Wat zegt de kleur over een wijn?
Vaak beperken we ons tot drie kleuren als we het hebben over de kleur van wijn: witte wijn, rosé en rode wijn. De kleur van een wijn geeft echter veel meer informatie om te begrijpen en waarderen wat er in ons glas zit.
Durf jij alle geheimen te ontdekken die in de kleur van een wijn verborgen zitten?
Daar gaan we!
De kleur van een wijn kan ons vertellen hoe hij gemaakt is.
We hebben witte, rode, rosé en oranje wijnen (de helemaal hippe orange wines) dankzij flavonolen en anthocyanen, in water oplosbare pigmenten in de schil van druiven, die verantwoordelijk zijn voor de kleur van een wijn.
Als je een druif doorsnijdt zul je zien dat, ongeacht de kleur van de schil, het vruchtvlees geen kleur heeft (op enkele zeldzame uitzonderingen na). Bij het maken van rode wijn blijft de most in contact met de schillen van de (rode) druiven, die de wijn zijn kleur geven. Bij witte wijnen heeft de most tijdens de gisting geen contact met de schillen, zodat de wijn geen kleur krijgt. En het is dus ook mogelijk om van rode druiven witte wijnen te maken, bekend als blancs de noirs.
Een uitzondering vormen de oranje wijnen. Hoewel ze van witte druiven worden gemaakt, worden ze op dezelfde manier gevinifieerd als rode wijn. De most blijft in contact met de schillen, waardoor de wijn andere organoleptische kenmerken en een andere persoonlijkheid krijgt dan witte wijn. Langdurig contact met de schillen en blootstelling aan oxidatie tijdens het rijpingsproces resulteren in een oranje of amberkleurige wijn. Vandaar de naam.
Rosé wordt op dezelfde manier gemaakt als rode wijn, maar in tegenstelling tot rode wijnen is het contact van de most met de druivenschillen zo kort als de kleur gewenst is. Dat wil zeggen dat de uiteindelijke kleur afhangt van de contacttijd tussen de most en de schillen van de rode druiven, om zo de wijn te verkrijgen die elke wijnmaker voor ogen heeft.
De kleur zegt iets over de leeftijd of de staat van bewaring van de wijn.
Het is leuk om een wijn te kunnen vergelijken met een mens, beide wezens evolueren met de tijd, en net als bij mensen zijn er wijnen die beter verouderen dan andere en zijn er wijnen die, ondanks hun jeugd, ouder lijken dan ze zijn.
De kleur van de wijn geeft aanwijzingen over zijn rijpheid of leeftijd. Na verloop van tijd hebben rode wijnen de neiging hun intensiteit te verliezen en doffer te worden. Ze veranderen van levendig paars naar granaat- of roodbruine tinten. Bij witte wijn gebeurt het omgekeerde: van heldere geelgroene tinten vervaagt de kleur bij het ouder worden en wordt ondoorzichtig en bruinachtig richting gouden en amberkleurige tinten. Rosé toont ook zijn leeftijd. De levendige kleuren, variërend van framboos tot lichtroze, kunnen dof worden en bruinachtig worden.
Het is mogelijk om wijnen te vinden die, ondanks hun jeugd, zijn blootgesteld aan factoren die hun oxidatie of veroudering bevorderen, waarvan de symptomen tot uiting komen in hun kleur, aroma en smaak. Er zijn er ook die weliswaar een heldere kleur hebben vol van jeugdigheid, maar waarvan de smaak verbleekt, met een gebrek aan alcohol en zuurgraad, dus zonder het leven dat de kleur weerspiegelt. We kunnen prachtige uitzonderingen vinden. Grote wijnen die door hun kleur een gevorderde leeftijd vertegenwoordigen, maar die een benijdenswaardige levendigheid behouden. Of wijnen die voorbereid zijn op lange rijping, zoals sommige wijnen van de DOCa. Rioja die met de jaren beter worden, hoewel hun kleur in het glas tekenen van een lang leven vertoont.
De kleur geeft aanwijzingen over het ras waarvan de wijn is gemaakt.
Vooral bij rode wijnen kan de kleur een belangrijke aanwijzing zijn voor het gebruikte ras. Laag- of hooggelaagde wijnen kunnen kenmerkend zijn voor wijnen waarvan de kleur subtieler is, zoals die van het ras pinot noir, of wijnen waarvan de tonaliteit zo intens en gesloten is dat we niet door de vloeistof heen kunnen kijken, zoals een carignan of merlot.
Het feit dat een rode wijn een minder intense kleur heeft, die de indruk wekt verdund te zijn, is geen reden hem of af te wijzen, noch een indicator van gebrek aan karakter, structuur of kwaliteit. Het getuigt eerder van het respect van de wijnmaker voor het behoud van de kwaliteiten van de gebruikte druiven. De rode wijnen uit de Bourgogne van het ras pinot noir behoren tot de meest gewilde en duurste ter wereld, maar hun kleur is meestal licht en subtiel.
Wij hopen dat deze aanwijzingen van de kleur van wijn je helpen te genieten en meer te weten te komen over wat er in je glas zit, maar vergeet niet dat we niet alleen op het zicht, en in dit geval, op de kleur van een wijn kunnen vertrouwen voor de volledige analyse ervan. We hebben de medewerking van het gehemelte en de neus nodig. En wat een gebrek lijkt, kan zomaar een onderscheidende factor worden die een wijn uniek en bijzonder maakt.