Wijnen om te koken, topspelers op het fornuis
Wijn is belangrijk aan tafel, maar ook tijdens het koken komt het prima van pas.
Veel goede combinaties ontstaan in de keuken en de wijn die wordt gebruikt bij het koken zorgt voor een goede harmonie in het eindresultaat.
Hier volgen enkele tips om je favoriete gerechten te verrijken met wijn en ook zo van een goede fles te genieten.
Pak je keukengerei en aan de slag!
Wat is de beste wijn om te koken?
De keuze zal afhangen van het gebruik. Er zijn drie belangrijke toepassingen van wijn in de keuken: het marineren van voedsel, het karamelliseren van bereidingen en het binden van ingrediënten.
1.-Marineren
Het weken van rauw voedsel gedurende een bepaalde tijd in een vloeistof die vergezeld kan gaan van groenten of kruiden. Het marineren met wijn zorgt ervoor dat het voedsel wordt doordrenkt met de de aroma's van wijn, voor een rijkere smaak. Wijn is ook een bondgenoot om vlees malser te maken. Wijn kan ook worden gebruikt om vruchten te marineren voor de bereiding van sommige desserts.
2.- Karamelliseren
Karamelliseren is het omzetten van suiker in karamel, maar ook het concentreren van een sap of saus na het deglaceren. Dit doe je door een vloeistof toe te voegen aan de pan waarin we vlees of vis hebben gekookt om de sappen en smaken op te lossen die na het koken zijn overgebleven.
Deglaceren met witte of rode wijn is het meest gebruikelijk. De vloeistof wordt verwarmd en geroerd om de sappen die aan de pan kleven vrij te maken. De resulterende saus concentreert en versterkt alle aroma's en smaken van het gekookte voedsel en heeft het uiterlijk, de smaak of de kleur van karamel (vandaar "karamelliseren").
3.- Binden
Wijn wordt in sommige recepten gebruikt als bindmiddel van ingrediënten, vooral in desserts en dranken met vruchten.
Welke soort wijn wordt gebruikt om te koken?
In de eerste plaats moet je aan de kwaliteit denken. Gebruik logica en kies verstandig. Als de ingrediënten van je gerecht van hoge kwaliteit zijn, gebruik je beter ook een goede wijn. Zorg voor evenwicht: niet te weinig, niet te veel.
Weet je niet welke wijn je moet kiezen? Kies er een waarmee het eindgerecht goed combineert.
Voor rood vlees, volle rode wijnen, zoals die gemaakt van de merlot.
Voor vis, kip of milder vlees moeten we een wijn zoeken die smaak toevoegt maar met een vergelijkbare kracht als die van het vlees, zoals fruitige witte wijnen (verdejo, albariño, riesling, chardonnay...).
Rosé kan smaak geven aan een soep, een stoofpot of een crème. Ook hier triomferen droge sherrywijnen, buitengewone smaakversterkers.
Zoete wijnen (Pedro Ximénez, Port, Madeira...) geven een extra toets aan reducties en karamellisaties van sauzen en zijn ideaal voor het maken van siropen bij heerlijke desserts.
Elke bereiding waaraan wijn wordt toegevoegd en die door het fornuis gaat, versterkt de organoleptische kwaliteiten ervan, maar verdampt de alcohol, zodat het resultaat geschikt is voor jong en oud.
Nu ben je, net als wij, waarschijnlijk aan het watertanden. Bij Decántalo vind je een groot assortiment wijnen om jouw recepten te verrijken tijdens het koken of om alvast een glaasje te drinken in de keuken, want alles wat je maakt met liefde smaakt een stuk beter.