5 onbekende wijngebieden met uitzonderlijke wijnen
In de enorme en fascinerende wereld van wijn zijn er wijngebieden die, hoewel geen verborgen schatten, niet dezelfde media-aandacht krijgen als zeg Bordeaux, Napa Valley, Toscane of Rioja. Talloze minder bekende appellations produceren uitzonderlijke wijnen met hun geheimen van ongeëvenaarde smaak en kwaliteit.
Het betreden van deze onbekende regio's is als het openen van een deur naar een wijnuniversum vol verrassingen en spannende ontdekkingen.
We nodigen je uit voor een spannende reis door vijf wijngebieden waar weinig over gesproken wordt, maar waar echte vloeibare juweeltjes worden geproduceerd die het verdienen om gekend en gewaardeerd te worden door wijnliefhebbers.
Stap in, we vertrekken!
5 wijngebieden die het ontdekken waard zijn
D.O. Montilla-Moriles (Spanje)
Montilla-Moriles (Córdoba) is het gewend om in de schaduw van de Marco de Jerez te leven. Dit is een Andalusische appellation waar geweldige wijnen worden geproduceerd die erg lijken op de beroemde versterkte wijnen van Jerez. Hier vinden we twee oorsprongsbenamingen: de D.O. Jerez-Xérès-Sherry en de D.O. Montilla-Moriles. Meer dan rivalen zijn het zussen die veel gemeen hebben, maar met elke een eigen persoonlijkheid.
In beide regio's vind je biologisch gerijpte wijnen (de beroemde "vinos bajo velo de flor"), maar terwijl in de regio Marco de Jerez de palomino de belangrijkste druif is, is dat in de D.O. niet het geval. Montilla-Moriles verbouwt alleen en exclusief het ras Pedro Ximénez, die wordt gebruikt voor droge wijnen met en zonder biologische rijping, maar ook voor buitengewone zoete wijnen, waarvan de kwaliteit is erkend met de felbegeerde 100 Parker-punten, zoals de wijn Toro Albalá Don Px Convento Selección voor jaargang 1946.
AOC Crémant de Bourgogne (Frankrijk)
Champagne is de mousserende wijn bij uitstek, maar laat ons je vertellen over de charme en elegantie van Crémant de Bourgogne. De mousserende wijnen van de AOC Crémant de Bourgogne,worden met dezelfde nauwgezette aandacht voor detail en traditie gemaakt als champagne. Dit zijn pareltjes die in de schaduw zijn gebleven van 's werelds beroemdste bubbels, maar die het verdienen om ontdekt te worden.
Deze mousserende wijnen worden gemaakt volgens de traditionele methode (net als champagne), met een overwicht aan chardonnay en pinot noir die zich in de Bourgogne helemaal op hun plek voelen.
Met fijne bubbels, levendige frisheid en een elegante persoonlijkheid zijn de mousserende wijnen uit de AOC Crémant de Bourgogne een uitzonderlijk alternatief voor champagne. Dezelfde ervaring tegen een meer toegankelijke prijs, deze moet je proeven.
Friuli-Venezia Giulia (Italië)
Niet alleen vanwege het eten, de landschappen en de geschiedenis, maar ook vanwege de wijn is Italië een gezegend land. Van het puntje van de laars tot de Alpen, via de eilanden, er is geen uithoek van Italië zonder wijngaard. Beroemd zijn de rode wijnen uit Piemonte of Toscane, maar er zijn ook minder bekende regio's waar we echte schatten kunnen vinden.
Friuli-Venezia Giulia wordt beschouwd als de bakermat van de beste witte wijnen van Italië en is ook een paradijs voor liefhebbers van natuurwijnen en oranje wijnen .
Gelegen tussen Oostenrijk, Slovenië en de Adriatische kust wordt hier naar verluidt de beste witte wijn van pinot gris van het land (en waarschijnlijk van de wereld!) gemaakt.
Deze Italiaanse regio is de thuisbasis van getalenteerde wijnmakers die traditie hoog in het vaandel hebben staan. Mentor Stanko Radikon is een wijnbouwer die prioriteit gaf aan natuurlijke wijnbereiding en vinificatie met langdurig contact van de druivenschillen met de wijn (oranje wijnen). Vandaag zijn de flessen echte cultwijnen.
Oregon (Verenigde Staten)
Als we het hebben over wijnen in de Verenigde Staten, is het Californië (voornamelijk Sonoma en Napa) dat alle aandacht krijgt, maar er is één regio die een echt juweeltje blijkt te zijn voor liefhebbers van vloeiende en elegante wijnen. We hebben het over Oregon, dat bekend staat als de Bourgogne van de Nieuwe Wereld .
Gelegen aan de westkust van het land, ten noorden van Californië en ten zuiden van Washington State, heeft Oregon warmere zomers dan Californië en koudere winters dan Washington State, perfecte omstandigheden voor het verbouwen vanpinot noir, chardonnay of riesling.
Als je een liefhebber bent van Bourgondische wijnen, zul je hier echte schatten vinden, want het is de bakermat van de meest frisse, subtiele en elegante wijnen in Noord-Amerika.
D.O. Vinos de Madrid (Spanje)
Als we het over Madrid hebben, denken we meteen aan de rijkdom aan monumenten, het bruisende nachtleven, de gastronomie en de tapas, of de levendige voetbalwedstrijden, maar het komt bijna nooit in ons op dat de regio Madrid ook wijn maakt, en dan ook nog eens hele goede wijn .
Sinds enige tijd heeft de garnacha-revolutie een eigen naam die de onbetwiste vaandeldrager van deze beweging is: Comando G. Jonge, enthousiaste wijnmakers die delicate, vloeiende en minerale garnacha-wijnen maken, met een finesse die niet onderdoet voor de grote pinot noir-wijnen uit de Bourgogne.
Naast het goede werk van deze wijnboeren, komt een groot deel van de persoonlijkheid van deze garnachas van de karakteristieke granietbodem waarop ze groeien en die wordt gedeeld met andere oorsprongsbenamingen in provincies als Ávila en Toledo, die grenzen aan de D.O. Vinos de Madrid en het voorbeeld van Comando G. volgen. Een plek om te zoeken naar wijnen van hoge kwaliteit die later moeilijk te vinden zullen zijn.
Dus, wijnavonturiers, het is tijd om af te wijken van de gebruikelijke wijnbestemmingen en het glas te openen voor nieuwe ervaringen in deze minder bekende wijnregio's met geweldige wijnen om te ontdekken en van te genieten. Ben jij klaar om je reis voort te zetten?