren en warmt de wijn sneller op.

Bubbelwijnen worden geassocieerd met feestelijkheden vanwege de marketing die met dit doel is gedaan. Het zijn echter wijnen die van nature uitstekend combineren met vele gerechten en ze zijn niet alleen geschikt voor speciale gelegenheden. Omdat ze verschillende restsuikergehaltes kunnen bevatten, kunnen ze bijvoorbeeld op elk moment van een goede maaltijd worden genuttigd, van voorgerechten tot desserts. De droge of met minder restsuikers kan perfect samengaan met een eerste of een tweede gang, of het nu pasta, rijst, vis of zeevruchten zijn. De goede zuurgraad en de bubbels maakten onze mond perfect schoon en de aroma's nemen de prominentie van het gerecht niet weg. De zoetere variant is vooral geschikt voor desserts.

En jij, drink je mousserende wijnen alleen bij speciale gelegenheden of combineer je ze graag met gerechten?

Filteren en sorteren

  • --- ---

search
search

Actieve filters

Llopart Brut Rosé Reserva 2021

Spanje Corpinnat (Catalonië)

Een heerlijke coupage onder het kwaliteitszegel van Corpinnat
Llopart Brut Rosé Reserva 2021
Snel bekijken
91

Decántalo

90

Suckling

Prijs
€ 18,05
Incl. Btw
  • Nieuw

Perelada Blue Festival Brut

Spanje D.O. Cava (Catalonië)

De cava van het festival Castell de Perelada
Perelada Blue Festival Brut
Snel bekijken
Prijs
€ 9,25
Incl. Btw
  • Nieuw

Celler Kripta Franc Reserva 2019

Spanje D.O. Cava (Catalonië)

Een frisse en fruitige cava gemaakt door de familie
Celler Kripta Franc Reserva...
Snel bekijken
90

Decántalo

Prijs
€ 17,20
Incl. Btw
  • Nieuw

Llopart Reserva Brut Nature

Spanje Corpinnat (Catalonië)

Een lichte, gestructureerde en elegante mousserende wijn
Llopart Reserva Brut Nature
Snel bekijken
90

Decántalo

87

Peñín

90

Parker

Prijs
€ 17,15
Incl. Btw

Colet A Priori Brut 2020

Spanje D.O. Penedès (Catalonië)

Aromatisch, fris en verfijnd
Colet A Priori Brut 2020
Snel bekijken
91

Decántalo

91

Parker

Prijs
€ 14,20
Incl. Btw
  • Nieuw

Vía de la Plata Brut Nature

Spanje D.O. Cava (Extremadura)

Een cava uit Extremadura met bloemige intensiteit
Vía de la Plata Brut Nature
Snel bekijken
Prijs
€ 8,45
Incl. Btw

Celler Kripta Gran Reserva 2016

Spanje D.O. Cava (Catalonië)

Een cava die doet denken aan de Romeinse oudheid
Celler Kripta Gran Reserva...
Snel bekijken
Prijs
€ 72,50
Incl. Btw
  • Nieuw

Aria Brut Nature

Spanje D.O. Cava (Catalonië)

Een goede snackpartner
Aria Brut Nature
Snel bekijken
88

Decántalo

Prijs
€ 9,30
Incl. Btw
  • Nieuw

Mar de Frades Brut Nature

Spanje D.O. Rías Baixas (Galicië)

De meest verfrissende manier om van albariño te genieten
Mar de Frades Brut Nature
Snel bekijken
90

Atkin

Prijs
€ 23,05
Incl. Btw
  • Nieuw

Charles Heidsieck Brut Réserve

Frankrijk Champagne (Champagne)

De typische Charles Heidsieck stijl
Charles Heidsieck Brut Réserve
Snel bekijken
92

Decántalo

92+

Parker

93

Wine spectator

92

Suckling

Prijs
€ 49,95
Incl. Btw
  • Nieuw

Nicolas Maillart Champagne Grand Cru Brut Rosé

Frankrijk Champagne (Champagne)

Een van Frankrijks beste mousserende wijnen om je smaakpapillen te prikkelen
Nicolas Maillart Champagne...
Snel bekijken
93

Decántalo

92

Parker

92

Wine spectator

Prijs
€ 46,50
Incl. Btw
  • Nieuw

Louis Roederer Collection 244

Frankrijk Champagne (Champagne)

Een zeer verleidelijke moderne klassieker
Louis Roederer Collection 244
Snel bekijken
93

Decántalo

94

Suckling

Prijs
€ 54,90
Incl. Btw
  • Nieuw

Piero Gatti Moscato Piemonte 2023

Italië DOC Moscato Piemonte (Piemonte)

Een zoete, frisse en fruitige mousserende wijn
Piero Gatti Moscato...
Snel bekijken
Prijs
€ 12,75
Incl. Btw
  • Nieuw