Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Waar is wijn ontstaan? Een reis door de geschiedenis van wijn

Wist je dat wijn eerder werd uitgevonden dan het wiel?

Wijn, die magische drank die de mensheid al eeuwen vergezelt, heeft zijn wortels in de oudheid. Hoewel het moeilijk is om de exacte geboorteplaats aan te wijzen, is de geschiedenis van wijn een fascinerende reis die ons meeneemt naar verschillende culturen en regio's in de wereld.

Een reis door de geschiedenis van wijnbouw en wijn.

Ga je mee?

De eerste sporen

Historici geloven dat het maken van wijn meer dan 6000 jaar geleden begon in de regio's die nu bekend staan als Georgië en Iran. In deze gebieden zijn archeologische overblijfselen gevonden van amforen en vaten die ooit de kostbare vloeistof bevatten. Van daaruit verspreidde de kennis van wijnbouw en oenologie zich over de oude beschavingen.

Georgië is een land tussen Europa en Azië waar al zo'n zesduizend jaar wijn wordt gemaakt. Een van de grote symbolen van Georgische wijn is de kvevri, een groot terracotta vat dat tussen de 300 en 3500 liter wijn kan bevatten. Dit is de voorganger van rijping op vat. De druivenmost werd in vaten begraven zodat de gisting kon plaatsvinden. Een wijnbereidingsproces dat tegenwoordig door veel wijnboeren nieuw leven is ingeblazen. Een echte terugkeer naar de oorsprong dus.

Georgië heeft de wereld ook oranje wijnen gegeven; witte wijnen die gevinifieerd worden als rode wijnen (waarbij de most in contact blijft met de druivenschillen) waardoor ze heel bijzondere kenmerken krijgen. Een procedure die nieuw leven is ingeblazen en wordt overgenomen door wijnboeren over de hele wereld.

Armenië wedijvert met Georgië wie het eerst wijn heeft gemaakt. Het land wordt voor het eerste genoemd in relatie tot wijnbouw in 4100 voor Christus. In de Bijbel komt Noach voor als de eerste wijnbouwer in de geschiedenis: hij plantte na de zondvloed drie wijnstokken op de hellingen van de berg Ararat.

Mesopotamië en Egypte

De Mesopotamische beschaving, die bloeide in het gebied tussen de rivieren de Tigris en de Eufraat (wat nu Irak en delen van Iran is), had ook een gevestigde wijntraditie. 

3000 jaar geleden was Egypte een centrum van wijnproductie. Het waren de Kanaänieten die de wijnstok introduceerden. De Egyptenaren maakten wijn, waarvan de consumptie was voorbehouden aan de elite. Bier was daar de drank van het volk.

Griekenland en Rome: de uitbreiding van wijn

De Grieken en Romeinen speelden een fundamentele rol in de uitbreiding van de wijncultuur in Europa. De Grieken beheersten als eersten de wijnbouw en verspreidden deze over het hele Middellandse Zeegebied.

Wijnbouw ontstond in Griekenland rond 2000 voor Christus en de wijngaarden bereikten hun hoogtepunt onder het Romeinse Rijk. Wijn werd een essentieel onderdeel van het dagelijks leven en de cultuur in het oude Griekenland en Rome.

Dankzij Fenicische en Griekse invloeden verscheen de wijnbouw in Spanje in 1100 voor Christus, in Italië in 800 voor Christus en in Frankrijk in 600 voor Christus.

Middeleeuwen en kloosters

Na de val van het Romeinse Rijk, tijdens de Middeleeuwen, speelden de kloosters een cruciale rol: de kerk was verantwoordelijk voor het behoud van de wijntraditie. Monniken waren bekwame wijnmakers en hielden het wijnmaken in heel middeleeuws Europa in stand.

De ontdekking van Amerika

De eerste wijn die op het Amerikaanse continent werd gemaakt, was Mexicaanse wijn. De eerste wijnstokken van het continent arriveerden in het Caribisch gebied. Toen de Spanjaarden zich vestigden, begonnen ze rond 1521 wijn te maken voor religieuze doeleinden.

Geleidelijk aan, dankzij de verschillende Europese immigratiegolven, begon de wijnbouw zich over heel Zuid-Amerika te verspreiden: van de Peruaanse woestijnen tot het koude Patagonië.

Argentinië en Chili zijn twee landen met een diepgewortelde wijntraditie, met het Andesgebergte als ruggengraat van de Zuid-Amerikaanse wijngaarden.

In 1560 verscheen de wijnbouw in de Verenigde Staten, waar in tegenstelling tot de Zuid-Amerikaanse landen al wilde wijnstokken groeiden. Dankzij de migraties veroorzaakt door de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de goudkoorts en de ontwikkeling van het spoorwegennetwerk, arriveerden Europese wijnstokken in het nu prestigieuze Californië.

Afrika, Azië en Oceanië

Alleen van Zuid-Afrika weten we de exacte datum van de eerste wijnoogst (1659). Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur, beval de aanplant van Nederlandse wijnstokken. De nationale druif pinotage is ontstaan uit een kruising tussen pinot noir en cinsault, verkregen door Abraham Perold, een onderzoeker aan de universiteit van Stellenbosch.

In Australië, een andere grote wijnmaker in de Nieuwe Wereld, verscheen de wijnbouw in 1791. Het was de Engelsman James Busby die 300 wijnstokken uit heel Europa plantte in de Sydney Botanic Gardens. Het duurde drie jaar om een optimale wijn voor consumptie te produceren.

China wordt de grote verrassing van onze tijd, maar wijnbouw in China bestaat al sinds 200 voor Christus. Na de openstelling van de economie in 1992 en met een grote bevolking die steeds meer geïnteresseerd raakt in wijn, is het mogelijk dat deze Aziatische reus binnenkort de grootste wijnproducent ter wereld wordt.

Tegenwoordig is wijn een wereldwijde industrie. Van de wijngaarden in Frankrijk, Italië en Spanje tot de opkomende wijnhuizen in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Australië, de wereld van wijn is divers en opwindend. Elke regio heeft een eigen karakter en smaak, wat van wijn een unieke en gewaardeerde drank maakt.

Dus als je de volgende keer een fles wijn ontkurkt, denk dan eens aan het verhaal in je glas. Wijn is veel meer dan een drankje; het is een reis door tijd en ruimte, een link naar oude beschavingen en een viering van het leven waarvan we moeten genieten, zij het altijd met mate. Proost!