Ontmoet Mireia Pujol-Busquets, mede-eigenaar van Celler Alta Alella
Mireia Pujol-Busquets behoort tot de tweede generatie wijn- en mousserende wijnmakers van Celler Alta Alella, een wijnhuis gelegen op slechts enkele kilometers van Barcelona, majestueus gelegen in het Natuurpark Serralada de Marina, omarmd door een prachtig amfitheater gevormd door terrassen van wijngaarden die een buitengewoon landschap tot leven brengen dat uitkijkt over de imposante Middellandse Zee; een plek waar wijnen en mousserende wijnen worden gemaakt volgens een filosofie van respect voor de omgeving, die erin geslaagd is hun elegantie en kwaliteit naar verre uithoeken van de wereld te brengen, met nationale en internationale erkenning als gevolg.
Laten we meer te weten komen over Mireia Pujol-Busquets, wiens vastberadenheid en gepassioneerde liefde voor het land en de omgeving weerspiegeld worden in elke slok wijn en elke bubbel van mousserende wijn. Toegewijd aan duurzaamheid en minimale interventie, belichaamt Mireia met elegantie de essentie van een territorium en een jaargang in elke fles Alta Alella.
- Mireia, je bent praktisch opgegroeid samen met Alta Alella, jullie familiebedrijf. Herinner je je je eerste betekenisvolle ontmoeting met de wijnwereld en hoe het je beïnvloedde?
Mijn eerste contact met wijn was met mijn moeder, die een wijnwinkel opende in Badalona toen ik twee jaar oud was. Ik herinner me vooral de kerstperiode, de gekte van de mensen en de kerstpakketten, en hoe ik al op jonge leeftijd begon met het inpakken van cadeaus. Ook herinner ik me dat ik mijn vader bezocht bij Marqués de Monistrol, waar hij werkte toen ik klein was. Ik herinner me dat ik in de wijngaard en de wijnkelder was, maar vooral dat ik altijd omringd was door veel flessen.
- Afgestudeerd in Biologie, Master in Biologische Landbouw en een hogere graad als Sommelier. Je verliet het huis om te werken bij niets minder dan de VN, maar zoals zwaluwen keerde je terug naar het nest. Wat deed je terugkeren?
Ik zeg altijd dat alle wegen terugleiden naar Alta Alella. Op 17-jarige leeftijd is het natuurlijk en gezond om je eigen verhaal te maken en de wereld te ontdekken. Voor mij is reizen altijd belangrijk geweest en mijn ouders hebben ons altijd overal mee naartoe genomen, wat mijn zus en mij een brede kijk op de wereld heeft gegeven.
Ik studeerde biologie en had het geluk om bij de Verenigde Naties te werken met een beurs op het gebied van milieu. Daarna kwam ik terug en begon ik een master in biologische landbouw terwijl ik al werkte bij Alta Alella. Vervolgens ging ik terug naar Zwitserland en daarna naar de Verenigde Staten. Ik denk dat het deel uitmaakt van de volwassenheid om je eigen weg te gaan, hoewel ik altijd wist dat ik zou terugkeren. Wat deed me terugkeren? Er komt een leeftijd waarop je ook meer stabiliteit nodig hebt en de wijnmakerij had een generatiewissel nodig en dat was mijn rol; het was het moment, dus ik keerde terug. Het was iets heel natuurlijks.
- Je werkt zij aan zij met je vader, Josep Maria Pujol-Busquets, een oenoloog met een onberispelijke reputatie, die bovendien tien jaar lang professor was aan de Universiteit Rovira i Virgili; en je moeder, Cristina Guillén, is sinds 1987 eigenaar van een gerenommeerde wijnwinkel. Hoe hebben zij je professionele leven beïnvloed?
Ik denk dat mijn ouders zowel mijn persoonlijke als professionele leven hebben beïnvloed. Wanneer je je in deze wereld begeeft, is het moeilijk om beide te onderscheiden. Ze hebben mijn levensstijl beïnvloed, vooral door te wonen op de prachtige plek waar ik woon, wat voor mij het belangrijkste is.
Waarschijnlijk, als zij zich niet met wijn hadden beziggehouden, had ik het ook niet ontdekt. Misschien had ik iets met landbouw gedaan, maar niet zo specifiek.
