Lang leve vermout, actueler dan ooit!
Het vermoutuurtje is altijd een gelukkig moment, een ontspannen gelegenheid om te delen, te socialiseren, te genieten van kleine gastronomische genoegens, altijd in goed gezelschap. De vermout, dit eigenaardige drankje het product van de alchemie tussen wijn, alcohol en plantaardige producten, verandert zijn ouderwetse kleding en vernieuwt zichzelf, vindt zichzelf opnieuw uit en kleedt zich zelfs aan en verkrijgt stamboom . Vermout is modieuzer dan ooit!
Bij Decántalo bieden we je een gevarieerde categorie om vermout te kopen van verschillende merken, stijlen en afkomst zodat je vanuit huis kunt genieten van deze gezellige socialisatiepraktijk.
Maar hoe komt vermout tot stand?
Er wordt gezegd dat de Egyptenaren al in 1700 voor Christus likeuren maakten met absint en dat Hippocrates in het oude Griekenland in de 5e eeuw voor Christus het vinum hippocraticum inwijdde, resultaat van maceratie in wijn van alsembloemen en dictamumbladeren, een herstellende drank die diende als remedie tegen gebrek aan eetlust en ondervoeding en waarvan het recept na verloop van tijd werd verrijkt met de aanwezigheid van andere kruiden en bloemen. De traditie van het macereren van kruiden, bloemen en wortels in wijnen is wijd en oud.
In 1555 verschijnt in het boek "De' secreti del reverendo donno Alessio Piemontese" de term wermutkraut (alsem kruid) als de basis van vermout die velen associëren met een zelfgemaakt drankje dat, zoals Hippocrates al zei, diende als een herstellend middel.
Verschillende auteurs plaatsen de oorsprong van vermout ergens in Duitsland of het huidige Hongarije en sommigen beweren zelfs dat het in de Balkan zou kunnen liggen. Andere auteurs wijzen erop dat de oorsprong van vermout in Italië ligt dankzij de uitwerkingen van de Italiaan Antonio Benedetto Carpanno, die wijnen van lage kwaliteit op smaak bracht om ze smakelijker en aangenamer te maken voor het gehemelte.
Hoewel de oorsprong van vermout niet helemaal duidelijk is, is het waar dat de naam van deze gearomatiseerde wijn afkomstig is van het woord wermutkraut die in de loop van de tijd is omgevormd tot wermut, vermout, vermout, vermout … tot we komen bij wat we nu kennen: vermout. Het woord betekent "alsem", een aromatisch kruid dat niet mag ontbreken bij de bereiding
Hoe wordt vermout gemaakt?
De basisingrediënten zijn wijn, water, alcohol, plantaardige ingrediënten en gekarameliseerde suiker die optioneel wordt gebruikt om het kleur te geven.
Twee botanicals zijn altijd aanwezig in een vermout: absint en dictamus uit Kreta.
De eerste stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering, het geeft de drank ook zijn karakteristieke bitterheid en de tweede geeft een sterk balsamico-aroma, zorgt voor aromatische tonen en wat bitterheid.
Vanaf hier kan er van alles gebeuren. Het succes van een goede vermout ligt in het vinden van de balans tussen bitterheid, zoetheid en zuurgraad uitgaande van een goede basiswijn, meestal een jonge en neutrale witte wijn zodat deze is geïmpregneerd met de smaken en aroma's die elke producent in zijn recept verwerkt, formules die vaak met grote achterdocht worden bewaard omdat ze het kenmerk en de persoonlijkheid van elk huis vormen.
De traditionele uitwerking is gemaakt van de maceratie van de botanicals, die meestal meer dan vijftig zijn in de klassieke formules, in een hydro-alcoholische oplossing, die aanleiding geeft tot het vloeibare extract van vermout waaraan wijn wordt toegevoegd in een verhouding van ongeveer 25% extract tot 75% wijn en waarvan het eindproduct moet variëren tussen 15 en 23 graden alcohol en waaraan ten slotte suiker of karamel wordt toegevoegd om het de karakteristieke kleur en zoetheid van elk merk en elke stijl.
