Een onvergetelijk nagerecht. Durf je het aan?
Al in de tijd van de Romeinen werd het al beoefend en tegenwoordig is het een van de meest verwachte momenten na de maaltijd op feestdagen. Een authentieke Spaanse gewoonte —het Spaanse woord ervoor heeft zelfs geen vertaling in andere talen— de sobremesa is een traditie die het hele jaar door religieus wordt gerespecteerd en die tijdens Kerstmis bijzonder belangrijk wordt. Juist na de maaltijd, terwijl men wat dessert proeft vergezeld van een drankje, is dit impasse het perfecte moment om te praten en te discussiëren over (bijna) elk onderwerp terwijl de maaltijd verteerd wordt.
Als je het nog nooit hebt geprobeerd, laten we je enkele suggesties doen om ervoor te zorgen dat de eerste keer onvergetelijk is. Als je daarentegen al weet waar we het over hebben en ervaring hebt, hier zijn enkele tips om te voorkomen dat een van de meest familiale momenten van deze feestdagen je tegenstaat.
Voor de klassiekers
Aanwezig in alle landen, is anijs altijd een veilige keuze. Onder welke naam dan ook (Pastis in Frankrijk, Ouzo in Griekenland, Raki in Turkije), deze gedistilleerde kruid, die al in het oude Egypte werd verbouwd, heeft geresulteerd in een van de onmisbare dranken tijdens deze feestdagen. Maar pas op voor de kater de volgende dag!
Tip
Ideaal om te combineren met de typische kerstlekkernijen. Om de smaak te versterken, probeer een kleine hoeveelheid toe te voegen aan het recept van een van je desserts. Dit zal een ongeëvenaarde toets geven.
Onze aanbeveling
Anís del Mono Dulce 150 aniversario Edición de Lujo 70 cl
Voor de nostalgici
Enkele eeuwen geleden was brandy of Cognac (in zijn Franse versie) een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Echter, met de opkomst van nieuwe gedistilleerde dranken, raakte deze brandewijn, verkregen uit de distillatie van druiven, in verval en werd het naar de achtergrond verdrongen. Toch, als een feniks, herrijst de brandy uit zijn as met nieuwe recepten en veel toegankelijkere bereidingen.
Tip
Deze gedistilleerde drank heeft altijd zijn perfecte partner gevonden in chocolade; echter, als je niet van zoet houdt, kun je doorgaan met hartige opties, zoals jamón ibérico. Probeer het ook te mengen in een shaker met citroensap, vloeibare suiker, een eiwit en je hebt een Brandy Sour. Denk je nog steeds dat brandy ouderwets is?
Onze aanbeveling
Voor de avonturiers
In 1918 arriveerde de jonge Masataka Taketsuru, een expert in de productie van sake, in Glasgow (Schotland). Zijn missie was om te leren hoe whisky te maken. En hij slaagde erin een pionier te worden in de productie van deze Japanse gedistilleerde drank, die een van de meest bijzondere opties wordt om twee redenen: de zorgvuldige productie (met bronwater dat langzaam wordt gedistilleerd) en de rijping in Japanse witte eiken vaten (mizunara). Mentaal bevind je je aan de andere kant van de wereld wanneer je zwager voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal vertelt.
Tip
Opnieuw, en altijd met toestemming van de Japanse keuken, is chocolade (vooral de bittere) de perfecte combinatie. Vergeet het fruit niet, vooral de appel en de peer, die perfect samengaan met de vanille- en zoete tonen van dit type whisky.
Onze aanbeveling
Hakushu 12 Años Japanese Single Malt Whisky
Voor de indulgenten
Ja, we weten dat je laatste herinnering aan tequila niet erg goed is. Maar we vragen je om een poging te doen en het laatste shot dat je nam in die bar te vergeten en het een nieuwe kans te geven. Geen toasts of haast. Gewoon een glas, een fles en alle tijd van de wereld om te genieten van een van de meest onbekende gedistilleerde dranken (technisch gezien), waarvan de kwaliteit vaak over het hoofd wordt gezien. Van de meest eenvoudige versie tot de complexiteit van de tequilas reposados en tequilas añejos. We zijn er zeker van dat een van de opties je zal veroveren.
Tip
Vergeet het zout en de limoen, en proef het direct, op kamertemperatuur, genietend van de aroma's die het afgeeft. Serveer het in een ballonglas of brandyglas, ideaal om de geurtonen te behouden. Geloof ons, het zal je verrassen.
Onze aanbeveling
Voor de zoetekauwen
Zoete wijnen mogen ook niet ontbreken op je tafel. Hun combinatie is eenvoudig: elk dessert past onder de paraplu van deze optie die ook het terrein van de aperitieven begint te veroveren. Niet geschikt voor diabetici!
Tip
Als de meer klassieke opties je vervelen, probeer dan de meer dichte en geconcentreerde wijnen te vervangen door lichtere, zoals de edele rotting van de Tokaji (Hongarije) en de Sauternes (Frankrijk), of een fles van een versterkte wijn uit de D.O. Xerez-Sherry, gemaakt van gedroogde druiven.
Onze aanbeveling
Voor de verantwoordelijken
Tijdens het kerstseizoen blijven alcoholvrije gedistilleerde dranken zich vestigen als een van de smakelijkste opties. Langzaam maar zeker reageren de grote huizen en wijnhuizen op een veel bewuster en veeleisender markt, door dezelfde kwaliteit en smaak als altijd te bieden met de alcoholvrije versies van hun klassiekers.
Tip
Gins hebben een breed scala geopend, met honderden opties. Maar dat is niet alles. Whisky, rum en likeuren blijven ook niet achter. Houd ze in de gaten!
Onze aanbeveling
Voor de chocoladeliefhebbers
Het maakt niet uit wat er op tafel ligt. Het kan het beste dessert ter wereld zijn. In je hart is er alleen plaats voor één optie: chocolade in al zijn varianten. Als echte chocolade liefhebber weet je dat dit voedsel goed samengaat met bijna alles; er is echter altijd een hoofdstuk gereserveerd voor de Portwijnen. Of het nu wit of rood is, deze combinatie is historisch gezien een winnende combinatie, aangezien de handel in beide producten altijd de basis van de Portugese economie is geweest.
Tip
Op het moment van de waarheid is het superbelangrijk om zeker te zijn van de zuiverheidsgraad van de chocolade, omdat we altijd op zoek zijn naar contrast. Hoe bitterder de chocolade, hoe voller de wijn moet zijn (en vice versa).
Onze aanbeveling
Zoals je ziet, is de sobremesa meer dan een traditie, het is een ware kunst waarin veel variabelen een rol spelen. Maar maak je geen zorgen. Je hoeft geen meester te zijn. Uiteindelijk is de keuze die je maakt van minder belang; het belangrijkste is te genieten van het gezelschap en de magie van het moment.