Josep Maria Albet i Noya ontdekken, oprichter van Albet i Noya
Josep Maria Albet i Noya staat bekend als de verantwoordelijke voor de eerste biologische wijnmakerij in Spanje. Hoewel ecologie, biodynamica en biologische productie tegenwoordig gangbare praktijken zijn, begreep eind jaren '70 bijna niemand wat het betekende. Zonder twijfel hebben we hier te maken met een visionair die de basis legde voor een meer respectvolle wijnbouw in zijn land en die vandaag de dag nog steeds een pionier is met zijn inzet voor resistente en inheemse variëteiten die zijn aangepast aan klimaatverandering. Een "savoir faire" die de technieken van onze voorouders combineert met de technologische vooruitgang van onze tijd, en zich daarmee ontpopt als een baken van inspiratie voor toekomstige generaties. Laten we meer te weten komen over zijn uitdagingen, prestaties en zijn onwrikbare toewijding aan biologische wijnbouw.
1- Als vierde generatie wijnbouwers zit de roeping in je bloed. Maar wanneer ontstond je ecologische bewustzijn?
Mijn ecologische bewustzijn ontwikkelde zich naarmate ik als persoon groeide en me verder ontwikkelde. Toen ik 16 was, overleed mijn vader, en op mijn 20e mijn grootvader. Tot die tijd waren zij degenen die de dieren slachtten die we op de boerderij hielden en aten. Toen het mijn beurt was om die dieren te doden, ervoer ik het als iets heel gewelddadigs, besloot ik het niet te doen en werd ik vegetariër. Liefde voor de natuur en dieren was de eerste klik om een vastberaden keuze voor ecologie te maken.
2- Het contact met andere werkmethoden in Europa opent een wereld voor je. Wat heeft je het meest geraakt tijdens je opleiding buiten Spanje?
Ja, toen ik begon te reizen en wijnbeurzen bijwoonde, zag ik dat in het buitenland de mensen die zich bezighielden met het importeren, distribueren en verkopen van biologische wijnen jong waren zoals ik, dat ze over dezelfde problemen spraken, dat we ontspannen konden dineren, dat ze een deel van de wijnen vooraf betaalden en de rest binnen 30 dagen zonder vertragingen of de noodzaak om iets te reclameren. Hier was dat absoluut niet het geval. Het was tijdens het reizen dat ik me realiseerde dat er een andere manier was om dingen te doen.
3- Producent van de eerste biologische wijn in Spanje. Welke voor- en nadelen kom je tegen als pionier?
Wanneer je iets leidt, leer je dat je alleen op jezelf en de mensen die je om je heen opleidt kunt rekenen om te kunnen delegeren en groeien. Je moet voortdurend het team om je heen selecteren, de weg wijzen en de stijl van werken onderwijzen zoals jij denkt dat het moet zijn. Je moet kritiek kunnen incasseren en de tijd zijn werk laten doen; het vergt doorzettingsvermogen, geduld en het vermogen om tussen de regels door te lezen wat er allemaal gebeurt in de wijnwereld en daarop te reageren.
4- Gelukkig zijn biologische wijnen tegenwoordig al een realiteit. En niet alleen dat, want in een poging om minimale interventie te bereiken, is natuurlijke wijn de nieuwe trekpleister geworden. Denk je dat we op hetzelfde punt staan als toen je begon met biologische wijnen, of denk je dat wijnen zonder sulfieten een voorbijgaande trend zullen zijn?
Natuurlijke wijnen en wijnen met minimale interventie zijn een optie voor sommige kleine wijnmakerijen, net zoals biologische wijnen dat destijds waren voor Albet i Noya en andere wijnmakerijen. Ik denk dat zowel natuurlijke wijnen als wijnen met minimale interventie zijn gekomen om te blijven, maar ik denk ook dat de tijd zijn selectie zal maken, net zoals dat gebeurde met biologische wijnen. Tegenwoordig zijn er te veel natuurlijke wijnen die niet goed genoeg zijn; wijn moet een plezierige ervaring zijn voor de consument, het kan niet zo zijn dat mensen grimassen trekken of moeten wennen aan slechte smaken alsof het een remedie is. Maar ik blijf erbij, de tijd zal zijn selectie maken en de besten zullen overblijven.
