Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

De meest voorkomende mythes over wijn ontmaskerd

16/08/2023 Nieuws

De wereld van wijn zit vol charme en mysterie, maar ook met mythes en urban legends die onze perceptie en ervaringen kunnen beïnvloeden.  Het is tijd om deze wetenschappelijk ongefundeerde misvattingen te ontmaskeren en de waarheid achter elk ervan te ontdekken.

Doe jij mee?

5 valse mythes over wijn

Mythe 1:

Als je een lepel in een fles mousserende wijn doet, blijft de wijn bruisen.

Je hebt vast wel eens een fles mousserende wijn in de koelkast gezien, geopend en met een lepel in de hals. In Spanje is het een diepgewortelde gewoonte. Het idee is dat de metalen lepel snel afkoelt en het koude metaal, door koudere lucht uit te stoten, het moeilijk maakt voor het gas om te ontsnappen. 

Sommigen denken ook dat het metaal in contact met de vloeistof ervoor zorgt dat de bubbels aan de lepel blijven plakken, in plaats van uit de fles te ontsnappen. Maar deze truc heeft geen wetenschappelijke basis. Het beste is een goede luchtdichte stop te gebruiken en zo verleng je de levensduur van je favoriete bubbels nog een paar dagen om hem in goed gezelschap leeg te drinken.

Mythe 2:

Rode wijn wordt op kamertemperatuur geserveerd en mag nooit worden gekoeld.

Allereerst, wat bedoelen we met kamertemperatuur? Als we rekening zouden houden met de globale temperatuur en het gemiddelde zouden nemen van de verschillende klimaten in de wereld, dan zouden de berekeningen resulteren in een globale waarde van ongeveer 14°C (die helaas aan het stijgen is).

In werkelijkheid blijkt de omgevingstemperatuur kouder te zijn dan we denken en is ze niet gemeenschappelijk voor alle bewoners van de aarde en voor alle seizoenen. De ideale aanbevolen temperatuur voor het drinken van rode wijnen ligt tussen 13°C en 18°C (de wereldwijde gemiddelde temperatuur valt binnen dit bereik), wat we bedoelen met "kamertemperatuur".

Als je thuis geen koelkast hebt waarmee je je rode wijnen binnen dit ideale drinktemperatuurbereik kunt bewaren, raden we je aan om ze een beetje te koelen voor je ze serveert. Zet ze ongeveer 20 minuten in de koelkast en terwijl je ze serveert en drinkt, hebben ze hun ideale temperatuur om ze te waarderen zoals het hoort. Er zijn zelfs lichtere, fruitigere wijnen die in de zomer het best licht gekoeld gedronken worden.

Mythe 3: 

Als het een witte wijn is, zorg er dan voor dat hij van het jaar is, want witte wijnen verouderen niet goed.

Als er mensen zijn die deze bewering nog steeds geloven, dan hebben ze zeker geweldige flessen en legendarische witte wijnen met lange rijping gemist, zoals deze Viña Tondonia Blanco Gran Reserva, een wijn die zo gewild is dat hij altijd uitverkocht is.

Het is waar dat niet alle witte wijnen (maar ook niet alle rode wijnen) gemaakt zijn om lang of langdurig te rijpen. Er zijn factoren die bijdragen aan de buitengewone levensduur van een wijn. Tegenwoordig vinden we witte wijnen die men laat rusten of die gerijpt zijn in eiken vaten om ze complexiteit en romigheid te geven. Als je ze nog niet kent, probeer er een paar en je zult zien dat de korte levensduur van witte wijnen niets meer is dan een mythe.

Mythe 4:

De gouden regel: witte wijnen voor vis en rode wijnen voor vlees en kaas.

In de vorige mythe hadden we het over gerijpte witte wijnen, wat als voorwendsel dient om het diepgewortelde geloof in het paren bij uitstek te ontkrachten: witte wijnen bij vis en rode wijnen bij vlees. Het zijn precies de gerijpte witte wijnen die zo'n interessante body en complexiteit bieden dat ze een stevige stoofpot met of zonder vlees kunnen begeleiden. En bovendien, in tegenstelling tot wat men altijd heeft geloofd, zijn oudere witte wijnen de beste begeleiders van kazen. Wist je dat?

Aan de andere kant zijn er rode wijnen die door hun verfijndheid niet de meest geschikte wijnen zijn om vlees in zeer stevige of kruidige stoofpotten te begeleiden. De kracht van het gerecht overschaduwt de subtiliteit van de wijn en overschaduwt zijn aanwezigheid. Het zijn echter wijnen die perfect samengaan met een goede vis. Krijg jij al zin om ze te proeven?

Mythe 5:

Hoe ouder de wijn, hoe beter.

Niet alle wijnen worden beter naarmate ze ouder worden. Sommige wijnen zijn gemaakt om onmiddellijk van te genieten en bedoeld om jong en fris gedronken te worden, terwijl andere kunnen profiteren van een goede rijping.

Bovendien is een door experts gecontroleerde rijping in een wijnmakerij niet hetzelfde (in vaten of flessen en in ideale omstandigheden) als de temperatuur en vochtigheid thuis. Met andere woorden, het simpelweg lang bewaren van een wijn verbetert de kwaliteit niet.

Bovendien zijn wijnen net mensen, ze leven en evolueren, elk op een andere manier, dus een goed bewaarde wijn kan goed verouderen en ons aangenaam verrassen, of hij kan evolueren op een ongunstige manier die zijn organoleptische eigenschappen schaadt.

Een goed hulpmiddel om te genieten van de geleidelijke evolutie van een goede wijn is de coravin, waarmee we een kleine hoeveelheid vloeistof kunnen onttrekken zonder de fles te hoeven ontkurken, waardoor we de levensduur weken, maanden of zelfs jaren kunnen verlengen en dus kunnen controleren op welk punt je het prettigst vindt om de fles te ontkurken.

Het is verbazingwekkend hoe regels en stereotypen over wijn vandaag de dag nog steeds bestaan, en ze zijn niet altijd universeel en nog minder vaak waar. 

Het is dus tijd om waarheid van fictie te scheiden en oude mythes te ontkrachten om volop te kunnen genieten van de fascinerende wereld van wijn! En daar krijg je geen spijt van!