Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Wat bedoelen we met de body van een wijn?

De wereld van wijn is complex en fascinerend, en als nieuweling begrijpen we vaak niet alle termen die door meer ervaren mensen worden gebruikt. Een van deze termen is de "body van wijn". Wij leggen je uit wat we bedoelen als we het hebben over de body van een wijn en hoe die de proefervaring beïnvloedt.

Stel je voor dat water en olie kleur noch smaak hebben zouden hebben, hoe zou je ze dan uit elkaar kunnen houden?

Dit is een extreme manier om aan te geven wat body van wijn is. Er zijn wijnen die, als ze gedronken worden, lichtjes van de mond naar de keel lopen, als een stortvloed van water. Andere zijn dichter en nemen de tijd, doordrenken ons met hun smaak en laten een bepaalde nasmaak en textuur achter. Deze wijnen zijn als olie, ze hebben meer body dan water.

In het algemeen verwijst de body van de wijn naar het gevoel van gewicht of textuur dat de wijn in de mond heeft. Dit kan variëren van een wijn die licht en etherisch aanvoelt tot een die dicht en zwaar is. De body van de wijn wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het soort druiven dat is gebruikt, het klimaat waarin de druiven zijn geteeld en de manier waarop de wijn is gemaakt.

Lichtere wijnen hebben een dunnere body en een zachtere textuur en zijn beweeglijker in de mond en de keel. 

Medium-bodied wijnen hebben een volume tussen dat van lichte en volle wijnen. 

Volle wijnen ten slotte hebben een dichtere, meer aanhoudende afdronk en een zwaardere textuur. 

Welke factoren beïnvloeden de body van een wijn?

Klimaat

Hoewel het geen bepalende factor is, houdt het klimaat wel verband met de body van wijn, want over het algemeen hebben wijnen uit een warm klimaat meer volume dan wijnen uit een koud klimaat. Een warm klimaat bevordert de snelle rijping van de druiven en genereert meer suiker, die tijdens de gisting wordt omgezet in een grotere hoeveelheid alcohol, factoren die we hieronder apart zullen analyseren.

Suiker

Hoe meer restsuiker, hoe meer body in een wijn. Denk aan honing. Hoewel dit een extreem voorbeeld is, helpt het ons het effect van suiker in de vloeistof te begrijpen. Hoewel ze niet zo dicht zijn als honing, zien we dat hoe zoeter een wijn is, hoe voller de wijn is, dus hoe meer body.

Alcohol

Een zeer belangrijke factor bij het bepalen van de body van de wijn is de hoeveelheid alcohol die hij bevat. Je hebt vast wel eens gehoord van de beroemde wijntranen of wijnbenen. Als jij een kleine hoeveelheid wijn in je glas ronddraait en de beweging stopt, zie je de wijn langs de wanden van het glas naar beneden glijden. Hoe langzamer dit proces verloopt, hoe voller de wijn in je glas zal zijn. Diezelfde romigheid voel je in je mond na het proeven.

Tannines

De manier waarop een wijn wordt gemaakt is ook van invloed op de body. Tannines zitten zowel in de schillen en pitten van de druiven als in het hout van de vaten. Wijnen die meer contact met de schil hebben of die langer gerijpt zijn, hebben vaak meer body dan jonge wijnen die weinig of geen contact met de schil hebben. Daarom zijn gerijpte rode wijnen meestal voller dan witte wijnen, hoewel we ook interessante voorbeelden van witte volle wijnen kunnen vinden die op vat zijn gerijpt of oranje wijnen die worden gemaakt dankzij het langdurige contact van de most met de huid, zodat ze een grotere hoeveelheid tannines bevatten.

En nu we het toch over wijnbereidingsmethoden hebben: wijnen die weliswaar niet op vat rijpen, maar wel in contact blijven met hun gisten, zijn vaak ook wijnen die volume krijgen dankzij de autolyse van de droesem. Dit is het ontbindingsproces van de gisten wanneer deze afsterven, en die dankzij technieken als battonage bijdragen tot intensiteit en volume, vooral bij witte wijnen.

Het is belangrijk op te merken dat een lichte wijn niet betekent dat hij geen smaak, persoonlijkheid of karakter heeft. Dit wordt beïnvloed door de druivensoorten waaruit de wijn bestaat en, zoals we hebben gezien, de manier waarop de wijn wordt gemaakt en de hoeveelheid alcohol of restsuiker.

De body van de wijn kan ook van invloed zijn op de combinatie met voedsel. Over het algemeen gaan lichtere wijnen samen met lichtere gerechten, terwijl dichtere wijnen samengaan met stevigere gerechten.

Kortom, de body van de wijn verwijst naar de textuur en het mondgevoel van de wijn, kan de proefervaring beïnvloeden en moet in overweging worden genomen bij het combineren met voedsel. Wij hopen dat deze informatie nuttig is om deze term beter te begrijpen en je zo nog meer kunt genieten van het wijnproeven. Als het jou nog niet helemaal duidelijk is, vergeet dan niet dat je bij Decántalo deze informatie kan vinden in de beschrijving van elk van jouw favoriete wijnen. Nu hoef je alleen nog maar te oefenen.