Voorouderlijke mousserende wijnen: terug naar de oorsprong
In de drukte van het dagelijks leven duikt de essentie van "Kinfolk" op, een uitnodiging om opnieuw contact te maken met onze wortels en eenvoudiger te leven. Deze trend uit de Verenigde Staten is geïnspireerd door de levensstijl van de Amish, waarbij alles draait om de natuur en een eenvoudig bestaan op het platteland. Een minimalistische levensstijl die het belang benadrukt van de gemeenschap, verbondenheid met het land en de waarde van eenvoudige, authentieke dingen in een moderne, haastige wereld. De voorouderlijke methode past in deze zoektocht om weer aansluiting te vinden bij gebruiken en waarden die in de huidige maatschappij misschien wat achterhaald lijken. Het is een oude en traditionele techniek die van generatie op generatie is doorgegeven voor het maken van mousserende wijnen.
Wat is de voorouderlijke methode?
Als we aan mousserende wijn denken, denken we meteen aan champagne, een wijn die wordt gemaakt volgens de traditionele methode uit Frankrijk en die al eeuwenlang de meest verfijnde fijnproevers verovert. Maar dit is niet de enige manier om bubbels te maken. Terwijl de methode champenoise of traditionele is gebaseerd op een tweede gisting in de fles met toevoeging van gist en suiker, maken de Italianen hun beroemde prosecco, spumante d'Asti en lambrusco volgens de charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote roestvrijstalen tanks. Maar de oudste is de "méthode ancestrale" of "méthode pétillant naturel". Een manier van wijnmaken die zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw en wordt gekenmerkt door het starten van de gisting zoals bij elke andere wijn en die, wanneer hij nog niet klaar is, wordt gebotteld en afgesloten zodat het gistingsproces op natuurlijke wijze verdergaat zonder dat er gist of extra suiker moet worden toegevoegd. Omdat producenten die kiezen voor de voorouderlijke methode over het algemeen werken in direct contact met de natuur met behulp van biologische, ecologische en zelfs biodynamische methoden, is het resultaat natuurlijke mousserende wijnen waarin het ras, het oogstjaar, de bodem en de unieke persoonlijkheid van de plaats van herkomst worden getoond "zonder trucs of karton".
Hoe herken je een Pét-Nat?
Als er één ding is dat een voorouderlijke mousserende wijn kenmerkt, dan is het wel dat hij heel makkelijk wegdrinkt. Naast een minder interventionistisch productieproces, is een van de belangrijke verschillen in de voorouderlijke manier van proeven de druk. Of het nu wit, rosé of rood is, de "Pétillant Naturel", "Pét-Nats" voor vrienden, hebben minder druk en zijn daarom lichter, met een subtielere bubbel en meestal een lager alcoholgehalte. Bovendien wordt de wijn tijdens het bottelen niet gefilterd of geklaard, waardoor hij normaal een zekere troebelheid heeft door de aanwezigheid van dode gisten, wat helemaal niet erg is. Integendeel, het is een duidelijke indicator van een productieproces met weinig ingrepen.
Nog steeds niet zeker of je naar een pét-nat kijkt? Check de sluiting van de fles. Terwijl de traditionele methode de flessen sluit met een natuurlijke kurk, worden de voorouderlijke flessen meestal gekurkt met een metalen plaat van het type dat gebruikt wordt voor bierflessen. Een duidelijk onderscheidend beeld dat aangeeft dat deze voorouderlijke mousserende wijn geen wijn is om te bewaren en dat hij gemaakt is om zo snel mogelijk gedronken te worden. Hoewel het vinificatieproces duidelijk gericht is op een terugkeer naar de oorsprong, is de presentatie modern, met originele en pakkende etiketten die niets te maken hebben met het klassieke en elegante imago van de grote champagnes.
Dus nu weet je het: als je voorop wilt lopen in de bubbelwereld, kies je voor voorouderlijke mousserende wijnen die de markt veroveren. Een terugkeer naar de oorsprong die originele, natuurlijke, frisse en sprankelende mousserende wijnen oplevert die bij alles en iedereen passen.