De Gin Tonic (of Gintonic): de modieuze gin-mix
De Gin Tonic (of Gin Tonic , zoals je wilt) is een cocktail die de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen en de onbetwiste nummer één van de combinatie is geworden.
Het begin van deze drank is ver weg: de eerste Gin Tonic bevindt zich in India, aan het einde van de 19e eeuw. De Engelse soldaten en kolonisten moesten zichzelf beschermen tegen de malaria-epidemie die het land doormaakte en om deze te bestrijden was kinine een van de belangrijkste wapens die ze hadden. Maar kinine had een probleem: een extreem bittere smaak.
Rond 1825 vonden Engelse officieren in India een manier om hun dagelijkse dosis kinine wat draaglijker te maken: ze losten kininetabletten op in water, en voegden suiker toe, limoensap en… gin.
Zo zouden de Engelse officieren zonder het te weten de voorlopers worden van de Gin and Tonic.
Er is geen geheim voor het bereiden van een goede Gin Tonic. Je hoeft alleen maar op drie basisaspecten te letten: het glas, de gin en de tonic.
Het glas moet breed zijn, zodat je veel, veel, veel ijs kunt toevoegen. Het moet koud zijn zodat het ijs niet smelt en zo de perfecte verhoudingen tussen de tonic en de gin behouden.
Maar de basis van een goede Gin-Tonic is natuurlijk een goede gin. Gin is een brandewijn die wordt verkregen door ongemoute gerst te destilleren, jeneverbessen en andere smaakstoffen die bekend staan als botanicals toe te voegen. Het is de mix van verschillende botanicals die uiteindelijk de persoonlijkheid van de gin bepaalt.
Een van de meest gebruikte botanicals is de schil van citrusvruchten (citroen, limoen, sinaasappel of mandarijn), die zorgt voor een uniek aroma en smaak. De gins Mombasa Club Gin, Martin Miller's Gin of Mascaró 9 zijn goede voorbeelden van het gebruik van citrus onder de plantaardige ingrediënten.
Komkommer is een ander ingrediënt dat veel aroma en een zeer kenmerkende smaak. De grootste exponent van het gebruik van komkommer onder zijn botanici is te vinden in Hendrick's, de beroemde Schotse gin.
We vinden ook gins zoals de Spaanse Gin Mare die mediterrane planten zoals tijm, rozemarijn of basilicum gebruikt als belangrijkste plantaardige ingrediënten.
Zoethout is een andere botanische stof die wordt gebruikt in premium gins zoals Bulldog. Het heeft een sterke, bittere smaak en helpt de nuances van de gin naar voren te brengen.
Amandelen komen ook veel voor als plantaardige ingrediënten bij de productie van gin. Ze voegen aromatische zoetheid en geroosterde tonen toe aan gins zoals Bombay Sapphire of, een intense geeloranje kleur die wordt veroorzaakt door het gebruik van saffraan als belangrijkste botanische stof.
Dan zijn er Japanse gins zoals Roku die zorgen voor een geweldige persoonlijkheid met pure aroma's van Japanse botanicals zoals groene thee, kersenbloesems, yuzu of sansho (Japanse peper).
Als we het glas eenmaal heel koud hebben, vol met ijs en met onze gekozen gin, hoeven we alleen nog maar af te sluiten met een tonic volgens de geselecteerde gin. Vandaag hebben we talloze tonics op de markt zoals de klassieke Schweppes, met zijn vernieuwde versies van roze peper, gember, kardemom, oranjebloesem en lavendel. De Fever Tree, met kinine en natuurlijke planten of de Kas Blue Tonic die hints van mandarijn en sinaasappelcitrus brengt.
We kunnen ook wat kruiden toevoegen om de plantaardige ingrediënten in de gin te accentueren of naar wens te contrasteren. Citroenschil, een schijfje komkommer of een paar zwarte peperkorrels kunnen een mooie finishing touch zijn voor die perfecte Gin-Tonic.