Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Wijn en muziek: liedjes die over wijn gaan

23/02/2022 Koppelingen

Muziek is aanwezig in ons dagelijks leven en is uiteraard diep verbonden met de kunstwereld. In de film, de schilderkunst, het theater, de televisie en ook in de wijnwereld is muziek een essentieel onderdeel. Cultuur en wijn gaan al sinds het begin der tijden hand in hand en vele kunstenaars hebben een compositie gewijd aan onze vloeibare hoofdrolspeler. De lijst is eindeloos en heeft daarom een selectieknop nodig. Hier is onze kleine wijnafspeellijst met vijf wijnliedjes waarin wordt gezongen over zijn heerlijke bedwelmende "blijwerking".Onze wijnafspeellijst


1- UB40 - Red red wine

Oorspronkelijk geschreven, uitgevoerd en opgenomen door de Amerikaanse zanger-songwriter Neil Diamond in 1967, spreekt de tekst over een verloren liefde en wijn als de enige metgezel om iemands verdriet mee weg te drinken. Hoewel er later verschillende versies van het nummer werden gemaakt, was het de Britse groep UB40 die, met een reggae-stijl, de top van de hitlijsten over de hele wereld bereikte. Een versie waarin de multiraciale groep zijn eigen bijdrage leverde door aan de tekst toe te voegen "Red wine, you make me feel so good / You keep me swinging all the time". Een intentieverklaring op het ritme van pop, reggae en dub.


2- Nina Simone - Lilac wine

Dit lied werd in 1950 gecomponeerd door James Shelton en is ook de inspiratie geweest van vele covers. Eartha Mae Kitt, Elkie Brooks, Jeff Buckley en zelfs ex-Hannah Montana Miley Cyrus hebben hun eigen interpretatie uitgevoerd. Het lied bereikte echter zijn hoogtepunt in 1966 met de versie van de grote Nina Simone die ons met haar ademloze stem hopeloos onderdompelt in de melancholie van de bijna hallucinogene wijnproeverij en het gevoel van verliefdheid verder uitdiept. Pure passie die tot expressie komt.

3- Henry Mancini - Days of wine and roses

Winnaar van de Oscar voor beste originele song in 1962 voor de gelijknamige film, "Days of wine and roses" werd gecomponeerd door componist Henry Mancini en tekstschrijver Johnny Mercer. Een zeer goede tandem die het jaar daarvoor al dezelfde Oscar had gewonnen voor het lied "Moon River" uit de film "Breakfast at Tiffany's". Hoewel dit liedje in de film wordt gezongen door Billy Eckstine, hebben vele artiesten hun eigen versie gemaakt, waaronder Ella Fitzgerald, Tony Bennet en Frank Sinatra, en tegenwoordig staat het op de lijst van de 100 meest representatieve liedjes van de Amerikaanse film.

4- Franz Ferdinand - Wine in the afternoon   

De Schotse band Franz Ferdinand is een indie-rockband opgericht in 2001 en genoemd naar de Oostenrijks-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand wiens moord de laatste druppel was die de emmer liet leeglopen en als zodanig leidde tot de Eerste Wereldoorlog. Internationaal bekend om hun songwriting van hoge kwaliteit, zijn hun b-kantjes net zulke verwennertjes als hun grootste hits. Zo bevat hun tweede album "You could have it so much better", dat in 2006 uitkwam, "Wine in the afternoon", een geweldig nummer dat de smaak van de kleine geneugten des levens oproept, die van het genieten van een fles wijn in goed gezelschap. Wat wil je nog meer!


5- Sweet Jane- The Velvet Underground

Voor velen is "Sweet Jane" van de Velvet Underground een van de beste nummers uit de rockgeschiedenis. Een vrolijke hit die, hoewel deze kwam nadat Lou Reed de groep had verlaten, deze muzikant altijd in zijn repertoire vergezelde. Het liedje heeft, zoals veel liedjes van Velvet, talloze versies gehad. Er is echter één detail van het lied dat opvalt en dat is de overgang net voor het slotkoor, waar Lou zingt "Heavenly wine and roses. Seems to whisper to her when he smiles" (hemelse wijn en rozen. Hij lijkt haar toe te fluisteren terwijl hij glimlacht). Een couplet dat helaas niet is opgenomen in de studioversie gemaakt door Velvet zonder Lou Reed. Dus, met een duidelijk idee van het thema dat ons bezighoudt, zullen we ongetwijfeld kiezen voor de versie gezongen door de grote elektrische dichter.

Terwijl je dit artikel leest, is er vast meer dan één melodie in je hoofd opgekomen die met wijn te maken heeft. Dus als je ze met ons wilt delen, ga dan gerust je gang. En muziek voelt, net als wijn, beter in goed gezelschap.Abonneer je nu op onze nieuwsbrief Ontvang exclusieve aanbiedingen, nieuws en nieuwtjes uit de wereld van de wijn. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief