Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Ontdekking van María Vargas, Technisch Directeur van Marqués de Murrieta

Passie, nauwgezetheid en veel geduld. Voor Maria Vargas is luisteren naar de wijn en hem de nodige tijd geven om zijn potentieel te tonen van het grootste belang. En dat bewijst ze in elk van haar werken. De kelderwijnen zijn echte kunstwerken en geven het merk Marqués de Murrieta internationale erkenning. Het is een echt voorrecht om haar te mogen interviewen.

- Dochter van Haro, de wijngaard en de wijnmakerij zitten in je DNA, maar wie heeft je het meest beïnvloed als het gaat om liefde voor wijn? Wat neem je van die persoon en zijn werk mee?
Zeker mijn vader; hij studeerde oenologie en, hoewel hij nooit als oenoloog heeft gewerkt, heerste er thuis altijd interesse en respect voor wijn, waardoor wijn op een zeer natuurlijke manier in mijn leven terechtkwam. Van hem neem ik zijn aangeboren intelligentie, zijn onvermoeibare vermogen om te verbeteren en te innoveren, en zijn respect voor de wijngaard en de wijn, ongeacht trends en modes.

- Als jongere heeft niet iedereen duidelijk voor ogen wat hij later wil doen. In jouw geval heb je landbouwkunde gestudeerd en daarna oenologie. Was dit vanaf het begin een beslissing of ontdekte je tijdens je studie dat wijn echt jouw ding was?
Ik hou van dieren en mijn eerste idee was om Diergeneeskunde te studeren, hoewel Landbouwkunde me ook erg interesseerde en ik uiteindelijk daarvoor koos. Naarmate ik vorderde in mijn studies en de verschillende opties verkende die landbouwkunde bood, ging ik me steeds meer richten op de wereld van de oenologie vanwege de complexiteit ervan en het vermogen om elk werk zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij door de jaren heen te waarderen.

- Na je studie loop je stage bij Marqués de Murrieta en hier is waar je carrière begon. Had je destijds gedacht dat je uiteindelijk een van de sleutelfiguren zou worden in een van de Rioja-wijnhuizen met de meeste internationale vooruitzichten?
Inderdaad, ik had het immense geluk om op 23-jarige leeftijd bij Marqués de Murrieta te komen voor mijn oenologiestage. De eerste jaren die ik daar doorbracht, genoot ik enorm en leerde ik veel, maar zoals je je kunt voorstellen, was ik erg jong en had ik nooit gedacht dat ik ooit de technisch directeur zou worden van een wijnmakerij met zo'n overweldigende historische achtergrond. Eigenlijk was ik zo gelukkig om in het team te werken dat toen Vicente Cebrián-Sagarriga me vroeg om technisch directeur te worden in het jaar 2000, wees ik dat in eerste instantie af!
Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat hij in mij geloofde; ik heb het geluk gehad om persoonlijk en professioneel te groeien naast Vicente en Cristina Cebrián-Sagarriga en samen dit project op te bouwen.

- Leren van een wijnmakerij met een zeer uitgesproken stijl moet een luxe zijn. Maar om dezelfde reden veranderingen voorstellen moet een uitdaging zijn. Hoe kun je jezelf vernieuwen zonder radicaal te zijn?
Het streven naar excellentie zit in het DNA van Marqués de Murrieta, dus elke stap die wordt gezet, elke beslissing die wordt genomen, is in die zin zeer doordacht. Ik denk dat werken in een historische wijnmakerij een extra verantwoordelijkheid met zich meebrengt omdat we bewaarders zijn van een erfenis van meer dan 170 jaar geschiedenis die we moeten verbeteren en overdragen. Updates moeten worden gedaan met het oog op de toekomst, maar met inachtneming van waar we vandaan komen; wat we vandaag zijn, is het resultaat van knowhow dat gedurende decennia is verworven, en we hebben de plicht om een solide basis te leggen voor de toekomst van Marqués de Murrieta. Ik geloof in evolutie, maar niet in drastische veranderingen. We moeten ons er altijd van bewust zijn dat we met de natuur werken en dat deze voortdurend in beweging is.

- Rioja maakt een heropleving door dankzij een generatiewisseling die verschillende perspectieven en een vooruitstrevende draai brengt aan de klassieke Riojaanse productiemethoden. Zozeer zelfs dat het prestigieuze tijdschrift "The Wine Advocate" heeft gezegd dat Rioja op dit moment de meest dynamische wijnregio van Spanje is. Wat zijn op dit moment de meest interessante trends die je ziet in de productie van Rioja-wijn? Pas je ze toe in je werk?
Ik denk dat Rioja momenteel de beste wijnen produceert in zijn geschiedenis; de diversiteit op alle niveaus die deze regio biedt, is uniek. Er is een nieuwe generatie wijnmakers met zeer aantrekkelijke projecten. De nieuwe trends lijken me interessant, de diversiteit is fantastisch, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat wijn ziel heeft en niet meegaat met de mode, het gaat veel verder, het is transcendenter dan elk ander product en voor mij zijn trends alleen relevant als ze worden begrepen vanuit het perspectief van kwaliteit.