Ze hebben me enorm positief beïnvloed: ze hebben me geleerd om ons territorium te waarderen en lief te hebben en een project te ontwikkelen op een plek met een wijnbouwgeschiedenis, waarbij ze me vooral het belang hebben bijgebracht van het herstellen van de geschiedenis van de plek.
- De D.O. Alella heeft een kenmerkende druif: de pansa blanca, zoals de xarel·lo-variëteit daar bekend staat. Wat kun je ons vertellen over deze druif en haar wijnen en wat zijn volgens jou de kwaliteiten die haar onderscheiden van andere xarel·los uit Catalonië?
De pansa blanca is een van de meest traditionele druiven in onze regio, bekend als xarel·lo in andere herkomstbenamingen. Haar uniciteit, en die van andere dominante variëteiten die we hier ook planten en die elders worden verbouwd, ligt in de uitdaging om ervoor te zorgen dat deze variëteiten de kenmerken van de plek waar ze worden verbouwd overbrengen. In ons geval denk ik dat we daarin slagen.
In het geval van de pansa blanca streven we ernaar dat ze de mineraliteit van onze bodem, de sauló, weerspiegelt en dat ze overbrengt dat we dicht bij de zee zijn en ik denk dat we dat met onze pansa blanca bereiken.
Een van de meest interessante aspecten van de pansa blanca, naast het profiel dat noten van appel, venkel en een vleugje bitterheid combineert, is voor mij wat onze variëteit het meest onderscheidt, de noten die zich ontwikkelen, vooral wanneer ze rijpen in de fles: die meer reductieve noten en een karakter dat lijkt op een oude riesling, wat haar zeer interessant maakt, terwijl ze haar frisheid en een ziltige toets behoudt die ons zo onderscheidt en die als een vingerafdruk van Alta Alella fungeert.
- Hoe zou je de stijl van wijnen en mousserende wijnen beschrijven die bij Alta Alella worden geproduceerd?
We zeggen altijd dat onze wijnen en cavas transparant zijn, ze weerspiegelen het terroir, de jaargang en onze kenmerken: variëteiten, bodem, klimaat, zee, de orografie van het landschap en de mensen achter dit project. Het zijn schone wijnen. Alle cavas zijn brut nature.
Ik zeg altijd dat wijn je in staat stelt om door de tijd te reizen. Elke jaargang is uniek omdat elk jaar anders is. Het klimaat is niet hetzelfde, dus de wijngaarden worden op verschillende manieren behandeld; de oogstdag is niet hetzelfde, het productieproces is niet precies hetzelfde en dit moet worden overgebracht, toch? Want anders, waarom zouden we ons bezighouden met biologische landbouw? Waarom oogsten we met de hand? Waarom snoeien we met de hand en doen we zoveel selectie van de druiven? Het zou geen zin hebben.
Het is belangrijk dat al deze kenmerken kunnen worden overgebracht, dat het zeer transparante wijnen zijn zonder opsmuk.
- We bevinden ons op een cruciaal moment waarin ofwel maatregelen worden genomen om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken, ofwel we een pad zonder terugkeer inslaan. Binnen Alta Alella zijn aanpassing aan deze veranderingen en alle praktijken die gericht zijn op het bevorderen van duurzaamheid fundamentele pijlers van jullie filosofie. Hoe heeft klimaatverandering de wijnbouw in de regio Alella beïnvloed en hoe pakken jullie dit aan bij Alta Alella?
Als landbouwers zijn we ons al vele jaren bewust van klimaatverandering. Naast de onregelmatigheid in seizoenen en neerslag, is de temperatuurstijging de meest significante verandering. Dit maakt ons meer bewust van duurzaamheid. Vorige generaties dachten meer aan het heden, omdat het leven uiteindelijk korter was, maar nu denken we meer aan de toekomst, aan het nalatenschap en de wereld die we achterlaten voor toekomstige generaties.
Met klimaatverandering worden we geconfronteerd met veel uitdagingen en een daarvan is het hebben van een meer aangepaste wijnbouw, daarom nemen we deel aan een project om resistente en inheemse variëteiten te ontwikkelen die zijn aangepast aan klimaatverandering (VRIAACCS).
We willen fytosanitaire behandelingen vermijden omdat biologische landbouw wereldwijd nog steeds behandelingen met zwavel en koper in wijngaarden toestaat om schimmels of plagen te bestrijden die ons treffen.
In de meeste gewassen zijn alle planten klonen die zich ongeslachtelijk hebben voortgeplant, waardoor ze niet zijn geëvolueerd en dus niet zijn aangepast aan temperatuurveranderingen of de aanwezigheid van ziekten. Daarom ontwikkelen we dit project, dat al behoorlijk gevorderd is, om echt planten te hebben die beter zijn aangepast aan de klimatologische omstandigheden zonder de organoleptische kenmerken van onze traditionele planten te verliezen, zodat we de wijncultuur in ons gebied niet verliezen.
- Bij Celler Alta Alella hebben jullie een tak gecreëerd die verantwoordelijk is voor de productie van natuurlijke wijnen en mousserende wijnen of wijnen met minimale interventie, die jullie Celler de les Aus hebben genoemd. Kun je ons vertellen wat de reden is voor de naam en waar dit project over gaat?
De Celler de les Aus is de radicale wijnmakerij van Alta Alella. Het werd opgericht in 2012, nadat ik jonge landbouwster van de Europese Unie werd; het was mijn project, maar het idee begon in 2006 toen mijn vader de eerste cava van Spanje zonder sulfieten ontwikkelde, de Alta Alella Bruant.
We besloten een volledige reeks cavas, witte wijnen, rode wijnen en versterkte wijnen te creëren, allemaal zonder sulfieten, met minimale interventie en beperkte producties, waar we onze verbeelding en onze drang om te creëren de vrije loop konden laten. De Celler de les Aus (de Wijnmakerij van de Vogels) is een eerbetoon aan de vogels van het natuurpark waar we ons bevinden, op 10 km van Barcelona. Als ons gebied niet beschermd was, zouden we hier niet kunnen zijn; we wilden het belang van het natuurpark benadrukken door deze knipoog naar de vogels.
- Alta Alella is een van de belangrijkste wijnhuizen die wijnbouwtoerisme in Catalonië promoten. Hoe ontstond de interesse om activiteiten gerelateerd aan wijn te ontwikkelen? Wat zijn volgens jullie eigen ervaring de voordelen van het opnemen van wijnbouwtoerisme als een complementair onderdeel van het werk van een wijnhuis?
Het ontstond op een natuurlijke manier. Terwijl we bezig waren met de wijnbouwtaken, kwam er iemand langs en vroeg of ze een bezoek konden brengen. De klant van een klant kwam langs, de vriend van de buurman...
Toen we de interesse van mensen in wijn zagen, hebben we in 2012 een oud waterbassin omgebouwd tot ons wijnbouwtoerismecentrum. Tijdens COVID hebben we ons project heroverwogen en ons meer gericht op het lokale publiek met de uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen hun bezoek herhalen.
Wijnbouwtoerisme is een constante bron van ervaringen; we zijn heel dicht bij Barcelona, wat ook een uitdaging is om te concurreren met het brede scala aan ervaringen die de stad biedt, wat ons dwingt om ons te onderscheiden.
Geleidelijk hebben we ons wijnbouwtoerismemerk geconsolideerd. We hebben 10.000 bezoekers per jaar. We willen niet meer groeien in volume, we willen interessantere activiteiten aanbieden die sterk gerelateerd zijn aan gastronomie, wijn, kunst of natuur, speciaal gericht op gezinnen en kinderen.
Vroeger loyaliseerden we onze klanten met een product, een fles wijn, wat iets materieels is, nu kunnen we loyaliteit opbouwen door middel van een ervaring, en dit is uiteraard iets onvergelijkbaars. We zijn trots om de groeiende interesse te zien, zowel nationaal als internationaal, in duurzaamheid, wijnbouw en wijncultuur, wat zeer bevredigend is.
- Wijnbouwtoerisme is zeker een toegankelijke manier om wijn en zijn omgeving dichter bij mensen te brengen. Maar weten we echt hoe we wijn moeten communiceren? Hoe denk je dat we de communicatie over wijn kunnen verbeteren en het dichter bij de nieuwe generaties kunnen brengen, altijd met het bevorderen van verantwoord drinken?
Ik denk dat het door middel van ervaringen is en dat is een beetje wat we proberen te doen en activiteiten aan te passen aan verschillende marktsegmenten: van gezinnen met kinderen, waar zowel ouders als kinderen kunnen genieten, tot speciale dagen zoals Moederdag of Vrouwendag, meer gericht op het vrouwelijke publiek waar we yoga of andere activiteiten doen die ons in staat stellen om banden te creëren en van wijn te genieten.
We bieden ervaringen aan zoals geënsceneerde bezoeken, activiteiten in de natuur en dinerarrangementen met seizoensgebonden, lokale producten om de lokale gastronomie te waarderen, vergezeld van goede combinaties met onze wijnen.
En vooral, we willen benadrukken dat we niet alleen moeten communiceren dat wijn alleen is om te consumeren; wijn is veel meer, het is de toegevoegde waarde van het kunnen leven in een bevoorrechte omgeving zoals die waarin we leven en die we creëren voor de rest van de gemeenschap. Het is niet hetzelfde om te zeggen: "Ik ga vijf hectare wijngaard planten", als "Ik ga vijf fabrieken bouwen". Dit is iets dat sociaal en ecologisch voordelig is; wijn is wat ons dit mogelijk maakt en we moeten het waarderen. We hebben geleerd om alles wat wijn ons biedt te delen en ik denk dat dit heel belangrijk is.
- Deze zomer zijn het 23 oogsten van de meest emblematische cava van de wijnmakerij: Mirgin, waarvan de naam het resultaat is van de samenvoeging van Mireia en Georgina, jouw naam en die van je zus. Een mousserende wijn die jullie ongetwijfeld veel vreugde heeft gebracht. Wat kun je ons vertellen over de cavas Mirgin? Hoe is hun evolutie geweest door deze 23 oogsten heen?
We zijn een jong wijnhuis, maar met veel ervaring. Hoewel het 23 oogsten van Mirgin zijn, had mijn vader bij Alta Alella al veel eerder cavas gemaakt. Tot nu toe is Mirgin een pad van geduld geweest, vooral de laatste zeven of acht jaar, hebben we ingezet op lange rijpingen en meer premium cavas en dit vereist veel geduld.
Als je een twintig jaar oude cava op de markt wilt brengen, moeten er twintig jaar voorbijgaan. Dit is meer de uitdaging geweest, om geduld te hebben, om de tijd te laten verstrijken en uiteindelijk nu de laatste jaren te kunnen delen en genieten van de waarde van het verstrijken van de tijd en ik denk dat dit het meest interessante is.
- Na zoveel werk, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder, hoe geniet je van je vrije tijd? Heb je een hobby of passie die je rustmomenten deelt met je liefde voor het land en de wijn?
Ik probeer een vrij georganiseerd leven te hebben om vrije tijd te kunnen hebben. Ik heb sport nodig om gefocust te blijven. Bijna elke dag besteed ik een uur om me fysiek goed te voelen. Ik heb het geluk om voor de zee te wonen en ervan te kunnen genieten met mijn kinderen en mijn man, wanneer ik maar kan; we hebben een zeilboot en gaan zeilen en vanaf de zee zien we de wijngaarden en het is geweldig.
- Tot slot, zou je met ons de laatste wijn of mousserende wijn willen delen die je hebt geproefd en die voor jou een echte ontdekking was?
Ik ben net terug uit Colombia, waar ik erg heb genoten van de gastronomie van dit land. Wanneer ik reis om de wijnen van Alta Alella te verkopen, heb ik het geluk om enorm te genieten van de gastronomie en andere wijnen, omdat het uiteindelijk momenten van delen zijn.
Ik heb verschillende dingen geprobeerd, maar een van de wijnen die me het meest verraste, was een witte wijn uit Portugal, gemaakt van de albariño-druif, genaamd Soalheiro Granit en het is een wijn in de stijl die ik leuk vind: zeer mineraal, een albariño die niet erg aromatisch is, maar meer naar koolwaterstoffen neigt, meer reductief... ik vond het geweldig!