5- Een andere grote zorg in de sector zijn de effecten van klimaatverandering. Over dit onderwerp is jullie wijnmakerij volledig betrokken bij het project VRIAACC (Variedades Resistentes y Autóctonas Adaptadas al Cambio Climático). Kun je ons uitleggen waar het om gaat en wat de voordelen zijn?
Het VRIAACC-project is de nieuwe sprong voorwaarts in de wijnbouw en oenologie; het gaat om het herstellen van de natuurlijke selectie die we nooit hadden moeten verlaten door te kiezen voor klonale selectie. Ik zette de eerste stappen in deze richting in 1996 (28 jaar geleden) samen met Dr. Pierre Basler (Zwitserland), en toen ik de enorme mogelijkheden zag die deze werklijn bood aan de wijnbouw, twijfelde ik er niet aan dat we deze weg moesten inslaan. De consument waardeert vooral de kwaliteit, de prijs en steeds meer voedsel dat geen enkel residu bevat (geen koper, geen zwavel, niets), en deze drie vereisten worden alleen vervuld door de resistente variëteiten die wereldwijd worden geselecteerd en ontwikkeld door universiteiten en officiële onderzoeksorganisaties in de wijnbouw. De consument zal veel plezier beleven aan de wijnen die uit deze variëteiten voortkomen en de wijnbouwer ook, naast dat beiden zullen werken en genieten in veel schonere en gezondere omgevingen. Persoonlijk heb ik het grote voorrecht (samen met een dozijn oenologen en technici) om in deze wijngaarden te werken, elk jaar deze 600 wijnen die we maken te proeven, en ik verzeker je dat het zien van de toekomst door een klein gaatje een adrenalinekick is die weinig dingen kunnen overtreffen.
6- Witte, rosé, rode, mousserende en versterkte wijnen... Met zo'n breed en gevarieerd portfolio als dat van Albet i Noya, welke wijn zou je momenteel het meest identificeren en waarom?
Elk jaar zijn er wijnen die je op een speciale manier betoveren. Op dit moment zijn er twee wijnen van Albet i Noya die mijn hart hebben gestolen: een daarvan is Efecte Brut Rosat (100% pinot noir); ik denk dat we nog nooit zo'n voortreffelijke en spectaculaire mousserende wijn hebben gemaakt als deze, het heeft een levendigheid en frisheid die de huid doet tintelen. De andere is Curiós Xarel·lo (100%), dat, hoewel het een zeer betaalbare wijn is en er oneindig veel versies van zijn in alle wijnmakerijen van de Penedès, een universele expressie heeft van wat xarel·lo is, de complexiteit en het evenwicht van zuurgraad en rijpheid. Zoals mijn grootmoeder zou zeggen, het is een wijn die "goed drinkt", dat wil zeggen, je hebt er nooit genoeg van, je wilt altijd meer, ik ben er dol op. Voor mij is het een trots om zo'n wijn te maken van de wijngaarden van meer dan 50 jaar oud die we verspreid hebben over de 20 hectare xarel·lo in de Montañas de Ordal, in dit geliefde hoekje van de Penedès.
7- Tijdens je voorzitterschap van de Denominación de Origen Penedès, dat 8 jaar duurde, werden er 10 zones binnen het gebied geïdentificeerd. Wat maakt de bergen van Ordal tot een unieke subzone?
De 10 subzones zijn uniek omdat ze verschillend zijn, daarom zijn ze zo afgebakend. Het verschil van de Muntanyes d'Ordal komt doordat we ons bevinden op de hellingen van deze bergen, die de overgangszone tussen de bergen en de vlakte vormen; het zijn terreinen met hellingen waar we bergwijnbouw toepassen, het zijn terrassen en bodems die veel minder diep zijn dan op de vlakte, en daardoor kunnen ze minder water vasthouden en produceren de wijnstokken minder, waardoor ze meer energie concentreren in de vrucht. Ze drukken meer de karstmineraliteit van Ordal uit en vangen aroma's op van de dennenbossen en de garriguevegetatie die hen omringen.
8- Innovatie is een constante in je carrière. Heb je je geluk beproefd in een ander terroir buiten de Penedès?
Ik heb eigendom gehad of deelgenomen aan wijnmakerijen in Priorat (Mas Igneus met Josep M. Pujol-Busquets), in Rioja (Osoti, met Juan Carlos López de la Calle), in Navarra (Urubi) of in Alicante (met Gaspar Tomás), waar we altijd de eersten waren die biologische wijnen cultiveerden en produceerden. Maar een paar jaar geleden, toen mijn zoon Martí zich bij Albet i Noya voegde, heb ik me teruggetrokken en me geconcentreerd op de Penedès.
