Maak kennis met Meritxell Falgueras, communicator en sommelier
Net als de succesvolle HBO-serie "Sex and the City" die in de jaren negentig de bakens verzette, bekijkt Meritxell Falgueras de wereld van wijn met een moderne en ongegeneerd vrouwelijke blik. Vijfde generatie van een van de meest historische wijnbars in Barcelona, de Celler de Gelida, sommelier, journalist en spreker van vijf talen, is haar naam al vele jaren direct gerelateerd aan communicatie, sociale netwerken en de uitgeverswereld. Als er iemand is die de wijncultuur in de meest kosmopolitische stijl heeft weten te verheerlijken, is het ongetwijfeld Meritxell Falgueras. Een voorrecht om haar te kunnen interviewen...
- Zelfs toen je nog heel jong was, bewoog je je als een vis in het water in de wijnwinkel van je familie. Zonder twijfel zit wijn in je bloed. Herinner je je eerste kennismaking met wijn nog?
Wijn heeft altijd deel uitgemaakt van mijn familie omdat mijn hele familie werkte, zelfs mijn oma, en ik in de winkel mijn huiswerk maakte. Dus zelfs als kind wist ik dat magnum een fles van anderhalve liter was en geen ijsje!
- Je hebt het alleen de nalatenschap van Falgueras vootgezet. Je hebt jezelf ook opnieuw uitgevonden door schrijven en wijn te combineren in je werk. Denk je dat er een gebrek aan communicatie is in de wijnwereld?
De erfenis van de winkel wordt gerund door mijn broer, met wie ik het heel goed kan vinden en we werken heel goed samen, maar waar ik echt blij van word is communicatie en ja, we zijn dorstig naar informatie die met een glimlach wordt overgebracht.
- Je hebt vijf boeken op je naam staan, waarvan het laatste (Cátame) je eerste fictieboek is. Je werk is altijd fris, onbevangen en actueel. Denk je dat er achter een fles altijd een goed verhaal schuilt?
Ja, elke keer dat we een fles wijn leegdrinken, vullen we hem met gevoelens.
- Het concept "wine lover" is de laatste tijd in de mode geraakt. Wat is precies de betekenis ervan? Wie kan worden beschouwd als een echte "wine lover"?
Een wijnliefhebber is een fan van wijntoerisme, van gepaarde menu's, van het proeven van verschillende soorten of gebieden en begrijpt dat wijn meer is dan een levensstijl, het is cultuur.
- In je podcast #ConVinoConTodo heb je het over wijn als levensstijl. Oefeningen, proeverijen, uitdagingen, tips die ons op een leuke en ongedwongen manier dichter bij deze wereld brengen. Hebben we eindelijk gebroken met het stereotype dat wijn voor kenners is? Of hebben we juist nog een lange weg te gaan?
Wijn is kunst en moet op een persoonlijke manier worden ervaren.
- Je bent zeer actief op twitter, facebook en instagram en ook op je blog zijn je sociale netwerken aan de orde van de dag. Wat vind je van de nieuwe golf wijn-influencers die sociale media gebruiken om informatie te verspreiden? Denk je dat het nuttig is om de wijncultuur dichter bij de nieuwe generaties te brengen of zondigen we door het onderwerp zo simpel te maken?
Alles wat een gematigde wijnconsumptie bevordert, lijkt me een goed idee.
- Hoewel er steeds meer vrouwen zijn, wordt de wijnwereld nog steeds gedomineerd door mannen. Kun je ons een referentie in de wijnwereld geven die je heeft geïnspireerd om verder te gaan in een mannenwereld?
Toen ik klein was wilde ik María Isabel Mijares zijn. Daarna werd ik erg geïnspireerd door de kracht van Sara Pérez en haar manier van moederschap.
- Je bent een grote activiste voor vrouwenrechten en een van de drijvende krachten achter "Women of Wine". Waaruit bestaat dit platform? Welke plannen heb je voor de volgende edities?
Met dank aan mijn goede vriendin Anne Josphine Cannan, de oprichtster van "Women of wine", die me uit mijn postnatale depressie hielp door me te vragen haar te helpen met communicatie. We zijn een collectief dat elkaar helpt en we proberen onszelf altijd zichtbaarder te maken, zodat de vrouwen die in de wijnmakerijen werken de hoofdrolspelers worden.
- Het is duidelijk dat wijn geen geslacht kent, want een goede wijn is even lekker voor een man als voor een vrouw. Er bestaat echter nog steeds een mythe dat witte, lichte of zoete wijnen favoriet zijn bij vrouwen. Hoe kunnen we dit paradigma doorbreken?
Nee. Echt niet! Veel vrouwen houden van een goede Priorat! En dan zouden er ook wijnen zijn voor LGTBI! Wijn is nooit geslachtsgebonden geweest!
- In je boek "Wat te drinken als je niet drinkt" stel je een grote verscheidenheid aan alcoholvrije dranken voor. Waarom ben je, vooral als sommelier, geïnteresseerd geraakt in mensen die, al dan niet vrijwillig, geheelonthouder zijn? Vind je dat we meer over hen moeten nadenken?
Ja, absoluut, vooral om jongeren te leren drinken en om iedereen te leren van het leven te genieten, ook zonder alcohol. Omdat je ook een 0,0 gastronomisch drankje kunt nemen.
- Als fulltime moeder, communicator en sommelier, hoe krijg je het voor elkaar om dit allemaal te combineren? Is de balans tussen werk en privé volgens jou een droom of werkelijkheid?
De balans in mijn geval is te danken aan mijn ouders en mijn vrienden. Ja, het is heel frustrerend om niet zoveel te kunnen bereiken als je zou willen, maar ik ben er heel duidelijk over dat ik mijn carrière of mijn langverwachte moederschap niet wil opgeven.
- Veel sommeliers zijn de grens overgestoken en hebben het aangedurfd om eigen wijn te maken. Zou je dat willen doen?
Ik ben al wijnmaker geweest in Toscane en ik houd er niet van om verbonden te zijn aan een project, ik ben liever bezig met de wijncultuur in het algemeen. Ik ben van plan om op te komen voor liefdadigheidswijnen.
Elke wijn heeft zijn moment. Kun je met ons een referentie delen die onlangs een stempel op je heeft gedrukt?
Deze week heb ik een proeverij gedaan in Roca Village over verschillende soorten bubbels: cava brut, Corpinnat rosé, champagne Grand Cru... Wat ik het leukst vind aan mijn beroep is die connectie met de Griekse praxis waarin je nooit stopt met zintuiglijk leren!