Kennismaking met Fredi Torres, wijnbouwer en chef van Wines OFF the Record
Een bondige typering van Fredi Torres? Niet te stoppen. Een Zwitserse df met een Galicisch hart, met passie voor zowel wijn als muziek.
Wijnliefhebbers kunnen alleen maar dankbaar zijn voor deze man die, naast het maken van wijnen met Zwitserse precisie, met de elegantie van eenvoud, de drijvende kracht is achter de organisatie van de Vinos OFF the Record, het alternatieve festival dat al negen edities lang nieuwe wegen inslaat en steeds meer fans krijgt in zowel Madrid als Barcelona.
Tijd om nader kennis te maken met Fredi Torres en Wines OFF the Record.
- Fredi, je bent geboren in Galicië, maar je woont al sinds je kindertijd in Zwitserland. Herinner je je de eerste wijngerelateerde ervaring die je koestert?
Ja. Toen ik vier jaar oud was, hadden we in het familiehuis in Galicië (O Grove) een mini-bodega waar mijn mijn overgrootvader wijn maakte voor de familie, zoals elke boerenfamilie dat toen deed.
- Je hebt weleens gezegd dat "de roep van wijn" laat tot je kwam. Hoe zit dat?
Precies! Ik herontdekte wijn toen ik 18 was, dankzij een vriendin in Zwitserland, en van daaruit sprong ik halsoverkop in de wereld van de wijn.
- Heb je, nadat je een opleiding tot oenoloog hebt gevolgd en in verschillende landen en wijnmakerijen bent gaan werken, een referentie die je heeft getekend? Wat waren die tips of lessen die je vandaag de dag nog steeds toepast?
Ik herinner me mijn eerste wijnstage in Zwitserland, met Henri Chollet in de wijngaarden van Lavaux. Hij is voor mij als een vader geweest en een karakter vol gezond verstand, die veel invloed op me heeft gehad en me heeft geholpen om mijn persoonlijke stijl te creëren.
- Sindsdien ben je niet meer te stoppen. Je begon als muzikant en werkte als dj in Zwitserland, dus naast je passie voor wijn ben je ook een echte festivalliefhebber. Hoe ben je betrokken geraakt bij de organisatie van Tast amb Llops? Een demonstratie van wijnen die faam heeft verworven in Gratallops (Priorat).
Mijn liefde voor muziek en de dansvloer was zo groot dat ik ook studeerde en afstudeerde als geluidstechnicus aan de beroemde SAE-school (Zürich, Zwitserland) om een betere DJ te worden en het beste van mezelf te geven aan de mensen.
Hetzelfde gebeurde met wijn en daarom hebben we, zodra we in Gratallops aankwamen, Tast Amb Llops opgericht, samen met mijn vrienden of adoptieouders het hotel Cal Llop, om iets anders en alternatiefs te bieden voor wat er toen was. Iets met een andere, meer kwalitatieve en menselijke benadering met een unieke sfeer.
- Na ervaring te hebben opgedaan met de organisatie van Tast amb Llops, waar kwam het idee voor Vinos OFF the Record vandaan? Door een baanbrekende bijeenkomst van wijnboeren, die plaatsvindt in Madrid en Barcelona en nu aan haar negende editie toe is.
Vinos Off the Record kwam bij me op nadat ik met Titín (Ricardo Palacios) en vrienden in El Bierzo was geweest voor een biodynamische training met onze dierbare Pierre Masson (die mijn biodynamische adviseur was). Die dagen in Monvínic kreeg ik een tafel om al mijn gekte en projecten aan mijn importeurs te presenteren, maar ik voelde me eenzaam. Op die avond in El Bierzo had ik het idee om mijn vrienden, die ik bewonder en van wie ik hou, samen te brengen om een evenement te maken dat uit de conventies zou breken, en zo werd Off geboren.
- Vinos OFF the Record is een niet te missen demonstratie geworden voor zowel wijnliefhebbers als professionals. Wat is het geheim van dit succes?
Bij Vinos OFF the Record ,samen met mijn partner Ollivier Jacq (rechts op de foto) en ons team, hebben we al onze energie, denken en middelen gestoken in het creëren van het beste platform voor de 50 aanwezige producenten, maar ook voor de 700 bezoekers. Met z'n allen willen we een fijne tijd voor werk en contacten, maar zonder het vermoeiende gevoel te hebben van werken, zonder dat het een ongecontroleerde puinhoop is.