Het verstrijken van de tijd en de geest van vernieuwing van vermouth hebben aanleiding gegeven tot andere productiemethoden waarbij men in plaats van maceratie bijvoorbeeld de infusie van plantaardige ingrediënten kan gebruiken en waarbij in plaats van door suiker toe te voegen kunt u mistela's, zoete wijnen of likeuren gebruiken.
We kunnen ook vermout vinden die in vaten heeft gelegen en die aanleiding hebben gegeven tot andere classificaties zoals reserva vermout en great reserve.
Stijlen van vermout
Aanvankelijk waren er twee overheersende stijlen:
Witte vermout: komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is meestal droger en heeft een hoger alcoholgehalte.
Zwarte vermout (of rood): van Italiaanse oorsprong en zoeter dan witte en met een lager alcoholgehalte.
Maar het verlangen naar actualiteit van deze oude bekende is zo groot dat we tegenwoordig zelfs rosé vermout kunnen vinden, de nieuwste noviteit van dit aperitief dat nooit uit de mode raakt.
Bovendien is vermout altijd een geweldige bondgenoot geweest van mixologen, dus je kunt het ook vinden in mythische stukjes mixologie zoals de Martini of de Negroni.
Hoe vermout serveren en bewaren?
Vermout die al in de fles zit, zal in de loop der jaren niet beter worden. Wanneer het in de verkoop gaat, is het klaar voor consumptie en na het tweede jaar beginnen de aromatische eigenschappen ervan af te nemen.
Voor het serveren kunt u het beste een glas gebruiken met een brede opening maar met een iets smallere bodem. De consumptie ervan is ideaal voor tapastijd, om het aperitief te begeleiden en zelfs om te genieten van de maaltijd na het eten of desserts.
In een meer formele setting werkt het goed om te worden geserveerd in een groter glas van fijn kristal, zodat het zijn temperatuur kan behouden.
Aangezien we het hebben over temperaturen, variëren deze afhankelijk van de stijl van elke vermout. Witte wijnen kunnen het beste worden genoten als ze worden geserveerd bij een temperatuur van 6°C-8°C, voor rode vermout kan de temperatuur worden verhoogd tot 8°C-10°C en wijnen die een soort van gulle wijn kan worden geserveerd tussen 12°C-14°C om de meer complexe aroma's beter te waarderen.
Als de vermout eenmaal geopend is, kun je hem beter in de koelkast bewaren met de fles goed afgesloten.
En, om de laatste stap te zetten, hier zijn een paar aanbevelingen voor jou om te beginnen met het genieten van de prachtige wereld van vermout.
1. Vermouth Yzaguirre Blanco Reserva
Deze vermouth zal je veroveren met zijn heerlijke fruitige karakter en uitstekende balans tussen bitterheid en zoetheid. Zijn 12 maanden rijping in vaten dragen bij aan het feit dat hij minder zuur is dan een klassieke witte vermouth en hem een zijdezachte textuur, consistentie en karakter geven. Een vermouth die, vanwege zijn smaak en kwaliteit, is bekroond op de International Wine and Spirit Competition (IWSC). We raden je aan om ervan te genieten in een breed glas met drie of vier ijsblokjes, een schijfje citroen en een muntblaadje. Je zult het geweldig vinden!
2. Vermouth Perucchi Gran Reserva
Deze vermouth heeft het allemaal! Het verrast met zijn grote aromatische elegantie waar je florale, fruitige en kruidige tonen zult vinden. Op het gehemelte ontvouwt het zijn charmes met een uitstekende balans van zuur-bitter-zoet en toont het de heerlijke complexiteit die de meer dan 50 botanicals die het bevat, bieden. Vermouth Perucchi Gran Reserva wordt geproduceerd volgens het solera-systeem in grote capaciteit fudres, waar de moedergist uit 1876 rust. Een proces dat 3 jaar duurt om te voltooien en waarbij geen kleurstoffen of conserveermiddelen worden gebruikt. Een waar genot voor de smaakpapillen!
De tijd voor vermoutis zonder twijfel een traditie die zal blijven bestaan en dat, ondanks het feit dat het als een ouderwets gebruik kan worden beschouwd, deze gearomatiseerde drank levendiger is en actueel nooit. Lang leve vermout!