- Beste Wijnmaker van de Wereld bij de Women's Wine & Spirits Awards, 100 punten Parker voor Castillo Ygay Blanco 1986, beste wijn ter wereld Castillo Ygay Tinto 2010 door Wine Spectator, en zelfs heb je de hoogste persoonlijke onderscheiding ontvangen als Illustrious Riojana, toegekend door je Autonome Gemeenschap... De erkenningen in je carrière zijn talrijk, wat denk je dat het geheim is van je succes?
Ik zou zeggen passie voor wat ik doe, maar niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder een geweldig team om me heen; al deze erkenningen zien we als bevestiging dat we goed werk leveren en het moedigt ons aan om hard te blijven werken in het dagelijks leven.

- We weten dat het misschien cliché klinkt om dit soort onderwerpen aan te snijden, maar elke dag zijn er meer vrouwen die op verschillende gebieden in de wijnindustrie werken, velen van hen als wijnmakers die geweldige wijnen maken. Wat denk je dat deze welkome verandering betekent voor de wijnindustrie en voor consumenten? Denk je dat we nog een lange weg te gaan hebben om tot gelijkheid te komen?
De wijnsector is traditioneel mannen, net als veel andere sectoren. Het feit dat er steeds meer vrouwen worden ingezet, is niets meer dan de weerspiegeling van de evolutie van de integratie van vrouwen op de arbeidsmarkt in de afgelopen decennia. Natuurlijk is dit iets positiefs, maar ik ben niet geobsedeerd door gelijkheid; ik geloof dat we uiteindelijk moeten zorgen dat iedereen de vrijheid heeft om te doen waar hij of zij gepassioneerd over is, zonder enige belemmering.

- Wat maakt de DOCa. Rioja tot een ideale regio voor het produceren van wijnen van hoge kwaliteit?
Rioja is een "gezegende" regio, het heeft alles om kwaliteitswijnen te produceren. Een perfecte combinatie van klimaat en bodem, samen met een wijnbouwerfgoed, cultureel en historisch, maken het een perfect habitat voor de wijnstok. Mijn belangrijkste doel als wijnmaker is om het beste te halen uit alles wat dit bevoorrechte gebied biedt, dat onze Finca Ygay is.

- Als technisch directeur ben je ook betrokken bij Pazo de Barrantes, het project dat Marqués de Murrieta heeft in Rías Baixas (Galicië), waar albariño en terroir zich op een sublieme manier uiten in je bewaarwijnen. Wat maakt de Valle del Salnés zo aantrekkelijk voor iedereen?
Als Riojana heb ik moeten leren luisteren naar de variëteit; albariño is een variëteit met veel persoonlijkheid, die haar eigen tempo bepaalt, maar als je haar begrijpt en haar de tijd en rust geeft die ze nodig heeft, beloont ze je met absoluut unieke bewaarwijnen die de uniekheid van haar bodems uitdrukken en in staat zijn om subtiliteit en finesse te combineren met kracht en complexiteit. De Valle del Salnés is de perfecte omgeving voor de variëteit om te genieten van een langzame en geleidelijke rijping en al haar potentieel tot uiting te brengen.

- Van alle wijnen die je maakt, heb je er een die "je oogappel" is? Is het ook degene die je het meest hoofdbrekens heeft bezorgd?
Pfoe... het is erg moeilijk om deze vraag te beantwoorden, maar als ik er een moet noemen, zou het waarschijnlijk Castillo Ygay zijn vanwege alles wat het vertegenwoordigt, omdat het de wijn is die me heeft doen nadenken over alles wat ik op de universiteit heb geleerd en omdat het het hoogtepunt is van een historische, culturele en menselijke evolutie.

- Je hebt praktisch je hele professionele leven doorgebracht bij Marqués de Murrieta, maar zou je je eigen wijn willen maken? Waar en hoe zou dat zijn?
Het is iets waar ik niet echt aan heb gedacht, ik beschouw mezelf als bevoorrecht om een landgoed en een wijnmakerij te hebben die de droom zou zijn van elke wijnmaker.

Hoewel je passie wijn is, heb je zeker ook activiteiten die als uitlaatklep dienen en je zelfs inspireren. Waaraan besteed je je vrije tijd?
Hoewel het misschien vreemd lijkt, is mijn belangrijkste hobby wijn en ik besteed er behoorlijk wat vrije tijd aan; ik vind het heerlijk om te reizen en verschillende regio's en landschappen te verkennen en uiteindelijk te leren van verschillende wijnbouwculturen.

Tot slot, zou je het laatste wijn dat je hebt geproefd en dat een echte liefde voor je is geworden, met ons willen delen en waarom?
Over het algemeen vind ik de wijnen die worden gemaakt in Galicië, zowel wit als rood, erg interessant en wat betreft Marqués de Murrieta moet ik zeggen dat ik absoluut gefascineerd ben door het karakter van onze aanstaande Dalmau en de verwachtingen die ik heb voor de aankomende Castillo Ygay die momenteel in de fles aan het rijpen zijn.