Daarom proberen we elk detail te controleren, zoeken we naar unieke plekken met een ziel, zorgen we voor al die mensen zoals onze oma dat deed en benaderen we ze professioneel, maar ook als vrienden onder elkaar. In de vorige editie in Madrid hadden we een tafelvoetbalspel en twee arcadespellen.
We zijn OFF nooit begonnen om winst te maken, in tegenstelling tot andere wijnbeurzen; en we willen dit unieke format behouden dat anderen nu proberen te kopiëren, wat de reden is waarom we tot onze spijt meer dan 200 aanvragen per jaar afwijzen.
- Hoe zit het met je projecten als wijnmaker? Kun je ons iets vertellen over die Fredi Torres? Hoe zijn jullie wijnen?
FTV (Fredi Torres Viticultor) beschrijven zou veel tijd in beslag nemen. Ik wil alleen maar zeggen dat toen ik 20 jaar geleden in Spanje aankwam, ik tegen de stroom inging door vroeg te oogsten en aan biodynamica te doen. Vandaag zie ik tot mijn vreugde dat anderen hetzelfde doen en dat we onze krachten bundelen in deze richting.
De wijnen die ik maak hebben altijd een rode draad: respect voor de identiteit van het gebied waar ik ze maak, de variëteiten die ik gebruik, frisheid en spanning die plezier geven.
Wat ik in Zwitserland doe is ook iets heel unieks en het ontdekken waard.
- Je hebt projecten in verschillende wijngebieden. Volg je dezelfde werkfilosofie in alle regio's waar je wijnen maakt, of pas je je manier van werken aan aan elk gebied en elke wijnmaker met wie je samenwerkt?
Met meer dan 12 projecten in drie landen is het moeilijk om ze allemaal te bespreken, maar ik zou zeggen dat ze bijna allemaal een vergelijkbaar DNA hebben, maar tegelijkertijd een eigen karakter. Ik heb de neiging om me aan elk geval een beetje aan te passen, omdat ik gevoelig ben voor de mensen die ik ontmoet, het omringende landschap en de geschiedenis van elke plaats of druif.
- Je andere grote liefde is muziek. Je hebt je innerlijke dj naar buiten laten komen bij verschillende wijnproeverijen van vrienden en wijnmakers. Muziek en wijn samen zijn erg in de mode. Wat vind je van de harmonie tussen muziek en wijn? Zou je een combinatie van wijn en muziek durven voorstellen?
Muziek vergezelt me altijd op mijn reizen (behalve reggaeton luister ik naar alle genres), maar ik denk niet dat het een goed idee is om muziek op te zetten in de wijnmakerij of wijngaard als ik geconcentreerd bezig ben. Ik heb altijd graag muziek gedraaid om te ontspannen als ik kook en ondertussen een fles wijn ontkurk, en zoals je zegt, ze gaan perfect samen. Een Bourgogne en Chopin, of een klassiek pianostuk! Een barolo met Rock Punk of Joy Division! Of wat dacht je van een gerijpte albariño met Funk of James Brown?
- Jij bent nogal op de hoogte van nieuwe trends. Welke wijnboer(en) moeten we in de gaten houden? Of welke wijnregio staat volgens jou op het punt een grote sprong te maken en moeten we in de gaten houden?
Er zijn er een paar, maar ik heb het gevoel dat La Rioja wordt vernieuwd op een manier die niet mogelijk leek (Carlos Sánchez of José Gil zijn voorbeelden). Ook Guti met zijn Mixtura-project in Ribeiro is het volgen waard, net als het collectief Som Vida Penedès, dat een team van jonge wijnboeren uit de Penedès samenbrengt. En een waar ik verliefd op ben, is Raíces Ibéricas, dat nauwgezet en bijna Zwitsers werk doet om Spaanse druivenrassen te redden of te verbeteren met een communicatie die gelikt, leuk en moderner is.
- Iemand die zo onstuitbaar is als jij moet ook onstuitbaar zijn als het aankomt op het zoeken naar en proeven van nieuwe oenologische schatten. Kun je ons vertellen welke wijn de laatste echte coup de cœur voor je was?
Ik heb simpelweg een liefdesaffaire die ik beschikbaar probeer te maken voor anderen in een poging een boodschap over te brengen om beter voor de natuur, dieren en mensen te zorgen.
Het is moeilijk om er maar één uit te kiezen, maar ik zou zeggen Clos Stagasta, in Toinos, Griekenland, een wijn en een buitengewoon project dat me doet denken aan mijn eigen gekte en een wijn die ook te zien zal zijn op Wines OFF the Record Barcelona 2024.