Gratis verzending en een gratis kurkentrekker bij eerste bestellingen van meer dan 69€ code WELKOM

Wijn blog
Mis onze artikelen over de wijnwereld niet. Wijnhuizen, wijnbereidingen, wijnstreken, parings, interviews met de beste professionals uit de wijnwereld... Al het nieuws over de wereld van de wijn.

Ontdekking van Dominik Huber, oprichter en wijnmaker van Terroir al Límit

Oorspronkelijk afkomstig uit Beieren, Duitsland, verhuisde Dominik Huber meer dan twee decennia geleden naar Priorat met twee duidelijk gedefinieerde doelen: zijn beheersing van het Spaans perfectioneren en zich verdiepen in de wereld van de oenologie. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en nauwgezetheid bereikte hij deze doelen, en zijn inspanningen werden beloond met de felbegeerde 100 Parker-punten voor zijn wijn Les Manyes 2016. Vandaag de dag, met zijn twee goed gevestigde projecten, Terroir Sense Fronteres in Montsant en Terroir al Límit in Priorat, pleit Huber voor wijnen zonder hout die de frisheid, zuiverheid en veelzijdigheid van de landschappen benadrukken. 100% gastronomische wijnen die bewijzen dat een vloeiendere Priorat/Montsant mogelijk is. Wat een genoegen om hem te kunnen interviewen!


1- Hoewel je niet uit de wijnwereld komt, is het mogelijk dat het feit dat je familie zich bezighield met de verkoop van vlees een beslissende factor was in je keuze voor de productie van gastronomische wijnen. Wat deed je verliefd worden op de wijngaard?
Mijn grootvader had een slagerij en bij ons thuis was goed eten altijd belangrijk. In Italië, met name in Ligurië, werd ik verliefd op de Middellandse Zee en haar gerechten, en ik begreep dat zonder een goede wijn gastronomie geen zin heeft. Als je daarbij optelt dat ik altijd al een natuurliefhebber ben geweest en graag met mijn handen werk, biedt de wijnbouw mij alles.


2- We weten dat je de Pyreneeën overstak met de intentie om jezelf te verbeteren, maar waarom koos je specifiek voor Priorat om je wijncarrière te ontwikkelen?
De verantwoordelijken zijn Josep Lluís Pérez en zijn dochter Sara Pérez, die me zes weken lang tijdens de oogst opnamen in Clos Martinet. Alles begon toen hun distributeur in Duitsland me aanraadde daarheen te gaan, omdat het een heel bijzonder project was en vooral geweldige mensen. Zonder twijfel zijn zij mijn mediterrane ouders.


3- Aankomen in Priorat en je willen losmaken van de stijl die al door "San Parker" was gezegend, moet geen gemakkelijke taak zijn geweest. Wat bracht je ertoe deze beslissing te nemen en wat waren de grootste uitdagingen waarmee je te maken kreeg om dit te realiseren?
Ik kan wijn niet loskoppelen van gastronomie en, als grote liefhebber van de mediterrane keuken, en vooral de Italiaanse, beschouw ik het als gerechten die weinig bewerkt zijn en gemaakt met verse en natuurlijke producten. Maar daarnaast is het niet alleen bekend om zijn smaak, maar ook om zijn benadering als een sociale en culturele ervaring. De Catalaanse gastronomie heeft veel gemeen met de Italiaanse en, naar mijn mening, werkt deze keuken niet met zeer bewerkte wijnen die de hoofdrol opeisen en de eigen expressie van het gerecht verbergen. Ik denk dat er in de wijnwereld te veel ego is en, volgens mijn filosofie dat wijn gemaakt is ten behoeve van de gastronomie, moet men zich aanpassen om de beste combinatie te bereiken. Vloeiende, knapperige en frisse wijnen die passen bij de mediterrane keuken.

4- Door de felbegeerde 100 Parker-punten te ontvangen voor Les Manyes 2016, werd je inzet voor een Priorat zonder hout geconsolideerd. Hoe voelde je je bij het ontvangen van deze erkenning en welke impact heeft het gehad op je carrière?
Het was behoorlijk indrukwekkend, omdat we van gezien worden als de vreemden naar goedgekeurd en zelfs erkend op nationaal en internationaal niveau gingen. In feite is het een zegen die je de kracht geeft om hard te blijven werken volgens dezelfde filosofie.


