Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Wijnen voor beginners

27/07/2022 De proeverij , Nieuws

Niemand verzuurt van wat zoets. Iets lekker is moeilijk te weerstaan en daarom is het een goed idee om te beginnen in de wijnwereld met simpele en vriendelijke smaken, ongecompliceerde wijnen die iedereen lekker vindt!

Ben jij nieuw in de wereld van wijn en weet je niet goed waar te beginnen? Wij geven een aantal eenvoudige tips voor een smakelijke en makkelijke entree voor degenen die niet weten welke fles te kiezen. Ben je er klaar voor?

Witte wijnen 

Jong witte wijnen zijn ideaal voor beginners in de wereld van de wijn. Er zijn veel witte rassen die aromatische en fruitige wijnen voortbrengen, met een gematigd zuurgehalte, die samen met hun opslag bij een lage temperatuur een goede introductie vormen tot wijn en de aroma's van wijn. Ga voor jonge wijnen die niet op eiken vaten zijn gerijpt en zijn gemaakt van rassen als verdejo, albariño, chardonnay of moscatel.

Barco del Corneta Cucú

Barco del Corneta Cucú is een van die wijnen die je vanaf de eerste slok betovert. Een witte wijn die afwijkt van het meer commerciële circuit van de Verdejo-variëteit om ons zijn meest oprechte en authentieke kant te laten zien. Zo vriendelijk en veelzijdig dat je wilt dat het nooit eindigt! Gelukkig is het een klein juweeltje dat ons heerlijke smaak en hoge kwaliteit biedt tegen een prijs die praktisch geschikt is voor elk budget, ideaal voor beginners in de wereld van witte wijnen.

Cullerot

Cullerot is een witte wijn die je zeker zult waarderen omdat het je introduceert bij Celler del Roure, een wijnmakerij die veel belangstelling genereert dankzij de kwaliteit en originaliteit van zijn wijnen. Zozeer zelfs dat het zelfs de meest veeleisende smaakpapillen heeft weten te boeien en consequent hoge scores krijgt van proevers zoals Parker. Cullerot is diep en gebalanceerd, fris en smaakvol. Je zult er geen genoeg van krijgen om het te herhalen!

Rosé

Breng voor je begint aan rode wijn een bezoek aan de verleidelijke wereld van de roséwijnen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het geen zoete wijnen, maar de heerlijke jeugdigheid en fruitigheid bieden een vriendelijker instap dan sommige rode wijnen. In roséwijnen vindt u het beste van twee werelden: de levendige frisheid van witte wijnen en het heerlijke fruit en karakter van rode wijnen. 

Roselito

Gemaakt door Bertrand Sourdais, een Franse wijnmaker die wijnen produceert in Ribera del Duero en AOC Chinon (Loire), is Roselito een levendige en frisse wijn die het karakter van de twee emblematische druivensoorten van Ribera del Duero, de Tinta Fina (rode druif) en de Albillo (witte druif), vangt en ze kleedt met de veel geïmiteerde delicatesse en elegantie die de rosés uit de Provence kenmerkt. Een ideale wijn voor warm weer en perfect voor elke gelegenheid.

Enate Rosado

Als u een stap verder wilt gaan en geleidelijk het universum van rode wijnen wilt benaderen, probeer dan Enate Rosado, een echte klassieker die nooit uit de mode raakt. Een roséwijn met een prachtige frambozenkleur, met het karakter van de Cabernet Sauvignon-druif, zeer evenwichtig, fruitig en zeer veelzijdig voor combinaties.

Rode wijnen

Er wordt gezegd dat er ongeveer 1300 verschillende wijnsoorten zijn, dus wij begrijpen heel goed hoe moeilijk het is wijnen te selecteren die ideaal zijn voor beginners. Jonge rode wijnen die ideaal zijn voor beginners. Een goede manier om uit zo'n breed universum te kiezen is te zoeken op druivensoort. 

Wat hebben monastrell, grenache, zinfandel, carménère of shiraz (Australische syrah) met elkaar gemeen? Volgens Madeline Puckett, beter bekend onder de naam van haar website "Wine Folly", bieden deze druiven uitstekende wijnen voor beginners, omdat ze gemakkelijk herkenbare fruitsmaken bieden, een breed scala aan smaakintensiteit en omdat we uitstekende exemplaren kunnen vinden tegen zeer redelijke prijzen. Bovendien is het heel gemakkelijk monovariëtale versies te vinden, een ideale manier om te beginnen met het leren over wijnen.

Volg de richtlijnen van Wine Folly en werk beetje bij beetje toe naar intensere en complexere wijnen.

Spaanse garnacha wijnen hebben een matige zuurgraad. De variëteit zinfandel leert ons hoe alcohol wordt waargenomen en hoe het de smaken van de wijn beïnvloedt. Een Australische shiraz illustreert wat een heerlijke volle wijn is, terwijl Spaanse monovariëtale monastrell ons de essentie van wijnen uit de Oude Wereld laten proeven. De carménère helpt ons op weg met rode wijnen met kruidige toetsen (cabernet sauvignon, cabernet franc), maar op een vriendelijke manier, dankzij de heerlijke aroma's van kersen en pruimen.

Frontonio Microcósmico Garnacha

Master of Wine Fernando Mora is de bedenker van Frontonio, een jong wijnhuis dat paradigma's komt doorbreken waar Garnacha een leidende rol speelt. Frontonio Microcósmico Garnacha wordt gemaakt van het fruit van oude Garnacha-wijnstokken en vangt het meest authentieke karakter van deze variëteit. Een sappige, goed uitgebalanceerde wijn van uitstekende kwaliteit die ronduit charmant blijkt te zijn.

Casa Castillo Monastrell

Casa Castillo is het eerste wijnhuis in het Spaanse Middellandse Zeegebied dat de felbegeerde 100 Parker-punten heeft behaald. Hun wijnen worden vervaardigd met meesterlijk vakmanschap, voornamelijk van de Monastrell-variëteit. Casa Castillo Monastrell is hun instapwijn. Een rode wijn met een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding, die in zijn jaargang 2021 93 Parker-punten scoorde. Sappig, met goed geïntegreerde zuurgraad die frisheid brengt en harmonieus de heerlijke smaken van rijp fruit begeleidt.

Wat denk jij? Klaar om te proeven?

Onthoud dat je bij Decántalo niet alleen goede voorbeelden van starterswijnen vindt, maar ook veel informatie over elk van die wijnen, tips over de wijnen, met welke te beginnen en wat je er het beste bij eet. Geniet van jouw ontdekkingsreis!