9- Bij Albet i Noya zetten jullie ook sterk in op wijnbouwtoerisme. Wat zou volgens jou het sterke punt van de Penedès zijn voor bezoekers?
We zijn een zeer open en vredig wijnlandschap op 40 minuten van Barcelona en ook op 20 minuten van de zee. Het type frisse wijnen en mousserende wijnen dat we in de Penedès maken, zeer in lijn met de nieuwe trends, gaat gepaard met een lokale gastronomie om je vingers bij af te likken en een heleboel professionele en vriendelijke mensen die bezoekers enthousiast ontvangen.
10- Met je zoon in de wijnmakerij is de vijfde generatie al volop in bedrijf. Denk je dat de nieuwe generaties het makkelijker of moeilijker hebben in vergelijking met toen jij het project overnam?
Ze hebben het even moeilijk, maar op een andere manier. De omstandigheden zijn op alle niveaus veranderd, maar ze hebben het voordeel dat ze veel beter professioneel zijn voorbereid en kunnen profiteren van de ervaring van mijn generatie. Ze hebben andere hulpmiddelen tot hun beschikking die ze moeten leren gebruiken. Ze hebben het niet zo slecht, maar ze kunnen zich absoluut niet laten afleiden. Klimaatverandering en de geostrategische evolutie veroorzaken en zullen veranderingen veroorzaken die heel moeilijk te voorspellen en te verwerken zijn. Er is echter geen andere optie dan zich aan te passen en een manier te vinden om deze golven met plezier te surfen, op zoek naar goed gezelschap voor deze reis.
11- Jongeren neigen nog steeds meer naar bier. Wat kan de wijnsector doen om de strijd te winnen en de nieuwe generaties aan te trekken?
Ik denk dat de VRIAC-variëteiten (Variedades Resistentes y Autóctonas adaptadas al Cambio Climático) en Piwi (variëteiten met schimmelresistentie) een goede kans bieden om wijnen zonder residu, met een onberispelijke kwaliteit en een ander profiel dan het huidige aan te bieden, die meer zouden aansluiten bij de smaak van jongeren die hun eerste stappen zetten in de wijnwereld. Ook alcoholvrije wijnen kunnen een nieuwe optie bieden voor deze consumenten, hoewel ik denk dat deze alcoholvrije wijnen voorlopig zullen worden geproduceerd door grote of zeer grote wijnmakerijen, aangezien ze in feite meer op een frisdrank lijken dan op een wijn, en meer geassocieerd zullen worden met industriële producties dan met middelgrote en kleine wijnmakerijen die kwalitatief goed gepositioneerd zijn en zich richten op meer volwassen consumenten.
12- We zijn er zeker van dat je grootste hobby wijnbouw is, maar als je niet aan het werk bent, waar besteed je dan graag je vrije tijd aan?
Ik hou erg van lichte mountainbiken (dat wil zeggen, relatief goede paden en niet al te moeilijke paden), boeken lezen, politieke opinieartikelen, films en enkele series kijken, dineren met mijn partner, mijn zoon of goede vrienden in goede restaurants, reizen met een elektrische auto, wijnmakerijen en mooie plekken bezoeken, vogels observeren... best veel, toch?!
13- Tot slot, kun je ons een referentie noemen die je de laatste tijd aangenaam heeft verrast en waarom?
Ik ben helemaal weg van een heel speciale wijn die ik sommige jaren in de wijnmakerij maak en die niet te koop is, alleen om aan vrienden te geven. Het is een versterkte wijn van botrytis die afkomstig is van onze experimentele VRIAC-wijngaard. Voorlopig heeft het geen commerciële naam, hoewel we het Las Mil y Una noemen, omdat het is gemaakt met meer dan 1.000 variëteiten. Omdat we in deze experimentele wijngaard al 12 jaar geen fungiciden gebruiken, verschijnt er bij een regenachtige september de edele botrytis die ons dit wonder van complexiteit geeft dat deze wijnen zijn, vooral als het afkomstig is van zoveel variëteiten. We persen het met een verticale hydraulische pers die de hele dag en nacht nodig heeft om 300 liter te extraheren. Daarna laten we het rusten in een oud eikenhouten vat en, twee jaar later, bottelen we het in flessen van 37,5 cl. Een traktatie voor vrienden en voor mij.