5- Met je project Terroir al Límit in Priorat dat succesvol vooruitgaat, ben je de naburige denominatie Montsant binnengegaan met Terroir Sense Fronteres. Welke kenmerken deelt dit tweede project en waarin verschilt het van het eerste?
Priorat en Montsant delen de mediterrane invloed. Beide spreken voor zichzelf over dit klimaat, deze cultuur en deze oude geschiedenis. Echter, elk heeft zijn eigen identiteit. Priorat, met de licorella en zijn sterdruif cariñena, presenteert ons een krachtig en zeer nobel landschap. Montsant, met zijn kleigronden en garnacha-druif, toont ons een vriendelijker en toegankelijker scenario.


6- Montsant, dat vaak wordt vergeleken met de jongere broer van Priorat, heeft bewezen zijn eigen identiteit en onderscheidende kwaliteit te hebben. Denk je dat Montsant hetzelfde prestige en internationale erkenning kan bereiken als Priorat in de wijnwereld?
Hetzelfde prestige denk ik niet, aangezien het succes van Priorat te danken is aan een reeks omstandigheden die samenvielen. Om te beginnen is het niet gebruikelijk dat mensen zoals Pérez, Palacios, Barbier en Glorian zich op dezelfde plek bevinden. Maar daarnaast heeft Priorat een zeer krachtig landschap dat het uniek maakt. Echter, ik zie veel toekomst voor Montsant omdat het ons een veel vriendelijker landschap biedt met veel meer gastronomische mogelijkheden.


7- In het belang van de gezondheid neigt de huidige consumptietrend naar wijnen met een lager alcoholgehalte en minder interventie. Hoe zie je deze evolutie van smaken en hoe pas je je aan deze veranderingen aan in je wijnhuizen?
In feite heeft ons project zijn basis al gelegd onder deze filosofie. Al 20 jaar zetten we in op elegante, knapperige, frisse en vooral gastronomische wijnen, die de gerechten begeleiden en niet verhullen.


8- Een ander altijd aanwezig thema in de wijnwereld is de impact van klimaatverandering. In deze context, hoe zie je de toekomst van de wijnbouw in Priorat en Montsant? Doen jullie iets specifieks om de effecten te verzachten?
In Priorat is de impact harder dan in Montsant omdat het droger is, met hogere temperaturen en meer hellingen. Wij hebben vanaf het begin ingezet op biologische, biodynamische en regeneratieve wijnbouw. Maar daarnaast hebben we in de loop van deze 20 jaar ingezet op aanplant op hoogte (650-800 meter) en noordwaarts om deze ontberingen het hoofd te bieden.


9- We weten dat je een rusteloze geest bent en veel reist. Heb je niet de drang gevoeld om je geluk te beproeven in een andere wijnregio van de wereld? Als je zou kunnen kiezen, waar zou je het willen proberen?
Sicilië heeft mijn hart gestolen. Het is een eiland waar grote Europese culturen zijn gepasseerd: Vikingen, Italianen, Spanjaarden... En deze samenvloeiing door de eeuwen heen weerspiegelt zich zowel in de cultuur als in de gastronomie. Bovendien zijn wijnregio's die momenteel opvallen door hun hoge kwaliteit, zoals Etna of Vittoria, een wonder.


10- In een wereld waar directheid de norm is, wat denk je dat er gedaan kan worden om de nieuwe generaties de wijncultuur te laten omarmen?
Zoals bij alle problemen ligt de oplossing in educatie. De sleutel tot het bevorderen van de wijncultuur bij de nieuwe generaties ligt in educatie en de integratie van deze traditie in het dagelijks leven. Om dit te bereiken, is het essentieel om de waarde van gastronomie en gedeelde ervaringen rond de tafel te promoten. Gewoonten zoals genieten van maaltijden met het gezin, een fles wijn openen en momenten van nagesprek creëren, kunnen wijn transformeren in een belangrijk onderdeel van sociale interacties.


11- Tot slot, kun je ons een wijn noemen die je de laatste tijd aangenaam heeft verrast?
Deze vakantie in Ligurië (Italië) gingen we naar een wijnbar en ontdekten we Lumassina di Bosco van Terrazze Singhie. We vonden het zo lekker dat we de volgende dag de wijnmakerij gingen bezoeken. Een klein project met 1 hectare oude wijnstokken midden in het bos. Zeer bescheiden, maar charmant.